Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

"Praljkova žrtva pokazuje potrebu zaokreta RH politike"

Nakon stvaranja države i vojnih rezultata, sami sebe smo doveli u tragičnu situaciju jer smo, rekao je Đapić, izgubili politiku, a u "ogromnoj mjeri i dostojanstvo i čast"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
17 komentara

Predsjednik stranke Demokratski savez nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj u povodu presude Haškog suda i samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici, da hrvatska politika treba napraviti zaokret, inzistirati da Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o tome sudu i u raspravi napasti njegovu posljednju odluku "svim raspoloživim sredstvima".

"General Praljak je svojim činom pokazao svjetskoj javnosti i Haaškom sudu, koji je davno izgubio vjerodostojnost, da se nije očitovao samo o gnusnoj i nedopustivoj presudi, već je njegov čin prije svega bio motiviran slanjem upozorenja hrvatskom narodu u kojem se položaju nalazi," rekao je Đapić.

Nakon stvaranja države i vojnih rezultata, sami sebe smo doveli u tragičnu situaciju jer smo, rekao je Đapić, izgubili politiku, a u "ogromnoj mjeri i dostojanstvo i čast", koje je general Praljak svojim potezom pokušao barem djelomično spasiti i pokazati "da ne postoje pravedne i nepravedne presude, već interesi, koje hrvatski narod nije znao zaštititi".

Đapić je podsjetio kako je prije 20. godina bio dijelom male skupine saborskih zastupnika, koji su se jedini protivili suradnji s Haaškim sudom, upozoravajući da će posljednja odluka Haaškog suda biti izravno uperena protiv hrvatskih interesa, kao kazna za rušenje Jugoslavije.

Podsjetio je i da je kao saborski zastupnik inicirao stvaranje povjerenstva za ispitivanje okolnosti predaje transkripata iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana u Haaški tribunal, ali je HDZ, rekao je, kao tadašnja vladajuća stranka, pod pritiskom toga Suda to odbio.

"Ako iz žrtve generala Praljka želimo nešto izvući, to je svijest o potrebi apsolutnog zaokreta hrvatske politike jer u protivnom ovome neće biti kraja. Trebamo se vratiti korijenima hrvatske suverenističke politike, koja se borila za hrvatske interese, nasuprot oportune i nagodbenjačke politike, koja Hrvatskom vlada posljednjih 15-tak godina, ponavljajući iste greške i zablude," poručio je Đapić.

Nada kako da će ovo biti prekretnica hrvatske politike, iako ga današnja izjava Hrvatskog sabora o jučerašnjoj presudi Haaškog suda u to ne uvjerava jer je smatra kompromisom i dokumentom u kojem se govori samo o presudi, ali ne, istaknuo je,  i o vlastitim propustima i pogreškama.

 

Tema: Drama u Haagu: Praljak se otrovao!

Možda vas zanima i ovo:
Message