Obavijesti

News

Komentari 9

Povukli su ih: Eko ulja sadrže kancerogene spojeve iz okoliša!

Povukli su ih:  Eko ulja sadrže kancerogene spojeve iz okoliša!
1

Stručnjaci kažu da policiklički aromatski ugljikovodici nastaju i termičkom obradom hrane, a otkrili su ih u hladno prešanim uljima crnog kima i konoplje koja se rade bez zagrijavanja

VIDEO

U šest dana povučena su iz prodaje u Hrvatskoj dva ekološki proizvedena hladno prešana ulja, od konoplje i crnog kima.

Sadržavala su previše policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH), spojeva koji su, kažu u Hrvatskoj agenciji za hranu, potencijalno mutageni i kancerogeni za ljude. Otkrila ih je i izvijestila naše Ministarstvo poljoprivrede slovenska tvrtka Ekolife natura koja stavlja na tržište ulja proizvedena u Velikoj Britaniji odnosno Njemačkoj.

Na njihovoj internetskoj stranici još su istaknute cijene tih ulja, no kad se klikne na boce pojavljuje se obavijest o opozivu te poziv kupcima da im donesu kupljene bočice i zamijene ih za novac.

- Glavni izvori PAH-a u hrani su okoliš, industrijska proizvodnja hrane i priprava hrane u domaćinstvima prženjem, pečenjem, sušenjem, dimljenjem ili pripremom na roštilju - objasnili su nam u Hrvatskoj agenciji za hranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dospijevajući u okoliš, dodali su, PAH može onečistiti vodu, zrak i tlo. Koncentracija u tlu u područjima gustoga prometa uslijed automobilskih ispušnih plinova, je oko 50 puta veća nego u područjima koja nisu onečišćena.

- Stoga hrana uzgojena u kontaminiranom okolišu može sadržavati ove ugljikovodike i ako i nije bila termičkoj obrađena. Zato ih ima u voću i povrću, žitaricama, mesnim i mliječnim proizvodima te u uljima, čak i hladno prešanima - rekli su u Agenciji. Nisu, međutim, pojasnili kako se mogu pronaći u hladno prešanim uljima s ekološkim certifikatom koja, dakle, nisu termički obrađena, a ne bi smjela biti proizvedena od namirnica uzgojenih u zagađenom okolišu.

- Sjeme konoplje je europskog porijekla i analiza je pokazala da je vrhunsko. Analiza ulja u rujnu bila je odlična i PAH je bilo vrlo nizak. Tada je ulje bilo napravljeno iz istog sjemena i istoj punionici, najmodernijoj eko punionici u Londonu - odgovorili su nam iz Ekolife nature.

Dodali su da punionica tvrdi da je temperatura pri prešanju bila niža od 35 stupnjeva Celzijevih. Iz Ekolife nature napominju da iako su uvijek imali sve certifikate i mikrobiološke analize, postrožit će kontrolu i na tržište stavljati samo hladno prešana ulja koja budu za svaku seriju imala analizu PAH-a.

- Teba pohvaliti Ekolife natura koja je analizirala ulja i povukla ih s tržišta kada su analize pokazale povišene količine PAH-a. Oni nisu prisutni samo iz zagađenja okoliša, nego nastaju povišenjem temperature tijekom tehnološkog postupka - rekao je Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane.

Dodao je da bi to značilo da su i pored svih garancija, tijekom obrade sjemena možda povisili temperaturu radi dobivanja više ulja iz sjemenki.

- Moguće da je taj postupak neadekvatno izveden i mogao je generirati nastajanje PAH-a. Samim time i tvrdnja da se radi o hladno prešanom ulju ne stoji, a ekološki se nikako ne može koristiti. Samo 8-10 posto zdravstveno neispravne hrane prijavljuju proizvođači ili oni koji ju stavljaju na tržište. Mogući izvor PAH-a je i miješanje ekološki proizvedenih ulja s uljima čija je proizvodnja izvan kontrole. To je krivotvorenje ulja u svrhu zarade - dodao je Katalenić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag