News

Komentari 15

Poziv ovisnicima o alkoholu i drogi da se cijepe protiv korone

Poziv ovisnicima o alkoholu i drogi da se cijepe protiv korone

Povjerenstvo za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga Grada Zagreba pozvalo je u subotu sve osobe s problematičnim uzimanjem alkohola ili droga da se cijepe protiv bolesti Covid-19

Generalna skupština UN-a proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, kako bi se zajednički djelovalo na globalnoj i na nacionalnoj razini za zdravo društvo.

POGLEDAJTE VIDEO - KAKO SE TESTIRATIO KOD KUĆE:

Brojna istraživanja pokazuju da kronična kardiovaskularna ili respiratorna stanja povezana s uzimanjem droga, mogu utjecati na veću vulnerabilnost, a konzumacija alkohola i droga sigurno povećava i rizik od ozbiljnih komplikacija Covida-19, priopćio je zagrebački Gradski ured za zdravstvo.

- Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti stoga poziva sve osobe s problematičnim uzimanjem alkohola ili droga da se cijepe protiv bolesti COVID-19, jer cijepljenje ponovno omogućuje sigurno okupljanje i druženje s članovima naših obitelji, prijateljima i poznanicima - istaknuo je dr. Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga.

Prema podatcima iz Izvješća o osobama liječenima zbog zlouporabe droga, u Hrvatskoj je u 2019. liječeno 6858 osoba, od kojih je 78% liječeno zbog opijatskog tipa ovisnosti.

U Gradu Zagrebu je zabilježeno 1871 liječenih ovisnika, a od toga 1270 opijatskog tipa. U Hrvatskoj je 312 ljudi umrlo zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog sredstva, a predoziranje heroinom kao uzrok smrti navedeno je u 37 slučajeva, metadonom u 16 slučajeva. Najviše ljudi umrlo je u Zagrebu, njih 112, od toga 85 muškaraca i 27 žena, navode iz Gradskog Ureda za zdravstvo.

- Upravo zbog ovih podataka Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga HUHIV i HZJZ izdali su edukativnu brošuru „Predoziranje drogama, kako prepoznati i kako reagirati“  kojom se želi skrenuti pozornost na veliki problem ovisnosti o drogama, ali i pomoći obiteljima i bliskim osobama ovisnika kako prepoznati znakove predoziranja te kako im spasiti život u kritičnim trenutcima. Predoziranje je posljedica konzumiranja prevelike količine droge i najčešće je povezano s uzimanjem heroina, uslijed pada tolerancije kod ovisnika, konzumacijom prečiste ili nečiste droge - izjavila je dr. Ivana Portolan Pajić, koordinatorica Europske mreže gradova bez droga.

- Priručnik opisuje različite vrste dostupnih droga, njihov učinak na organizam, opasnosti koje mogu uzrokovati te kako ukućani ili bliske osobe ovisnika mogu prepoznati znakove predoziranja, pomoći predoziranoj osobi i spasiti joj život. Priručnik je dio sveobuhvatne kampanje „Predoziranje drogama – kako prepoznati i kako reagirati“ koja pokazuje važnost suradnje civilnih udruga, lokalne samouprave i zdravstvenog sustava u borbi protiv ovisnost - naveo je dr. Ivan Ćelić.