Obavijesti

News

Komentari 33

Pozitivno je 261 dijete, 2042 ih je u samoizolaciji, sedam škola provodi nastavu na daljinu

Pozitivno je 261 dijete, 2042 ih je u samoizolaciji, sedam škola provodi nastavu na daljinu

Prema podacima Ministarstva od petka, u samoizolaciji je i 111 prosvjetnih radnika, 34 je pozitivno na koronavirus. 91,38% škola je u A modelu. U Velikoj Britaniji istražuju kako se virus prenosi među učenicima

VIDEO

Nakon tjedan dana nastave pod epidemiološkim mjerama i više od pola godina otkako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju COVID-19, brojke pokazuju kako virus polako, ali sigurno ulazi i u škole.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja iz 98,9 posto škola, na kraju prvog tjedna nastave 111 prosvjetnih djelatnika je u samoizolaciji, 34 je pozitivno; 2042 djece je u samoizolaciji, 261 dijete je pozitivno (64: 0-6 godina, 191: 7-18godina).
Model A nastave primjenjuje 1229 osnovnih i srednjih škola (91,38%), mješoviti B model 109 škola (8,1%), a C model potpune nastave na daljinu primjenjuje sedam škola.

No kako ističu stručnjaci za fizičko i mentalno zdravlje djece, za mlade je izuzetno važno da se druže, ostvaruju socijalne kontakte, to koliko je god moguće, idu u redovnu školu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izgleda nova školska godina?

Pokretanje videa...

škola 01:04

- Naša je obveza da djeci osiguramo sigurne škole i normalno obrazovanje. Ako to ne napravimo, sigurno će biti posljedica po njih. Oni moraju u školi ne samo obrazovati se i odgajati nego je važan i socijalni ambijent, odnosno da se međusobno igraju. Moraju se poduzeti sve mjere kako se virus ne bi širio u školama - kazao je u petak znanstvenik Ivan Đikić u Vukovaru, gdje je držao predavanje na manifestaciji "Znanost za mlade". Kako je istaknuo ovaj međunarodno priznati znanstvenik, mladi se ne trebaju bojati koronavirusa.

- Znanjem i znanosti omogućili smo da se virus može detektirati i liječiti, a pravilnim načinom i kontrolirati. Sve to omogućuje normalan život, boravak u školama za djecu i normalne aktivnosti u gospodarstvu - istaknuo je.

Ograničenja i (pre)stroga pravila?

Ipak, kako u Hrvatskoj, tako i u većini zemalja svijeta, s velikom pozornošću i oprezom pristupa se organizaciji nastave kako bi se spriječilo još veće širenje nepredvidljivog koronavirusa. Mnoge od tih mjera, nažalost, suočile su djecu s brojnim ograničenjima, (pre)strogim pravilima i oprezom koji odudara od poimanja zdravog i bezbrižnog odrastanja. U svakoj zajednici obrazovni se sustav pokušava čim više prilagoditi uvjetima koje diktira zdravstvena situacija, nerijetko i politika, a analiza agencije Associated Press iz kolovoza pokazuje kako je neodvojiv utjecaj zajednice na situaciju u školama.

Je li sigurno otvoriti škole tijekom pandemije?

To ovisi o tome koliko je infekcija COVID-19 raširena u zajednici, te koje zaštitne mjere škola poduzima, piše AP. U područjima gdje se virus loše kontrolira, javnozdravstveni stručnjaci kažu kako je riskantno držati nastavu licem u lice.

Tako gdje je prema priznatim kriterijima procjena da je virus pod kontrolom, stručnjaci i dalje savjetuju da škole poduzimaju zaštitne mjere kako bi se umanjio rizik od širenja zaraze.  

Istraživanja zasad pokazuju kako mala djeca nisu veliki prenositelji virusa, no djeca starija od deset godina mnogo lakše prenose virus na odrasle. No iako djeca u većini slučajeva rjeđe obolijevaju, te lakše podnose bolest, već je bilo vrlo teških, pa i smrtnih slučajeva i kod mladih.

Osim toga, baš zato što djeca često imaju tek manje simptome, ili ih nemaju uopće, treba uzeti u obzir da mogu biti prenositelji, a da ni ne znaju da su bolesni. To može biti opasno za njihove školske kolege, ili ugrožene ukućane, piše AP.

Zbog toga je važno držati se propisanih mjera u školama koje uključuju i maske, te ograničavanje miješanja i kretanja za djecu. Predlaže se razdvajanje klupa, a u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju otkazivanje priredbi i drugih okupljanja, kao i zatvaranje kantina. 

Istraživanje: Kako učenici prenose virus

Većinu tih mjera primijenili su i u hrvatskim školama, no i sad se pokazalo da je borba s novom bolešću učinkovitija u zemljama u kojima je sustav javne skrbi, zdravstva i obrazovanja posložen i dobro financiran, a standard i stupanj obrazovanja općenito bolji.

Istraživanja, pak, idu dalje, pa je na Sveučilištu u Bristolu u Velikoj Britaniji pokrenuto veliko istraživanje o širenju koronavirusa u školama. Istraživanje je usmjereno na to da pokaže kako točno učenici prenose virus, bez obzira na to imaju li simptome ili ne, piše BBC. Očekuju da će dobiti informacije o tome kako suzbijati infekcije čim se pojave, bez potrebe zatvaranja škola. Kao i u Hrvatskoj, i u Velikoj Britaniji trenutno primjenjuju mjere samoizolacije cijelih grupa učenika i nastavnika, kao i zatvaranje škola zbog dezinfekcije,

- Glavni cilj studije je shvatiti kako se infekcija širi, stoga se bavimo smišljanjem načina da se zaraza uočava rano, što će pomoći da škole ostaju otvorene - kazala je epidemiologinja prof. Caroline Relton, voditeljica istraživanja u kojem će se tijekom šest mjeseci uzimati uzorci sline 4000 učenika i 1000 zaposlenih u školama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..