Obavijesti

News

Komentari 88

Povjesničar Klasić: Ili si glup ili proustaški nastrojen. Nema ZDS u kontekstu Domovinskog rata

Povjesničar Klasić: Ili si glup ili proustaški nastrojen. Nema ZDS u kontekstu Domovinskog rata

To tipično rade hrvatski nacionalisti, kukavički govore da je ZDS stari hrvatski pozdrav. Najskandaloznije je ponašanje HDZ-a koji nema hrabrosti to staviti u kazneni zakon, rekao je Hrvoje Klasić

VIDEO

U Saboru je u srijedu nastao totalni kaos nakon što su HSS-ov Krešo Beljak i Suverenist Željko Sačić krenuli prema Gordanu Jandrokoviću koji im je prije toga dao opomenu.

Urlali su na njega, a Sačić je na odlasku rekao 'Bando prokleta, jesam se za to borio'.

Pogledajte početak cirkusa u Saboru

Pokretanje videa...

Šokantne scene! Krenuli su na Jandrokovića: 'Jesam se za to borio, bando jedna prokleta?!' 08:00

Sve je počelo zbog ZDS

Incident je nastao u raspravi oko izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Miro Bulj, koji je također dobio opomenu, spomneuo je 'Za dom spremni'.

Na to su žestoko reagirali Pupovac i Benčić, a eskaliralo je nakon što je Jandroković podijelio opomene. Zastupnici su se prije toga međusobno vrijeđali, a Mostov Miro Bilj u sabornici je branio 'Za dom spremni' kao HOS-ov 'legitimni pozdrav'.

To je za N1 komentirao povjesničar Hrvoje Klasić.

- Ništa se nije promijenilo s prijedlozima izmjene tog zakona, osim što su povećali kazne za nešto što nije utvrđeno. Nigdje ne piše da je to kazna za ZDS. U zakonu piše 'kršenje javnog reda i mira, pjesme, pozdravi, simboli... Ali ne piše koji simboli. Sva obilježja ustaškog režima trebala bi bit zabranjena u normalnoj državi. Veličanje ustaštva je remećenje javnog reda i mira, a Ustaška država Hrvatska bila je saveznica Hitlera koja je uvela rasne zakone, imala je koncentracijske logore i počinila je genocid. Za to nam ne treba nikakva komisija niti to trebaju nas pitati, dovoljno je da uzmu američke i engleske knjige o povijesti - komentirao je Klasić Komisiju za suočavanje s prošlošću i čuveni termin 'dvostruke konotacije'. 

'Nema ZDS-a u kontekstu Domovinskog rata'

Komentirao je i izjavu Mire Bulja da se 'zds' mora odvojiti i priznati kao pozdrav u Domovinskom ratu.

- Da razjasnimo, nema ZDS-a u kontekstu Domovinskog rata. Možete biti ili glup ili proustaški nastrojen, trećeg nema. Oni koji su osnovali HOS, paravojnu postrojbu, obukli su se u crno, nazvali su se po ustaškom zapovjedniku Bobanu i stavili ustaški pozdrav. Kako je to onda kontekst 1991.? To je uvijek ustaški pozdrav. I kasnije ga je netko preuzeo. Ali to je i dalje ustaški pozdrav. To tipično rade hrvatski nacionalisti, kukavički govore da je ZDS stari hrvatski pozdrav. Najskandaloznije je ponašanje HDZ-a koji nema hrabrosti to staviti u kazneni zakon - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa