Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

'Požar u katedrali Notre Dame u rangu je najvećih katastrofa!'

Katedrala je gotičko remek djelo staro više od 850 godina. Ovo je veliki šok, događaj u rangu najvećih katastrofa na području kulturne baštine, kazao je dr. Dino Milinović

Fire at Notre Dame Cathedral in Paris
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22 komentara

Pariški vatrogasci su u utorak prijepodne, nakon 16 sati borbe s vatrenom stihijom, napokon u potpunosti ugasili požar u katedrali Notre Dame. 

- Katastrofalni požar u jednoj od najvećih svjetskih znamenitosti, pariškoj katedrali Notre Dame - komentirao je za Dnevnik 3 HRT-a dr. Dino Milinović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- Katedrala je gotičko remek djelo staro više od 850 godina. Ovo je veliki šok, događaj u rangu najvećih katastrofa na području kulturne baštine. Ta katedrala, kaže on, ima toliko simbolike da se ne da mjeriti ni s čim drugim.

Fire at Notre Dame Cathedral in Paris NOTRE DAME PLANULA U SEKUNDI U okviru je imala 1300 stabala! Konstrukcija bila poput lomače

- Ona ima jednu eleganciju koja se može dovesti u vezu s posvećenjem Bogorodici koja je u 12. i 13. stoljeću u Francuskoj bila postavljena na pijedestal. Ta vrsta elegancije oduvijek je bila glavni razlog zašto je najomiljenija u kršćanskom svijetu - kazao je.

U katedrali je 1804. okrunjen Napoleon, a Victor Hugo je u romanu Zvonar crkve Notre-Dame veličanstvo opisao njezinu veličanstvenu ljepotu. 

- Ona živi u našem imaginariju i kroz književnost, slikarstvo, u njezinoj su riznici vrijedni liturgijski predmeti. Nikada kroz srednji vijek nije doživjela požar, ali je dva puta doživjela destrukciju - za vrijeme Francuske revolucije i Pariške komune, kaže Milinović.

Ističe i da je Notre-Dame najposjećeniji spomenik Pariza. Za njezinu gradnju kaže da je 'čudo samo po sebi'. 

FILE PHOTO: People walk past the entrance to the Notre Dame Cathedral in Paris PLJAČKALI JE, UMALO I SPALILI... Ovo niste znali o Notre Dameu: Đavolja vrata, izvor mladosti...

- Visina i način gradnje je nešto novo za Europu toga vremena, a najstariji dio te katedrale koja se gradila do 12. do 14. stoljeća, su krovne grede iz 12. stoljeća, rekao je.

Smatra da će se u rekonstrukciji obratiti pozornost na statiku kamenih zidova, u kolikoj će mjeri moći nositi konstrukciju, a ona će morati biti čelična.

Profesorica na Sorboni Katarina Livljanić, jedna od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka za glazbu srednjeg vijeka, u javljanju za Dnevnik 3 istaknula je da je Notre-Dame spomenik glazbe cijelog svijeta i da je Pariz meka srednjovjekovne glazbe. Ne zna u kojoj su mjeri oštećene orgulje i unutrašnjost crkve, no ističe da je to strašan početak Velikog tjedna. Kaže da su ljudi na ulicama i u tišini gledaju strašan požar, piše HRT.

SUZE NA ULICAMA PARIZA... Jutro nakon velike katastrofe: Notre Dame sada izgleda ovako

Kamen temeljac za crkvu Notre-Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva. Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani bourdon, najveće zvono, naziva se Emmanuel. Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove. 


 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message