Obavijesti

News

Komentari 22

'Požar u katedrali Notre Dame u rangu je najvećih katastrofa!'

'Požar u katedrali Notre Dame u rangu je najvećih katastrofa!'
7

Katedrala je gotičko remek djelo staro više od 850 godina. Ovo je veliki šok, događaj u rangu najvećih katastrofa na području kulturne baštine, kazao je dr. Dino Milinović

VIDEO

Pariški vatrogasci su u utorak prijepodne, nakon 16 sati borbe s vatrenom stihijom, napokon u potpunosti ugasili požar u katedrali Notre Dame. 

- Katastrofalni požar u jednoj od najvećih svjetskih znamenitosti, pariškoj katedrali Notre Dame - komentirao je za Dnevnik 3 HRT-a dr. Dino Milinović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- Katedrala je gotičko remek djelo staro više od 850 godina. Ovo je veliki šok, događaj u rangu najvećih katastrofa na području kulturne baštine. Ta katedrala, kaže on, ima toliko simbolike da se ne da mjeriti ni s čim drugim.

U okviru je imala 1300 stabala! Konstrukcija bila poput lomače
U okviru je imala 1300 stabala! Konstrukcija bila poput lomače

- Ona ima jednu eleganciju koja se može dovesti u vezu s posvećenjem Bogorodici koja je u 12. i 13. stoljeću u Francuskoj bila postavljena na pijedestal. Ta vrsta elegancije oduvijek je bila glavni razlog zašto je najomiljenija u kršćanskom svijetu - kazao je.

Pokretanje videa...

01:16

U katedrali je 1804. okrunjen Napoleon, a Victor Hugo je u romanu Zvonar crkve Notre-Dame veličanstvo opisao njezinu veličanstvenu ljepotu. 

- Ona živi u našem imaginariju i kroz književnost, slikarstvo, u njezinoj su riznici vrijedni liturgijski predmeti. Nikada kroz srednji vijek nije doživjela požar, ali je dva puta doživjela destrukciju - za vrijeme Francuske revolucije i Pariške komune, kaže Milinović.

Ističe i da je Notre-Dame najposjećeniji spomenik Pariza. Za njezinu gradnju kaže da je 'čudo samo po sebi'. 

Ovo niste znali o Notre Dameu: Đavolja vrata, izvor mladosti...
Ovo niste znali o Notre Dameu: Đavolja vrata, izvor mladosti...

- Visina i način gradnje je nešto novo za Europu toga vremena, a najstariji dio te katedrale koja se gradila do 12. do 14. stoljeća, su krovne grede iz 12. stoljeća, rekao je.

Smatra da će se u rekonstrukciji obratiti pozornost na statiku kamenih zidova, u kolikoj će mjeri moći nositi konstrukciju, a ona će morati biti čelična.

Pokretanje videa...

00:41

Profesorica na Sorboni Katarina Livljanić, jedna od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka za glazbu srednjeg vijeka, u javljanju za Dnevnik 3 istaknula je da je Notre-Dame spomenik glazbe cijelog svijeta i da je Pariz meka srednjovjekovne glazbe. Ne zna u kojoj su mjeri oštećene orgulje i unutrašnjost crkve, no ističe da je to strašan početak Velikog tjedna. Kaže da su ljudi na ulicama i u tišini gledaju strašan požar, piše HRT.

Jutro nakon velike katastrofe: Notre Dame sada izgleda ovako
Jutro nakon velike katastrofe: Notre Dame sada izgleda ovako

Kamen temeljac za crkvu Notre-Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva. Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani bourdon, najveće zvono, naziva se Emmanuel. Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove. 


 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović