Obavijesti

News

Komentari 34

Plenković o Izraelu: 'Ovo su brutalni napadi, egzekucija civila. Oštro smo to osudili'

Plenković o Izraelu: 'Ovo su brutalni napadi, egzekucija civila. Oštro smo to osudili'

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 20. obljetnice Didakovih dana u Zagrebu, nakon čega se obratio medijima

VIDEO

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 20. obljetnice Didakovih dana u Zagrebu.

Nakon svečanosti premijer je dao izjavu za medije.

PRATITE UŽIVO:

Najprije je naglasio kako pojeftinjuju benzin i dizel, a potom se osvrnuo na situaciju u Izraelu.

- Osudili smo terorističke napade Hamasa koji će dovesti do destabilizacije stanja. Ovo su brutalni napadi, bez presedana, doslovno egzekucija civila. Što se tiče hrvatskih državljana, u kontaktu smo s veleposlanstvom - rekao je Plenković dodavši kako ih je 53 na letu ili polijeću za Hrvatsku, a ostali će sutra. 

- Za sada se, prema našim informacijama, nikome nije dogodilo ništa - rekao je.

Šest ih je, dodao je glasnogovornik, već stiglo.

POGLEDAJTE JEZIVE SNIMKE STANJA U IZRAELU:

O Milanoviću: 'Vidim da stvarno ima vremena'

Pa je onda dobar dio vremena posvetio predsjedniku Zoranu Milanoviću uz osvrt na njegovu jučerašnju izjavu. 

- Nakon dugo, dugo vremena sam jučer prvi put slušao što je izgovorio i moram se osvrnuti na nekoliko izjava i vidio sam da on stvarno ima jako puno vremena i da prati do u detalje nastupe i replike između mene i saborskih zastupnika - kazao je. 

Pa je ponovio sve ono što je rekao u subotu o njegovoj lijenosti i namjernoj opstrukciji Zakona o izbornim jedinicama. Ponovno je podsjetio kako je i ranije potpisivao zakone odmah isti dan nakon izglasavanja u Saboru. A onda je još malo govorio o tome kako je uopće postao predsjednik. 

'To što Milanović nije potpisao Zakon na vrijeme je problem. Predsjednik niškoristi i lijen je'
'To što Milanović nije potpisao Zakon na vrijeme je problem. Predsjednik niškoristi i lijen je'

- Postao je predsjednik zahvaljujući Miroslavu Škori jer kao što vidimo, njegova kandidatura bila je samo kula od karata. Njegovi glasovi su trebali u prvom krugu ići Kolindi Grabar Kitarović i tako je on postao predsjednik. Toliko o njegovoj fantastičnoj karijeri. U mandatu je oko svega strateškog bio protiv - kontra ulaska u europodručje, nikakva potpora, njegove izjave o Schengenu potpuno relativizirane, gotovo da nam to ne treba, njegov stav o najvećoj krizi, ruskoj agresiji na Ukrajini, potpuno proruski stavovi godinu i pol dana, ode na NATO samit pa se hvali da se nije sastao ni rukovao sa Zelenskim, ode neki dan u UN i ne spomene Ukrajinu u svom govoru, kao da te teme nema, kad je bila korona usporedio ju je s karijesom. I sada krajnji potez koji ima samo za cilj opstrukciju - naveo je Plenković. 

Pa je onda još vremena posvetio Milanoviću kao premijeru istaknuvši da je i to postao zahvaljujući nekome drugome - a to su Ivo Sanader i proces DORH-a.

- U njegovom mandatu je BDP per capita narastao za oko 880 eura, u našem mandatu za više od 6100, BDP je u njegovu mandatu ukupno narastao za 2 milijarde eura, a u našem za 20 milijardi, nisu htjeli raditi drugu cijev tunela Učka, nisu htjeli graditi Pelješki most, o LNG terminalu nisu napravili ništa, o Schengenu nisu poduzeli ništa, o euru nisu ni pomislili, a dobili su na poklon članstvo u EU...  I onda on ima obraza govoriti o bilanci nama iza kojih će ostati LNG terminal, Pelješki most, druga cijev tunela Učka, autocesta do Siska, Koridor 5c, Rafalei... - poručio je Plenković.

Fascinantno je kako bi Milanović, dodao je, sada htio ex post kupiti bolju prošlost.

Milanović uzvratio Plenkoviću: Neka zadrži tintu, trebat će mu za potpise smjena muljatora
Milanović uzvratio Plenkoviću: Neka zadrži tintu, trebat će mu za potpise smjena muljatora

A onda je držao lekciju novinarima i medijskim kućama što nisu stali u obranu kolege novinara kojem Milanović jučer nije htio odgovoriti na pitanje jer je ranije bio povezan s HDZ-om.

- Proglasio ga je suradnikom politike jer je u nekom trenutku radio u kampanji i odbio mu odgovarati na pitanja. Hajde sad zamislite da sam to napravio ja. Onda bi sad vidjeli reakciju Hrvatskog novinarskog društva i vjerojatno bi se već dva skupa organizirala na tu temu. Nitko nije zucnuo od prisutnih, čak ni gospođa Sever, koja vodi europsku razinu novinara, ništa, nema ničega, to je ozbiljna sramota, ali i velika sramota svih kuća koje tome ne pridaju pozornost - kazao je. 

Nakon kraće rasprave novinara s njim o tome kako se i on ponaša prema njima, ne odgovara na pitanja te da uopće nije relevantan za komentiranje ove teme, novinari su ga ponovno suočili s temom HEP-a i Franom Barbarićem, za kojeg i HDZ-ov župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić smatra da čini štetu stranci i to je rekao javno. Za razliku od Milanovićeve izjave, Anušićev intervju nije gledao. 

Dok mu gori pod nogama u Osijeku, župan Ivan Anušić je potpalio vatru pod Plenkovićem
Dok mu gori pod nogama u Osijeku, župan Ivan Anušić je potpalio vatru pod Plenkovićem

- Mogao je nešto reći o tome na nekom sastanku, mogao je doći na neko od Predsjedništva HDZ-a, od ljeta ga ja nisam vidio ni na jednom. Ako ima nešto reći, ima prigodu svaki ponedjeljak. Kao i svi drugi.  Možda on nije bio na sastanku kad smo o tome raspravljali na HDZ-u i rekli da je to pitanje za Vladu. Za Barbarića sam rekao da pravno mora riješiti to sve oko gradnje i da se očituje oko toga, a što se tiče druge teme, to je na Vladi - rekao je dodavši kako nema nikakve oporbe unutar HDZ-a.

- HDZ je toliko demokratičan ovih sedam godina koliko ga ja vodim da ne znam tko nije mogao ili smio otvoriti neku temu. Ne vidim da nam je Barbarić uteg, HDZ stoji stabilno. Nisam zvao Anušića, zašto bih ga zvao? Zvao sam ga kad je bio požar u Osijeku - rekao je Plenković.

S druge strane, nitko nikada, naglasio je, nije rekao da odbija platiti jeftinije plin i struju. To ponavlja cijelo vrijeme, a kakve to veze ima s aferom "plin za cent" i kako ju to uopće može opravdati, pitali su ga novinari. 

- To je najbitnija stvar jer je bitno da HEP bude stabilna i bude u funkciji zaštite građana i gospodarstva. I to je uspjela. Način na koji smo mi to riješili - mnogi drugi u drugim članicama EU bi bili sretni da su imali ovakvo rješenje. Ja brinem o socijalnoj koheziji - kazao je. 

Andrej Plenković: 'Nakon S&P, i Fitch revidirao je izglede Hrvatske na pozitivne'
Andrej Plenković: 'Nakon S&P, i Fitch revidirao je izglede Hrvatske na pozitivne'

OK, to nitko ne spori, ponovili su po tko zna koji put novinari. Ali što je s aferom HEP i hoće li je riješiti, pitali su, također, po tko zna koji put. 

- Hoćemo, ali sigurno ne kada to netko drugi kaže - ponovio je i on. 

Za razliku od novinara, kaže, njegov je interes uloga HEP-a u rješavanju energetske krize. 

- A vi to ne vidite - rekao je.

Na pitanje što bi se dogodilo kad bi u drugim članicama EU na čelu državne tvrtke bio čovjek koji ilegalno gradi, Plenković kaže da ne zna.

- Nemam pojma - kazao je.

Pa ponovio što je sve njegova Vlada napravila. 

Na pitanje čeka li da DORH riješi situaciju oko Barbarića, Plenković je kazao ga se ne sluša dobro. 

- Ja brinem o ulozi HEP-a u rješavanju energetske krize. To je bit - ponovio je naglasivši kako nema afere HEP.

- Postoje pozitivna odstupanja. Puno je veći problem ovo što se tiče kuće, to ćemo pravno vidjeti. U energetskoj krizi naša Vlada je djelovala tako da su cijene struje i plina ostale iste. Pogledajte druge zemlje. Dajte, molim vas, pogledajte brojeve - poručio je.

Komentirajući odbijenicu sindikata na današnjem sastanku s ministrom rada u pregovorima oko kolektivnog ugovora, podsjetio je kako su rasle plaće za vrijeme cijelog njegovog mandata.

Komentirao je Cobarometar prema kojem HDZ i dalje uvjerivo vodi. 

- Mene čak čudi da po toj anketi tako malo i vodi. Ali to je ista ona anketa koja je predvidjela da će Bernardić pobijediti - zaključio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak