Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Pravi dom umirovljenika: 'Mi smo vam ZOO bakice i djedice'

Životinje u zagrebačkom ZOO-u većinom nadmaše prosječnu dob svoje vrste u prirodi. Skupa imaju 258 godina. Iako su u poznim godinama, životinje su zdrave.

Foto: Davor VIšnjić/Pixsell
10 komentara

Iako se ZOO vrt u Zagrebu svake godine pomlađuje, oni najstariji ipak su pravi predstavnici svoje životinjske vrste u ovom zagrebačkom carstvu u malom.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Bjeloglavi sup, molučki kakadu, trobojni čvorak, ostrugasta guska, kalifornijski morski lav, mongolski divlji konj, papagajska kornjača i nilski krokodil zajedno imaju 258 godina.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Apsolutni pobjednik je nilski krokodil, koji je, prema službenoj evidenciji star 45 godina i najstarija je životinja u ZOO-u. Timaritelji misle kako je ova životinja, koja još nema ime, stara čak 70 godina. U Zagreb je došao 1972., a dane provodi u paviljonu za gmazove, takozvanoj Tropskoj kući. Lijen je, ne voli ljude, a većinu vremena se skriva od očiju znatiželjnih posjetitelja. Ipak, tijekom našeg posjeta krokodil se ponosno pokazivao kao da je znao da će fotografija njegova dugačkog tijela završiti u novinama. Nije nas “počastio” izlaskom iz bazena. Svojim usporenim gibanjem po vodi kao da nam je želio poručiti: “Pogledajte me! Star jesam, ali sam, bome, i pun života”. Životni prostor dijeli s još jednim krokodilom kojem po razlici u godinama može biti tata, ali njih dvojica se ipak dobro slažu. A papagajska kornjača nas je skoro zavarala jer smo na prvu pomislili da je ukras u akvariju, a ženska se samo zalijepila za staklo, doslovce skamenila, otvorila usta i čekala da joj neka ribica dođe “pod zub”. Nije reagirala ni na fotoobjektiv. Ne baš tipična dama!

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

- Ovo je Pero! On je naš miljenik - rekao nam je edukator Tomislav Krizmanić. Najstarija ostrugasta guska u europskim ZOO vrtovima pobjegla je čim nas je ugledala. Ima 25 godina, teško hoda, sam je u kavezu, a ne voli baš da ga ometaju.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Zagi, kalifornijski morski lav, u ZOO je većinom dobro rapoložen. Ponosni je otac pet malih lavića, a najmlađi mu ima tek tri mjeseca. Zagi ima 23 godine, a ime su mu nadjenuli posjetitelji po maskoti Univerzijade iz 1987. godine.

Pero je već godinama sam. Guske su inače osjetljive na svoj teritorij. Prije nekoliko godina je bio sa zebrama i stalno ih je tjerao iz svog prostora, rekao je Krizmanić.

Našalio se kako mu ne smiju dovesti neku mlađu ženku jer će dobiti srčani udar od uzbuđenja. Možda Peri baš toga i fali pa je zato ovako čangrizavi gusan.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zagi, kalifornijski morski lav, ima 23 godine i jedan je od najdugovječnijih stanara. Uvijek je dobro raspoložen i zaigran. Dosad je imao pet mladunaca, a najmlađi se rodio ove godine u lipnju.

Mnogo potomaka

Ostali lavići imaju sličnu sudbinu kao tata, vesele posjetitelje u zoološkim vrtovima u Skopju i Barceloni. Mama Simba (15), Zagi i mladunče, skrasili su se kod nas u Zagrebu.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Druga najstarija stanovnica je Mojca, bjeloglavi sup koji ima 37 godina. Imala je pet godina kada je 1985. stigla u Maksimir. Ova predstavnice ugrožene vrste izlegla se u Hrvatskoj negdje u divljini. Prvih pet godina provodila je u zoološkom u Ljubljani. Teško ju je ne primjetiti jer često pokazuje svoju dominaciju tako da preleće s jedne strane kaveza na drugi. Nas je promatrala s visoka. Valjda joj nismo bili zanimljivi. Ostatak obitelji, njenih pet ptića, nalazi se na otoku Cresu, koji je jedino prirodno stanište bjeloglavih supova u Hrvatskoj. Iako djeluje ubojito, Mojca je umiljata. Hrani se samo strvinama drugih životinja.

Boje se fotoaparata

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Mongolskom divljem konju koji ima 23 godine nije nimalo dosadno. Pod stare dane druži se s magarcima! Odlično se asimilirao, pa se gotovo i ne primjeti da je konj zapravo konj, a ne magarac. Ovog “starca” baš smo nepristojno omeli u jelu. Odlučili smo ga pustiti da uživa. Molučki kakadu još je jedna stara ptica, koja je jako sramežljiva.

Foto: Davor VIšnjić/Pixsell

Došao je iz Austrije nakon navršenih 10 godina. Tek mu je 34, a trebao bi doživjeti 60 godina. Znamo kako izgleda, ali samo na slici.

Razumijemo, nije se htio pojaviti, jer je prestar za naša naslikavanja. Trobojni čvorak ima 25 godina i stvarno se nagledao svijeta. Izlegao se u Beču u Austriji, pa je malo lutao po Hannoveru u Kanadi, a duboku starost doživjet će u Maksimiru, u Hrvatskoj. U Zagreb je došao 1998. I on je, ne biste vjerovali, još jedna sramežljiva ptičica!     

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message