Obavijesti

News

Komentari 57

Tomašević: Odgađamo novi sustav naplate odvoza otpada, želimo Zagreb, ne 'kantograd'

Tomašević: Odgađamo novi sustav naplate odvoza otpada, želimo Zagreb, ne 'kantograd'

Tomašević je, prema najavljenom, iskoristio priliku kako bi govorio o situaciji s odvozom otpadom u Zagrebu. Prvo je podsjetio na novi i pravedniji model naplate komunalnog otpada

VIDEO

Gradonačelnik Tomašević održat će redovitu konferenciju za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi sa zamjenicima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tomašević: Odgađamo novi sustav naplate odvoza otpada, želimo Zagreb, ne 'kantograd' VIDEO

Tomašević je, prema najavljenom, iskoristio priliku kako bi govorio o situaciji s odvozom otpadom u Zagrebu. Prvo je podsjetio na novi i pravedniji model naplate komunalnog otpada.

- To je jedan od najambicioznijih projekata što se tiče otpada u gradu Zagrebu, ali i šire u posljednjih 20 godina. Jedini smo veći grad u Hrvatskoj koji je krenuo u drugačiji sustav naplate kako bi on bio pravedniji te kako bi se odvoz otpada doista naplaćivao prema količini miješanog otpada.

Darko Klasić: 'Od Tomaševića očekujemo Gradsku upravu koja rješava probleme građana'
Darko Klasić: 'Od Tomaševića očekujemo Gradsku upravu koja rješava probleme građana'

Spomenuo je kako drugi gradovi ostaju pri modelu naplate u kojem je varijabilni dio na neki način procjena, a ne stvarna količina neodvojenog otpada za recikliranje i sortiranje.

- Kada smo u veljači predlagali model ja sam rekao da je 1. srpnja ambiciozni cilj, no ujedno i cilj koji je nužan kako bi se svi mobilizirali i krenuli u projekt. Imamo desetak paralelnih procesa na kojima radimo, a s obzirom na te procese želimo da novi sustav bude dobro pripremljen. Mogu najaviti da ćemo zbog toga ići na odgodu novog sustava naplate odvoza do 1. listopada.

Dodao je kako na sve procese, na kojima trenutno rade, utječe rat u Ukrajini, globalni poremećaji na tržištu, pandemija te inflacija.

- Javna nabava za proizvodnju vrećica je pri kraju te će biti spremna za ovaj novo postavljeni rok. Što se tiče distribucije vrećica, mogu reći da su se za taj zadatak javili najveći trgovački lanci poput Konzuma, Interspara,Tiska i to po minimalnoj marži. Očekujemo da će se pridružiti i drugi trgovački centri. Napominjem da se cijene vrećica neće mijenjati za građane.

Tomaševićev tim u potrazi za pojačanjem: 'Traži se pročelnik za iznimno bitan gradski ured'
Tomaševićev tim u potrazi za pojačanjem: 'Traži se pročelnik za iznimno bitan gradski ured'

Osvrnuo se na pilot-projekte podzemnih spremnika u strogom središtu grada jer na tom području ne mogu i ne žele dati dozvole za postavljanje bokseva.

- Moramo pronaći lokacije koje nemaju nikakvu podzemnu infrastrukturu, a to nije lak zadatak. Pronašli smo nekakvih dvadesetak lokacija. Paralelno s time cijelo vrijeme se unose podatci o digitalizaciji svih mikrolokacija svih spremnika. Želimo da spremnici budu pod kontrolom vlasnika, ali i da Zagreb više ne bude 'kantograd' jer trenutno imamo 122 000 spremnika  na javnim površinama koji nemaju veze sa zelenim otocima. Dobar dio tih spremnika maknut će se sa tih površina.

Potom je spomenuo probleme s odvozom otpada. Želja im je da potpuno stabiliziraju stari model prije nego što krenu s novim.

- Već pet godina nije kupljen nijedan kamion u Čistoći, imamo stari vozni park, teško se dolazi do rezervnih dijelova. Također, imamo i veliki višak administrativnih djelatnika u Čistoći, a nemamo operativnih djelatnika. Vi znate da je sistematizacijom ponuđeno da djelatnicima se iz administrativnih presele na operativne funkcije- rekao je Tomašević o tome kako misli riješiti nedostatak vozača, čistača i drugih komunalnih djelatnika na terenu.

Igor Peterne: 'Možemo! će na Zagreb slomiti zube'
Igor Peterne: 'Možemo! će na Zagreb slomiti zube'

Tomašević je kazao da neki gradovi nisu ni objavili varijabilni dio još uvijek te da je Zagreb bio transparentan.

- Nismo u veljači bili dužni objaviti varijabilni dio, nego fiksni, ali smo htjeli da građani imaju cijeli paket- kazao je.

- Tada smo rekli da će cijena fiksnog dijela biti 45 kuna, da je to niže od mnogih gradova u Hrvatskoj, a varijabilni dio smo predstavili kroz dvije vrećice, na zahtjev građana smo stavili i manju vrećicu. Unatoč inflaciji i svim poskupljenjima, s obzirom na novi sustav i dalje se držimo cijene fiksne i cijene varijabilne- kazao je Tomašević.

Komentirao je i koliko je Holding u gubitku s obzirom na odgodu.

- Holding ima isti sustav naplate, usluga nije besplatna. Pojavljivale su se brojke u oporbi koje nemaju veze s vezom. Postoje troškovi novog sustava, ne samo prihodi. To su milijunske nabave s obzirom na broj vrećica koji je potreban. Iz te perspektive je ključno da novi sustav funkcionira dobro, da građani imaju pristup vrećicama. Kampanja će krenuti početkom rujna i u listopadu, bit će opsežna kampanja informiranja kroz sve moguće kanale, od letka u računima do jumbo plakata, medijskih spotova, digitalne komunikacije, želimo doći do svakog korisnika da objasnimo cilj sustava i ključno pitanje zašto ta vrećica košta 8 kuna. Ne košta vrećica 8 kuna, nego usluga. Umjesto varijabilnog djela kojeg građani naplaćuju na samom računu, mi ćemo ga naplaćivati kroz sustav vrećica koje građani kupuju u trgovini. Što manje vrećica kupe i više odvajaju otpad ukupno će plaćati manju uslugu- kazao je.

Kazao je i da će posebice obratiti pozornost na pojačanu aktivnost komunalnih redara kako bi se identificirala sva ilegalna odlaganja glomaznog otpada.

- Svi građani imaju pravo 2 puta godišnje na besplatni odvoz glomaznog otpada. Situacija gdje se neke firme ilegalno odvažaju glomazni otpad i odvažaju pred kontejnere da bi to pokupili, takve stvari ćemo zaustaviti. Imat ćemo pojačanu aktivnost i vezano za firme u centru grada koji koriste spremnike od građana, bacaju kartonske kutije, brzo se spremnici pune i onda to moramo rješavati- kazao je.

Zapalilo se smeće u Zagrebu
Zapalilo se smeće u Zagrebu

- Imat ćemo financijske stimulacije za radnike Čistoće vezano za situaciju sa stanjem spremnika. Uvest ćemo dodatne nagrade i bonuse kako bi se napravio ekstra napor u odnosu na onaj koji je u opisu posla, kako bi situacije koje dolaze od nesavjesnih gospodarskih subjekta počistile. Uvest ćemo rigorozne kontrole da ćemo takve stvari kažnjavati- kazao je Tomašević.

Tomašević je kazao kako misle da nije dobro da s kampanjom o novom modelu odvoza otpada ide preko ljeta jer će većina građana biti van grada. Ponovio je da će kampanja početi u rujnu i listopadu.

Vić je kazao da su imali sastanke s predstavnicima gradskih četvrti gdje se govorilo o novom modelu odvoza otpada te da nije bilo još edukacija.

Tomašević je komentirao i je li obećanje da će novi model krenuti od 1.7. bilo osuđeno na propast.

- Znali smo da je riječ o ambicioznom cilju, možemo vidjeti moje izjave. Tri puta smo produživali javni poziv za višestambene zgrade da se ispitaju lokacije, što se tiče postavljanja bokseva na javnu površinu. To prezentirati kao propast, imajući u vidu da niti jedan gradova nije počeo s novim modelom, a to je stari model, Zagreb radi radikalnu transformaciju sustava. Mi smo znali da je riječ o ambicioznom cilju, rekao sam tada da ćemo pomaknuti rok. Svi procesi idu, nemamo problema niti u jednom procesu, kampanju nećemo raditi u praznom gradu usred ljeta- kazao je Tomašević.

Ništa od nove naplate otpada 1. srpnja u Zagrebu? U kvaru je 57 posto kamiona, nema vrećica...
Ništa od nove naplate otpada 1. srpnja u Zagrebu? U kvaru je 57 posto kamiona, nema vrećica...

Tomašević je komentirao bi li bio zadovoljan kao zastupnik gradske skupštine s ovime što je napravio kao gradonačelnik u godinu dana.

- U 20 godina u Zagrebu nije apsolutno ništa napravljeno uz stvari vezane za otpad. Imali smo sustav koji je padao na Ustavnom sudu jer su građani tužili grad zašto nema naplatu po količini neodvojenog otpada, čime se direktno kršio zakon. Ništa na tom planu nije napravljeno. Imali smo situaciju da glomazni otpad na koji se trošilo 40 milijuna kuna bez veze i odlazilo u privatne džepove. Je li se to promijenilo? Je. Da li glomazni otpad ide preko privatnih poduzeća? Ne ide. Drobilice? Riješene su, funkcioniraju, imaju dozvole, stavili smo u pogon skladište koje je prije 15 godina izgrađeno i nije imalo dozvole. Riješili smo to u pola godine. Mijenjaju li se stvari u sustavu gospodarenja otpadom, mijenjaju se- kazao je Tomašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.