Obavijesti

News

Poželjan gradić za život u kojeg se stalno ulaže i daju poticaji za mlade obitelji...

Poželjan gradić za život u kojeg se stalno ulaže i daju poticaji za mlade obitelji...

Gradonačelnik Dražen Mufić: Sve resurse u potpunosti smo stavili u funkciju unapređenja komunalne infrastrukture, gospodarskog i turističkog razvoja, zaustavljanja depopulacije...

Vrbovsko je grad s odličnim geografskim i geoprometnim položajem. Nalazi se na pola puta između Zagreba i Rijeke, a direktna povezanost s tim i svim većim gradskim centrima u Republici Hrvatskoj  osigurana je priključkom na autocestu Zagreb-Rijeka. No jasno je kako prometna povezanost te brojni turistički resursi kojima Vrbovsko kao i čitav Gorski kotar obiluju nisu jamac osiguravanja  gospodarskog razvoja, zadovoljavajućeg životnog standarda te sprečavanja depopulacije .
Iz tog razloga u Vrbovskom su odlučili sve svoje resurse u potpunosti staviti u funkciju unapređenja komunalne infrastrukture, gospodarskog i turističkog razvoja, zaustavljanja depopulacije, a kroz otkup gospodarskih subjekata koji su završili u stečaju te njihovu ponovnu pripremu za dovođenje investitora i pokretanje poslovanja otvoriti dodatna radna mjesta. Riječ je o milijunskim ulaganjima koja su u nekoliko prethodnih godina Vrbovsko učinile prepoznatljivim i zaista poželjnim mjestom za stanovanje.

Recept za uspjeh gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića: 

 

Zatečeno stanje
-  Kad sam 2013.godine kao nezavisni kandidat stupio na dužnost gradonačelnika Vrbovsko se nalazilo u vrlo teškom stanju. Suočio sam se s propalom drvnom industrijom koja je tada zapošljavala više stotina radnika, propalo je  poduzeće „Sljeme“ dok se  u ozbiljnim poteškoćama nalazilo i trgovačko-ugostiteljsko poduzeće „Promet“. Nažalost, niti gradska tvrtka „Komunalac“ tada nije rentabilno poslovala. Kontinuitet u poslovanju nije bilježio niti restoran u Kamačniku, a infrastrukturno neuređeno izletište osim lijepe prirode nije imalo za ponuditi nikakav drugi sadržaj. Mjesto je bilo zapušteno počevši od komunalne infrastrukture i čistoće do svega onoga što je svakom stanovniku potrebno u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Razumljivo je da je takvo stanje rezultiralo iseljavanjem i depopulacijom. 

Početak oporavka 
-  Početak oporavka započeo je smjenom generacija u gradskim tvrtkama i zapošljavanjem petnaestak mladih visokoobrazovanih osoba koje su odlučile ostati u Vrbovskom i uključiti se razvoj svoje sredine. Uslijedila je kupnja Drvne industrije Vrbovsko za koju smo u vrlo kratkom roku pronašli kvalitetnog  investitora koji je tvrtku pokrenuo i učinio ju jednom od najmodernijih pogona za obradu tvrdog drva te zaposlio gotovo 200 radnika. Iako se tvrtka trenutno nalazi u prolaznim poteškoćama daljnja ulaganju u modernizaciju pogona jamstvo su nastavka uspješnog poslovanja. Kupili smo i poduzeće „Sljeme“ na  tri  lokacije i  trenutno su u tijeku investicije za pokretanje proizvodnje. Za istaknuti je i kako Grad Vrbovsko, gradske tvrtke i ustanove (Komunalac, Vode, Gradska knjižnica, Centar za pomoć u kući te vrtić) ukupno zapošljavaju 100 radnika. Gradska tvrtka „Komunalac“ kupila  je restoran i Planinarski dom Kamačnik. Time je učinjen velik iskorak u pokretanju turističke i ugostiteljske aktivnosti, a kontinuiranim ulaganjima Grada Vrbovskog  u unapređenje poslovanja i posjetiteljske infrastrukture izletište je postalo jedno od najposjećenijih te najuređenijih  u Gorskom kotaru. Danas su bistro Kamačnik i Planinarski dom  u rukama vrlo ozbiljnog  zakupca koji kvalitetno upravlja tim turističkim objektima.    
Iako navedeno nije posao lokalne samouprave mi smo kupovali, pokretali proizvodnju te dovodili investitore sve s ciljem kako bi barem djelomično zaustavili iseljavanje te lokalnom stanovništvu osigurali radna mjesta. Svi naši daljnji planovi vode zadržavanju postojećih stanovnika te privlačenju novih. 

