News

Komentari 9

Prao novac iz online prijevara, ukupna šteta 2 milijuna eura. Ulovili ga u Zračnoj luci Zagreb

Prao novac iz online prijevara, ukupna šteta 2 milijuna eura. Ulovili ga u Zračnoj luci Zagreb

Muškarac je primao novac iz računalnih prijevara na štetu tvrtki iz Malezije i Ujedinjenog Kraljevstva. Taj novac je uplaćivao u Kinu. Ukupna šteta je 1,96 milijuna eura

Zagrebački policajci zajedno s Uredom za suzbijanje pranja novca i malezijskom policijom proveli su istragu nad 45-godišnjakom kojeg sumnjiče za više kaznenih djela računalne prijevare i pranja novca.

Sumnjiče ga da je tijekom 2021. i 2022. počinio ta kaznena djela, tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba.

Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kad bi mu novac sjeo, on ih je uplaćivao dalje, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine.

U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.
 
Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Najčitaniji članci