News

Komentari 5

Požar u Vinjanima Donjim se razbuktao, zaprijetio i kućama

Požar u Vinjanima Donjim se razbuktao, zaprijetio i kućama

Za sada je opožareno oko trideset hektara sitnog raslinja i borove šume, ali i dio voćnjaka i poljoprivrednog zemljišta. Bile su ugrožene i kuće, a vatrogasci su ih obranili

Požar koji je u poslijepodnevnim satima subote izbio na predjelu Vinjana Donjih i dalje nije pod kontrolom već se vatrena stihija proširila prema Vinjanima Gornjim i susjednoj BIH. Do kasno u noć osamdesetak vatrogasaca iz JVP Imotski, DVD Imotski, Lovreć, Zagvozd, Omiš, Tučepi, Makarska uz nadljudske napore nastojalo je staviti požar pod kontrolu, ali zbog iznimno nepristupačnog terena i vjetra koji puše vatrogascima je dodatno otežano gašenje.

Požar je izbio na nepristupačnom predjelu vrtače Vrbanj u Vinjanima Donjim te je uz sitno raslinje zahvaćena i borova šuma. Kako su nam rekli u JVP-u Imotski u jednom trenutku u subotu navečer ugrožene su bile i kuće u zaseocima Radeljići i Tolići, ali su vatrogasci uspjeli, kuće obraniti. U nedjelju ujutro vatrogascima je pristigla i pomoć iz zraka jer se vatra razbuktala i zahvatila borovu šumu. Za sada je opožareno oko trideset hektara sitnog raslinja i borove šume, ali i dio voćnjaka i poljoprivrednog zemljišta.

Nažalost vatrena stihija se u nedjelju poslijepodne proširila i već je jednim dijelom zahvatila i površine u susjedne BIH. Zbog velikog broja požara na prostoru Dalmacije, kako su nam rekli vatrogasci, trenutno im pomoć pruža samo jedan kanader iz zraka.

Požar je u jednom trenutku zaprijetio kućama  u naseljima Tolići i Perići, ali su ih gasitelji uz pomoć kanadera uspjeli spasiti. 

Zbog pogoršanja stanja tijekom popodneva na požarištu je povećan broj gasitelja pa ih je ondje trenutačno oko 80.

U predvečernjim satima stanje na požarištu se malo smirilo, ali cijelu noć će ne njemu dežurati vatrogasci, najavili su iz imotskoga DVD-a.

Gori na nekoliko lokaliteta

Nije to jedini požar u Imotskoj krajini, gori na nekoliko različitih lokaliteta od Ričica, Prološca Gornjeg, Podbablja. Vatrogascima je iznimno teško ljudstvom i tehnikom pokrivati tako velik prostor. Na svu sreću ostali požari su van naseljenih mjesta te kuće i naselja nisu ugrožena.

 

Najčitaniji članci