Obavijesti

News

Komentari 41

Inicijativa DOSTA! reagirala na slučaju KBC Osijek: Plenkoviću, vrijeme je da i vi kažete dosta!

Inicijativa DOSTA! reagirala na slučaju KBC Osijek: Plenkoviću, vrijeme je da i vi kažete dosta!

Predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva okupljenih oko inicijative DOSTA! pročitali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću

VIDEO

Nakon što su 24sata objavila dokumentima potkrijepljenu ispovijest pacijentice M. (podaci poznati redakciji) o legalnom pobačaju na kojeg je otišla u KBC Osijek, inicijativa DOSTA! najavljuje daljnje korake u borbi za uređeni zdravstveni sustav u kojem će žene, koje čine 52 posto stanovništva Hrvatske, moći dobiti svu zdravstvenu skrb koju plaćaju putem poreza i zdravstvenog osiguranja.

Danas su održali konferenciju na Trgu sv. Marka, a tom su prilikom predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva okupljenih oko inicijative DOSTA! pročitali otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Poštovani premijeru Plenkoviću, vrijeme je da i vi kažete dosta. Obraćamo vam se u ime svih onih žena kojima sustavnu uskraćujete zdravstvenu skrb u RH, koje su žrtve neprofesionalnog postupanja u javnim bolnicama zbog čega se ugrožava njihovo zdravlje  - kazali su.

Istaknuli su kako traže: osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, hitno objaviti cjelovite kapacitet svih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnih te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnika koji se pozivaju na priziv savjesti, osigurati da zdravstveni radnici te bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekida trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika koji uskraćuju netočne informacije ženama kojima onemogućavaju prekid trudnoća... neki su od zahtjeva.

Otišla je na pobačaj u osječki KBC: 'Šokiralo me, tri tjedna poslije i dalje sam bila trudna'
Otišla je na pobačaj u osječki KBC: 'Šokiralo me, tri tjedna poslije i dalje sam bila trudna'

Podsjetimo, M. je na zahvat došla u 6. tjednu trudnoće, da bi tri tjedna kasnije ispalo da je plod netaknut, a komisija je zaključila da ne može na ponovni zahvat jer je prešla 11. tjedan trudnoće. Osim što to matematički ne stoji, tu su još i pitanja zašto je zahvat obavljala medicinska sestra, kako je moguće da na ultrazvuku nije vidjela da zahvat nije dobro prošao, zašto se sala ne čisti između pacijentica, zašto su tri tjedna kasnije neuspjeh zahvata pripisali infekciji koju M. nije imala, a nisu joj napravili ni papa test da bi to mogli zaključiti te zašto nije dobila opću anesteziju koju je tražila. 

Ministar Beroš je od KBC Osijek zatražio očitovanja svih uključenih u zahvat kao i svu dokumentaciju. U međuvremenu, 24sata su otkrila još jedan skandal: ta ista bolnica je u službenom dokumentu izmišljala Ustav i zakon te se u svojim odlukama oko pobačaja vodila tim nepostojećim ili krivo prenesenim dijelovima Ustava i zakona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije