Obavijesti

News

Komentari 5

Prabaka Lucija: 'Od praunuka Filipa sam starija 90 godina...'

Prabaka Lucija: 'Od praunuka Filipa sam starija 90 godina...'
8

Četiri generacije Mitrovića živi pod istim krovom u zaleđu Zadra bez trzavica. Mitrovići su zemljoradnička obitelj. Sade lubenice, mandarine, krumpir, beru ih, odvoze na tržnice i prodaju...

VIDEO

Filip je sada šef obitelji i svi mi njega slušamo, kaže nam Lucija Mitrović (91) iz Raštana Gornjih u zadarskom zaleđu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

Lucija ima tri kćeri i tri sina, 21 unučadi te čak 56 praunučadi. Svi bi oni stali u veliku kuću od 450 kvadrata, a vjerojatno bi se i lijepo slagali jer, kako prabaka kaže, “gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna”. No s njom ipak ne žive svi već “samo” baka Marica (59) mama Antonija (30), tata Ante (36) te Petar (7) i Filip (1).

- Držimo se lipo zajedno. Ne daj bože gorega - kaže nam prabaka Lucija koja ima lijepe riječi za svakog člana obitelji. Hvali vrijednu nevjestu Antoniju.

Isplela 300 pari čarapa

- Da sam je ja sama birala, bolju ne bih izabrala. Takve dobrote i nježnosti ne bi na cijelom svijeta našla - kaže vitalna i zdrava prabaka koja je donedavno odlazila u polje i plela čarape praunucima i to bez naočala.

- Isplela sam ih bar 300, svakome po nekoliko pari. Još čitam prijevode s turskih serija bez naočala, ali više ne vidim plesti. Na jedno oko ne vidim jer imam mrenu i problema sa sinusima, a sve ostalo kod mene je zdravo. Inače sam znala otići i u polje, ali ove godine je jako vruće pa nisam išla. Uvijek sam bila jaka i čvrsta, voljela sam raditi i ići u polje, a nisam se bojala ni ženskih ni muških poslova - kaže prabaka koja je preživjela ratove. Kaže da je za dugovječnost najvažnije ne živcirati se i biti okružen dobrom obitelji, a dodaje i da se ona uz to još i puno moli Bogu.

Mitrovići su zemljoradnička obitelj. Baka pripovijeda kako je ona kao Škabrnjanka prva zasadila lubenicu u Raštanima, jer se tamo do njezine udaje lubenice nisu uzgajale. Sad ih samo njihova obitelj godišnje proizvede 286 tona. Ali posao nije lak, pogotovo za tatu Antu koji uz to i razvozi povrće po veletržnicama pa često u sezoni danima ne spava. Sade lubenice, peršin, mladi luk, krumpire, a baš kao i inovativna prabaka koja je u selo dovezla lubenice, i unuk je prvi zasadio mandarine.

Mandarine iz Raštana

- Imam voćnjak na 2500 kvadrata tu u Raštanima, i u Metkoviću. Moram dokazivati da su mandarine moje, jer ljudi ne vjeruju da uspijevaju i kod nas. A jednako su ukusne, samo što ove naše dozrijevaju 30-40 dana kasnije od metkovskih. Kad je sezona, zbilja ima puno posla i jako malo spavam, ali nije uvijek tako, zimi je lakše - rekao je Ante. Obitelj dobro funkcionira i zbog podjele poslova, pa se zna tko što radi. Od tog su posla i Ante i braća sagradili velike kuće i dobro živjeli, pa ga pitamo može li se to i dan danas.

- Može, samo treba puno raditi - kaže nam poduzetni otac obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je