Obavijesti

News

Komentari 90

Plenković: 'Anušić kandidat za novog ministra, očekujem da ga Sabor potvrdi već u četvrtak'

Plenković: 'Anušić kandidat za novog ministra, očekujem da ga Sabor potvrdi već u četvrtak'

Na konzultacijama u Banskim dvorima jutros su bili premijer, njegovi ministri, ali i bivši ministar Damir Krstičević, te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kojeg su potvrdili kao novog ministra obrane

VIDEO

Nakon što sam u subotu zbog svima poznatih okolnosti, teške tragedije koja se dogodila, razriješio dotadašnjeg ministra Banožića, jutros smo najprije održali konzultacije na razini HDZ-a, predložio sam za novog potpredsjednika Vlade i ministra Ivana Anušića, koji je dosadašnji Osječko-baranjski župan, ujedno i potpredsjednik HDZ-a, otkrio je premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za medije i potvrdio šuškanja o Anušiću kao nasljedniku Marija Banožića.  

Podsjetimo, Banožića je razriješio dužnosti odmah nakon što je ovog vikenda kod Vinkovaca skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić.

UŽIVO IZ BANSKIH DVORA:

Premijer je naglasio kako je Anušić dobio punu podršku i od stranke i koalicijskih partnera.

- On je već šest i pol godina župan, prije toga je bio načelnik općine Antunovac, hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata i kao jedan od četvero potpredsjednika HDZ-a bio je u istom timu "Odvažno za Hrvatsku" 2020. kada smo dobili 80-postotnu potporu članova HDZ-a. Vjerujem da će vrlo kvalitetno obavljati dužnost do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je, naravnu, odmah na tu ponudu i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje pred nadležnim saborskim Odborom - poručio je premijer.

Pismo predsjedniku Sabora s prijedlogom Anušića za novog ministra obrane uputit će već danas, stoga očekuje da će Anušić na saslušanje pred Odbor za obranu već u srijedu.

- Glasanje je ovaj tjedan u Saboru predviđeno za četvrtak i, kako stvari sad stoje i s obzirom na značaj Ministarstva obrane, osobito u ovakvim globalnim okolnostima, ne želimo da nam prođe više od nekoliko dana, a da imamo ovaj privremeni režim s Jakopom. Očekujem da će već u četvrtak popodne Anušić biti na dužnosti i član Vlade - kazao je.

Hoće li izbacivanje Marija Banožića iz Vlade konačno pomiriti Plenkovića i Milanovića
Hoće li izbacivanje Marija Banožića iz Vlade konačno pomiriti Plenkovića i Milanovića

Obzirom da Anušić odlazi s funkcije župana, njega će na čelu Osječko-baranjske županije, istaknuo je premijer, zamijeniti jedan od njegova dva zamjenika, a to će biti Mato Lukić.

Upitan kako to da se odlučio baš za Anušića, obzirom da su imali i lošijih epizoda u prošlosti, i kako misli da će uspješno surađivati, Plenković je naglasio kako to što ponekad imaju različita stajališta ne znači da nisu dio istog tima.

- Logično je obzirom na njegovo veliko političko iskustvo, ali i kao bivši saborski zastupnik i branitelj, ima sve reference da bude ministar obrane, uklopit će se u tim i funkcionirati normalno kao što je to bilo i do sada - rekao je. 

Odvjetnik: 'Rano je govoriti o tome koliku će kaznu Banožić dobiti. Možda i ne ode u zatvor'
Odvjetnik: 'Rano je govoriti o tome koliku će kaznu Banožić dobiti. Možda i ne ode u zatvor'

Na pitanje očekuje li i dalje tvrdu kohabitaciju na relaciji Ministarstva obrane i predsjednika Zorana Milanovića, premijer je istaknuo kako će se vidjeti sve. 

- Što se tiče onoga što je bilo, to su problemi koji su nastajali u komunikaciji, znate da je Milanović na najvulgarniji mogući način vrijeđao ministra obrane, mene i cijeli HDZ, proglasio Banožića da vodi županijsku ispostavu neke naci stranke, prema tome, tu je najveća odgovornost u korištenju neprimjerenog jezika i najgrubljih kvalifikacija na Milanoviću. A to što ste se vi kao mediji i javnost navikli na to pa dio toga tolerira jer im HDZ nije nešto drag, to je puno ozbiljniji problem za društvo nego za HDZ - poručio je.

Vezano za nesreću Banožića i ponovno pitanje je li večer prije bio na fešfi, premijer je rekao da to ne zna. 

- Pitajte nadležno županijsko državno odvjetništvo - rekao je upitan zašto se toliko dugo čeka na analizu krvi kako bi se ustanovilo je li Banožić bio pod utjecajem alkohola.

- Prvi put čujem - rekao je na pitanje novinara o još jednoj navodnoj prometnoj nesreći u kojoj je Banožić sudjelovao i razbio službeno vozilo prije nekoliko godina.

Opet je rekao da će obitelji Boysa i uhićeni Boysi u Grčkoj uskoro dobiti dobre informacije, ali je odbio reći o kojima se radi.

Milanović: Udbaški drukeri koji kažu da je ovo Plenkoviću došlo kao naručeno su bolesni ljudi
Milanović: Udbaški drukeri koji kažu da je ovo Plenkoviću došlo kao naručeno su bolesni ljudi

Na kraju ove izvanredne presice premijer je podsjetio kako je u tijeku izdavanje trezorskih zapisa za građane.

- Želim ponoviti kako Ministarstvo financija izdaje prvi put trezorske zapise za građane. Nakon obveznica dajemo novu priliku građanima da u godinu dana imaju prinos od 3,75 posto - istaknuo je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH