Obavijesti

News

Komentari 110

Poziv Kolinde Vučiću udarna vijest u beogradskim medijima

U uredu srbijanskog predsjednika doznaje se da će se Vučić o pozivu Grabar-Kitarović očitovati u srijedu, poslije sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem

VIDEO

Poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da u veljači posjeti Zagreb postao je danas jedna od udarnih vijesti u beogradskim medijima, a u prvom planu su pitanja da li je to "smirivanje tenzija", nagovještaj otvaranje nove stranice u odnosima dviju država i nada u bolje odnose u regiji.

Premda još nema službenog reagiranja, Hina u uredu srbijanskog predsjednika doznaje da će se Vučić o pozivu Grabar-Kitarović očitovati u srijedu, na tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

'Pozvala sam Vučića u Zagreb, sazrelo je vrijeme za susret'

Prihvati li Aleksandar Vučić današnji poziv s Pantovčaka, bit će to prvi susret na predsjedničkoj razini od 2013. godine kad je u tadašnjem predsjedniku Hrvatske u Beogradu bio domaćin srbijanski šef države Tomislav Nikolić, podsjećaju srbijanski mediji naglašavajući da uzvratnog posjeta nije bilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vučić i Grabar-Kitarović susreli su se dosad nekoliko puta u različitim okolnostima i prigodama, a posljednji u nizu susreta bila je inauguralna svečanost prigodom preuzimanja dužnosti šefa države poslije pobjede Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji 2017. godine.

Oštra retorika odgađala posjet

U javnosti će ostati upamćen i simboličan susret na mostu kod Bogojeva u lipnju 2016. kad su Grabar Kitarović i Vučić, u to vrijeme premijer Srbije, posjetili predstavnike hrvatske manjinske zajednice na sjeveru Srbije i potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unaprijeđenju međusobnih odnosa dviju država čiji su efekti više nego skromni.

Očekivao se, čak je i službeno najavljivan, posjet Vučića Hrvatskoj koncem 2017. godine, ali je izostao jer su u međuvremenu Beograd i Zagreb u više navrata oštrom retorikom i brojnim nesporazumima otežavali uzajamne odnose.

Posljednji u nizu prijepora je slučaj izložbe o logoru Jasenovac koju je 25. siječnja u sjedištu UN u New Yorku otvorio srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić. Hrvatska ocjenjuje da Srbija izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku "manipulira i plasira lažne podatke", a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

Poziv Grabar Kitarović srbijanskom kolegi da posjeti Zagreb podudario se s jednim, po obje zemlje, značajnim skupom - dvodnevnom sjednicom Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske koji je započeo u Beogradu.

Na prigodnu poruku hrvatske predsjednice uz poziv predsjedniku Srbije da želi "otvoriti novu stranicu" u odnosima dviju država" ohrabrujuće su poruke poslali i predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji poslije početka zasjedanja tog odbora.

"Cijenimo uspješnim prvi dan jer je u konstruktivnoj atmosferi bilo riječi o ostvarivanju manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji, među kojima i zastupljenosti u predstavničkim tijelima na svim razinama i u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini, gdje postoji ozbiljan disbalans", rekao je Hini predsjednik Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) i zastupnik u skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.

On kaže kako je na današnjoj sjednici rekao da je taj sastanak predstavnika Srbije i Hrvatske "upravo neka vrsta pripreme" za predstojeći susret dvoje šefova država i da "može pridonijeti da se u dobroj vjeri" pristupi rješavanju spornih pitanja manjinskih zajednica u obje zemlje.

'Ovo bi moglo biti pružanje ruke pomirenja'

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Velko Odalović izjavio je beogradskim medijima kako bi se poziv Grabar Kitarović  "mogao razumjeti kao pružanje ruke pomirenja".

“Ako je namjera zaustaviti jednu orkestriranu - iz dijela hrvatske javnosti i iz nekih krugova - kampanju prema Srbiji i prema izložbi i prema ministru (Ivici) Dačiću, onda je to uradila na neki način koji je dobar. Jer ja se nadam da će se ovim zaustaviti ono što je negativno i što je čini mi se korišteno za unutarnju uporabu”, rekao je Odalović za TV N1.

Iznose se i ocjene da je budući susret dvoje šefova država potaknut iz EU u kojoj nemaju strpljenja za međususjedske prijepore.

"Mislim da je tata iz Bruxellesa -  ili mama, svejedno kako je zvali - priprijetio i jednoj i drugoj strani da je ovakvo stanje neodrživo. Posebno mislim da je tu u nevolji Hrvatska koja nema maltene ni sa jednim susjedom dobre odnose", izjavio je za N1 direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Kolinda. Sazrelo je vrijeme za susret

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u utorak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet Zagrebu sredinom veljače ocijenivši kako je za taj susret "sazrelo vrijeme".

"U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače", poručila je Grabar-Kitarović.

"Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima", naglasila je Grabar Kitarović u pozivu srbijanskom predsjedniku Vučiću.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag