Obavijesti

News

Komentari 143

Poznat identitet poginulih kod Zadra, avion je bio pouzdan

Poznat identitet poginulih kod Zadra, avion je bio pouzdan
11

Natporučnik Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić poginuli su tijekom obuke leta blizu Zadra, kod mjesta Biljane Donje. Ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku

VIDEO

Damir Krstičević više nije ministar obrane i potpredsjednik Vlade! Obznanio je to na konferenciji za medije Ministarstva obrane u vojarni u Zemuniku četiri sata nakon tragične nesreće i pada aviona tijekom leta obuke kod mjesta Biljane Donje u zaleđu Zadra.

Školski avion ZLIN Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva pao je u četvrtak nešto iza 16 sati. Poginuli su pilot-instruktor Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo tko su poginuli piloti

Pokretanje videa...

01:06

Predsjednici Republike i Vlade Zoran Milanović i Andrej Plenković izrazili su sućut obiteljima poginulih ističući nenadoknadiv gubitak za obitelji, ali i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Oružane snage.

POGLEDAJTE KONFERENCIJU ZA MEDIJE:

Tragedija u Zadru: poginula dva vojnika na obučnom letu školskog aviona Reporterka: Rozeta Bogeljić

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 7. svibnja 2020.

- Tijekom redovnog treninga došlo je do pada. Odmah su podnesene sve mjere traganja i spašavanja, ali mogli smo samo konstatirati smrt. Stradali su natporučnik Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić (25). Uzroci pada nisu poznati, osnovao sam istražno povjerenstvo koje bi trebalo odgovoriti na sva pitanja - rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj na konferenciji za medije u vojarni u Zemuniku.

- Nažalost, danas smo izgubili dvojicu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kolegu Novkovića i kolegu koji je to trebao postati, Jagatića. Pad se dogodio u zoni Donje Biljane tijekom obuke. Let je nažalost završio tragično otprilike pola sata od polijetanja. Detalji istrage pokazat će što se dogodilo. Avion se nalazi u upotrebi od 2007. godine, siguran je i pouzdan i nismo imali problema s tim avionima. Kolega Novković je vrlo iskusan pilot s 800 sati leta, a kolega Jagatić nalazio se na prvom razredu letačke obuke. Nakon prvog samostalnog leta nalazio se između temeljnog i akrobatskog letenja - rekli su na presici.

Luka Jagatić prošao je selekcijsko letenje i 1000 sati nastave i počeo je letačku obuku. Radilo se o iznimno talentiranom polazniku.

- Želim izraziti sućut obiteljima poginulih. Dobio sam informaciju oko 16 sati da se dogodila nesreća i odmah sam krenuo ovdje, u Zemunik. Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom Republike, predsjednikom Vlade i izvijestio ih o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika, jako je teško svakome u Hrvatskoj vojsci - rekao je ministar obrane Damir Krstičević i dodao:

- Kao što znate, prije tri mjeseca imali smo nesreću u kojoj smo isto izgubili dva mlada života. Važno je da sve bude istraženo i da u svemu uvijek budemo transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu. Naložio sam načelniku Glavnog stožera da formira i svoje povjerenstvo da se istraže i sve vojne okolnosti od sustava obuke, linije vođenja zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti. Naša zadaća je da budemo s obiteljima i da im pružimo svu moguću potporu.

- S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske - iznenađujuće je zaključio Krstičević.

Piloti u ovom letu imaju padobrane na leđima i postoji procedura njihova izbacivanja koja je poprilično komplicirana, rečeno je na konferenciji za medije. Akrobacije se u ovakvom tipu leta podrazumijevaju.

- Očito je došlo do probijanja donjeg praga visine.

Krstičević nije htio dodatno komentirati razloge ostavke.

Ministarstvo obrane izdalo je priopćenje o nesreći koje prenosimo u cijelosti:

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 koja se dogodila u četvrtak, 7. svibnja 2020. godine kod Biljana Donjih smrtno su stradali pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulih pripadnika Hrvatske vojske.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje  usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Oni su svojim pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv.
 
Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji. Diplomirao 2013. godine kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.
 
Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika.

Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. 

Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u