Obavijesti

News

Komentari 41

Vatrogasce koji gase požar kod Dubrovnika čeka duga noć: Bura nam otežava, ostajemo do sutra

Vatrogasce koji gase požar kod Dubrovnika čeka duga noć: Bura nam otežava, ostajemo do sutra
6

Požar kod Dubrovnika krenuo je negdje iza podneva, a gasi ga trenutno 80 vatrogasaca i 24 vozila

VIDEO

OVDJE PRATITE NAJNOVIJE INFORMACIJE O POŽARU

22.49 Četiri kanadera i 80 vatrogasaca uspjeli su zaustaviti širenje požara koji je oko podne buknuo iznad dubrovačkog naselja Orašca, potvrdio je u nedjelju navečer županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Od 12,30 sati do predvečerja vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom koja je progutala 87 hektara guste borove šume na područja Orašac – Gromače kod Zatona (Dubrovačkog).

"Trenutno je situacija dobra, ali još nije gotovo. Zadovoljni smo, ali i iznimno oprezni, jer puše bura. Pred nama je radna noć. Smjenu ćemo imati ujutro“, rekao je Simović.

Uz četiri kanadera, požar je gasilo i 80 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi Dubrovački vatrogasci i Dubrovačko primorje, Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik te sva dobrovoljna vatrogasna društva s toga područja, a uključio se i DVD Župa dubrovačka. 

19.30 - Situacija je bolja, ali ga još nismo uspjeli ugasiti. Ovaj dio prema kućama je zaustavljen na vrijeme tako da srećom nitko nije stradao, ni kuće ni ljudi. Bilo je panike i nervoze, ali uspjeli smo obranit kuće na vrijeme - rekli su nam iz Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Na terenu je trenutno 80 vatrogasaca i 24 vozila.

- Svi su vatrogasci i dalje na terenu, neće se povlačiti. Planiramo ostati sanirati požarište cijelu noć, a potrajat će sigurno i do sutra. Velika je površina i gusta borova šuma kroz koju se treba probijati. Kanaderi će preletjeti još koji put. Počela je puhat bura, ona nam otežava, ali nadamo se da ćemo noćas uspjeti ugasiti požar do kraja - dodaju.

18.22 Požar iznad dubrovačkog naselja Orašca kod Zatona, koji je buknuo u nedjelju popodne, i dalje je aktivan te ga gasi 60 vatrogasaca i četiri kanadera, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica koja ističe da su kuće obranjene. 

"Situacija je i dalje složena budući da se radi o gustoj borovoj šumi, a gašenje otežava i vjetar. No kuće u mjestu Ljubač su obranjene", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Dojava o požaru koji je zahvatio veću površinu na područja Orašac – Gromače kod Zatona (Dubrovačkog) zaprimljena je u 12,28 sati.  

U gašenju sudjeluju četiri kanadera, kao i više od 60 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi Dubrovački vatrogasci i Dubrovačko primorje, Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik te sva dobrovoljna vatrogasna društva s tog područja, a uključio se i DVD Župa dubrovačka.

"Vatrogasci iz Konavala također su u pripremi“, kazao je Simović.

HVZ navodi i da je u tijeku gašenje požara na granici Zadarske i Ličko-senjske županije, na području Lovinac - Jasenice, u predjelu Sveta brda i Tulove grede. U gašenju sudjeluju vatrogasne snage, a upućen je i jedan Air Tractor Fire Boss.

17.51 Požar otvorenog prostora na području Orašca – Gromače kod Zatona (Dubrovačkog) i dalje se aktivno gasi, prenosi HRT. Planulo je u ranim poslijepodnevnim satima, čim je primijećena vatra, došla su dva kanadera iz Divulja. Kasnije su im se pridružila još dva. Teren je nepristupačan pa su kanaderi izrazito potrebni, a kuće su uspješno obranjene.

16:41 Čitatelji nam javljaju kako su sve vatrogasne postrojbe na terenu, ali da vjetar ojačava i gašenje je otežano.

Mi smo zračnom linijom udaljeni 100 metara, nije nam ugodno, brinemo se jer je vatra nadomak naselja, govori nam čitatelj koji je snimio požar kraj Dubrovnika iz naselja Orašac.

Pokretanje videa...

Požar kod Dubrovnika 00:16

Iz JVP-a Dubrovački vatrogasci kažu nam kako su dojavu zaprimili u nedjelju oko 12.20, a gase ga trenutno dva kanadera te 29 vatrogasaca uz ostale DVD-ove i interventne vatrogasce.

Dodali su kako se očekuje dolazak još dva kanadera.

- Osjeti se jako dim. Krenulo je negdje kod Gromače, sad se približava Orašcu i Zatonu. Nadamo se da neće doći do nas, Orašac je sad na prvoj liniji od požara - dodao je čitatelj koji je poslao snimke.

Pokretanje videa...

Požar kod Dubrovnika oko 16h VIDEO

- Najgore je što puše bura pa rasplamsava još više, ne znamo što će biti - dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.