Demografske mjere  - 100.000 kuna mladim obiteljima
-  Jasno nam je da se demografski ugrožene krajeve neće moći spasiti bez naseljavanja. Životna dob stanovnika na našem području  vrlo je visoka, a mladih je malo. Naravno  bez mladih nema  niti rasta broja stanovništva i stoga smo s ciljem zaustavljanja depopulacije prije tri godine mladim obiteljima ponudili 100.000 kn za kupnju stana, kuće ili uređenje takvih prostora. Projekt je privukao pažnju i zaživio pa su tako u prethodne dvije godine dvije mlade obitelji iskoristile donaciju, a uvjete stječe i jedna obitelj s osmero djece koja se doselila u Vrbovsko iz Solina. Za ovu godinu projekt smo modificirali i unaprijedili,  a mladim će obiteljima na raspolaganju biti tri  modela:  
1)    100.000,00 kn za kupnju nekretnine u ovoj godini, 
2)    100.000,00 kn za 5 obitelji po 20.000,00 kn namijenjeno onima koji su kupili nekretninu u zadnjih 7 godina u Vrbovskom, te 
3)    100.000,00 kn  također za 5 obitelji po 20.000,00 kn za rekonstrukciju postojećeg stambenog objekta. 

EU sredstva i najznačajniji projekti u tijeku 
- Svako su nam cilj proizvodne djelatnosti koje mogu zaposliti veći broj stanovnika no prioritet su nam i investitori iz turističke domene.   
Nakon izgradnje vodospreme sa priključnim cjevovodom u vrijednosti 7,5 milijuna kuna nastavili smo s projektom  izgradnje vodoopskrbe i odvodnje  u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna , a  uspješno je završen i projekt javne rasvjete i kabelske instalacije  od 2,8 milijuna kuna. Iskoristili smo i natječaj fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH te tim putem  zgradu jedinice lokalne samouprave , policije i vrtića  učinili energetski efikasnima. Tu nećemo stati . Pripremljena je projektna dokumentacija za dvije javne i dvije višestambene zgrade,  a upravo smo raspisali i javni natječaj gdje pozivamo građane te registrirane iznajmljivače kao i OPG-e  da se prijave za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije korištenja obnovljivih izvora energije. 
Krećemo  i s preuređenjem kuće „Mance“ ukupne vrijednosti 6,1 milijun kuna u kojoj će se budućim posjetiteljima nuditi mogućnost upoznavanja s poviješću i tradicijom ovoga kraja.  Svakako jedan  od najzanimljivijih i najvrjednijih projekata jest preuređenje postojećeg „Lovačkog doma“ -  restorana u centru mjesta kojeg smo kupili od poduzeća „Promet“. Derutnu zgradu pretvorit ćemo u buduću gradsku knjižnicu i čitaonicu . Takav prostor imat će i dječji odjel, radioničke oblike rada,  a  bit će  pogodan i za održavanje kulturno –zabavnih sadržaja što će svakako unaprijediti kvalitetu društvenog života grada. 

Planovi – turizam u dolini Kupe, centar za posjetitelje u Kamačniku …
-  Planovi su nam veliki. Poseban naglasak stavljat ćemo na razvoj turizma u dolini rijeke Kupe. Započeli smo projektom izgradnje šetnice te u potpunosti uredili dionicu Riblje – Lesci u dužini od  3 km s pripadajućom opremom i turističkim sadržajima. Projekt ćemo  nastaviti i na preostalih 12 km duž naše obale. Riječni  turizam pobuđuje sve veći  interes kod posjetitelja i investitora  stoga planiramo  daljnje uređenje  kupališta  Klanac te kampa za koju potrebu smo izradili i projekt pristupne ceste,  a radovi su u tijeku. Zajedno s RH i vlasnicima cilj nam je pronaći investitora za Dvorac Zrinsko – Frakopanski u Severinu na Kupi. Želimo urediti i Park Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu  te izgraditi Centar za posjetitelje u izletištu Kamačnik kao i skijalište „Bijela kosa“. Planirati treba,  a vrlo je važno da mi za sve te planove posjedujemo projektnu dokumentaciju i spremno čekamo nove natječaje.  

