News

Komentari 14

Ćorić: 'Otvaramo novu omotnicu od milijardu kuna'. Vučković najavila pomoć proizvođačima

Ćorić: 'Otvaramo novu omotnicu od milijardu kuna'. Vučković najavila pomoć proizvođačima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o javnom natječaju za poljoprivredu, a ministar gospodarstva o izgradnji vodno-komunalne infrastrukture

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je natječaj za vodno-komunlane infrastrukture  

PRATITE UŽIVO: 

- Ovim natječajem otvaramo novu omotnicu od milijardu kuna koja će biti utrošena prije svega za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture, poboljšanje sustava javne vodoopskrbe, a s druge strane izgradnju odvodnje u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj - rekao je.

Istaknuo je kako velik broj jedinica lokalne samouprave sudjeluje u ovome te je pokazao interes, a smatra kako će ovaj projekt pridonijeti i boljem standardu života u jedinicama lokalne samouprave.

Natječaj se otvara danas, a krajnji rok prijave je 30.9.2022. 

- Ključna odrednica je brz završetak radova, rok za završetak radova je kraj 2025. Tri su glavna cilja: povećati stupanj priključenosti hrvatskih građana na sustav javne vodoopskrbe, samo ovim pozivom želimo 45 tisuća građana spojiti na sustav javne vodoopskrbe, kao i 400 tisuća ljudi spojiti na sustav javne odvodnje - rekao je Mario Šiljeg te dodao kako kao članica EU možemo biti zadovoljni brojkama priključenih na sustav javne vodoopskrbe, no moramo poboljšati situaciju po pitanju sustava javne odvodnje i pročišćenja.

Cilj je smanjiti i negativan utjecaj na okoliš, točnije po pitanju otpadnih voda. 

- 94 posto Hrvata danas ima mogućnost priključka na sustav javne vodoopskrbe, 57 posto stanovništva ima mogućnost priključka na sustav javne odvodnje - istaknuo je Mario Šiljeg, državni tajnik. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o javnom natječaju za poljoprivredu vrijednog 610 milijuna kuna. 

Na poziv mogu javiti županije ili proizvođačke organizacije koje se mogu javiti s partnerima.

- Investicije planirana je do kraja ožujka 2026. godine, a ovim javnim pozivom planiramo financirati 3-5 projekata izgradnje logističko distributivnih centara, ali i aktivnosti koje će ojačavati male proizvođače  kazala je Vučković.

Dodala je kako su županije koje su pokazale interes za natječaj, županije na kontinentu.