( Ilustracija budućeg  centra za posjetitelje u Kamačniku)

(Ilustracija budućeg kupališta „Klanac“)

Suradnja sa Slovenijom 
-  Zajedno sa partnerima iz Republike Slovenije sudjelujemo na dva INTERREG-ova projekta. Riječ je o projektu „Carnivora dinarica“ kojeg provodimo u dolini rijeke Kupe te projektu „Veze prirode“ kojeg provodimo u izletištu značajnog krajobraza kanjona Kamačnik.  Kroz projekt „Veze prirode“ u unapređenje izletišta ukupno će biti uloženo 1.246,000,00 kuna. Posebno nas veseli što ćemo uskoro prvi u PGŽ  imati digitaliziranu multimedijalnu stazu opremljenu sa 10 tableta i 3 VR naočale. 


Poljoprivredna proizvodnja 
-  Mi smo u jeku koronavirusa pokrenuli sadnju krumpira. Tako smo svojim građanima besplatno osigurali sjemenski krumpir, sadnice voća te  sredstva za oplemenjivanje tla,  a sa tim istim mjerama nastaviti ćemo i u nadolazećem  periodu. Kao Grad na 3 ha poljoprivredne površine  koju su nam bez naknade ustupili vlasnici, u dolini Kupe zasadili smo 6 tona krumpira. Za ovaj poduhvat nabavili smo i potrebne strojeve za obradu tla poput: pluga, freze te sadilice. Ove jeseni Vrbovsko će obilovati krumpirom. Očekujemo lijep prinos. Daljnji planovi čija realizacija je u tijeku  biti će vezani uz formiranje zadruge te trgovačkog društva koje će biti zaduženo za plasman krumpira te sve daljnje aktivnosti vezano uz razvoj poljoprivrede i poticanje lokalnih OPG-a   na uključivanje i širenje proizvodnje.  

Turistički resursi

- Vrbovsko raspolaže značajnim resursima ruralnog turizma, kao što su očuvana priroda, autentična hrana, pješačenje i bicikliranje kroz očuvanu prirodu, tradicijski običaji i svetkovine... Posebno je prepoznatljiv po kanjonu Kamačniku, koji se nalazi na geomorfološki vrlo zanimljivom području krša blizu autoceste Rijeka - Zagreb.  

- Osim kanjona, tu je Dvorac Zrinsko-Frankopanski, koji je smješten nad strmom obalom rijeke Kupe. Turistička ponuda uključuje i aktivan odmor, koji se odnosi na šetnju, planinarenje, biciklizam, sport, lovni turizam, kanuing, rafting, kupanje te ribolov. Tu je i rijeka Kupa, koja predstavlja veliki turistički potencijal. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja
ZLATNO PODUNAVLJE

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja

Naše voditelje, Putoholičare Ivu i Branka, pratimo na proputovanju Hrvatskom u jednom od najljepših europskih parkova prirode, Kopačkom ritu, a otkrivaju nam i vrhunsku gastronomiju erdutskog i iločkoga kraja

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i  delicije od jegulja i žaba
PROMO

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i delicije od jegulja i žaba

Svim gostima hotela Restaurant Villa Neretva nudi se nezaboravno iskustvo – fotosafari kroz dolinu Neretve. Izlet kroz kanale rijeke Neretve prava je radost za oči i dušu. U ponudi je i berba mandarina...
Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju
UPOZNAJTE VUKOVAR

Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju

Povijest Vukovara najčešće se spominje u kontekstu rata, no grad je to koji nudi mnogo više od poslijeratnih ožiljaka. Izdvojili smo pet manje poznatih zanimljivosti o Gradu heroju, koje će vam otkriti pravi duh Vukovara