Obavijesti

News

Komentari 408

Pravi heroji 'Oluje': 'Ja sam se borio za slobodnu Hrvatsku...'

Pravi heroji 'Oluje': 'Ja sam se borio za  slobodnu Hrvatsku...'
1

Oni su pravi heroji: Nenad Gavranović, specijalac iz Petrinje, u knjizi ‘Moja Oluja’ otkriva kako je s hrabrim suborcima oslobodio domovinu. Jedva je izvukao živu glavu

VIDEO

Naš specijalac mi je prišao u noći noseći u rukama tamnu boju. Uzeli smo je i počeli maskirati lica. Znao sam da počinje, da krećemo, tako je noć u kojoj je počela Oluja opisao Nenad Gavranović (45), Petrinjac koji je na prvoj crti bojišnice bio od 2. rujna 1991. godine.

Tada je zamalo i izgubio život u velikoj ofenzivi srpskih okupatora. Jedva je izvukao živu glavu, pa je zatim pristupio pričuvnom sastavu policije u Mošćenici, naselju na liniji fronte. Borbe su poslije utihnule. Nenad se zaposlio u Hrvatskoj pošti. A onda je ponovno odjenuo vojničku odoru i uzeo oružje u ruke.

Nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak u svibnju 1995. na njihov su položaj počeli dolaziti dečki iz 2. gardijske brigade Gromovi. Svrha im je bila izviđanje neprijateljskih položaja.

– Tu kolovošku noć nisam mogao baš zaspati poslije dežurstva, zabrijao sam da će se nešto desiti. Kao zapovjednik svoje desetine išao sam obići dečke na položaju jer, iako sam bio najmlađi, uvijek sam želio biti spreman na sve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mladi borci

Nenad na položaju u okolini Petrine

Neprijateljski položaj

Zapovjednik satnije Božo došao je do mene tijekom obilaska i tiho rekao: ‘Ujutro krećemo na Petrinju, pripremi vojsku, a ja ću s vama’. Rekao sam mu: ‘Moji dečki i ja smo spremni’ – prisjeća se Gavranović.

Božo je, kaže, tada izustio rečenicu koja je u to vrijeme bila normalna: “Ali, nećemo svi doživjeti ulazak u našu Petrinju. Pa ne idemo na vježbu, nego u rat za slobodnu Petrinju i RH”. Iako je mogao ostati u zapovjedništvu, Božu je nešto vuklo na teren. To je jutro poginuo.

- Pripreme za jutarnji polazak u akciju mislim da ću pamtiti dok mi srce kuca. U tih nekoliko sati stalo je sve, sve te četiri ratne godine, pripreme, nadanja i očekivanja da agoniji i stradanju mojeg naroda dolazi kraj, da hrvatski branitelji ispišu povijest. Nažalost, krvlju hrvatske mladosti, ali časno i za svoju zemlju i svoj narod. Osjećaji se miješaju, neizvjesnost, od razmišljanja kad će sve to više početi i kako će se razvijati poskoči mi srce. Iz razmišljanja hoćemo li se uspjeti vratiti našim najmilijima prenuo me rezak, prodoran zvuk, onaj koji protivniku ledi krv u žilama.

Kao obitelj

U borbi za slobodu branitelji su bili kao obitelj, dijelili su dobro i zlo

Branitelji pišu povijest

Tenkovi, ovaj put naši, jer smo se njihovih mnogo naslušali tijekom svog tog vremena na prvoj crti – pripovijeda Gavranović. Znao je da se bliži čas, bilo je samo pitanje vremena. I, napokon, dolazi zapovijed za punu pripravnost. Nakon nekoliko trenutaka sva je vojska ekipirana i spremna. Obavila ih je jutarnja magla tipična za to doba godine. Polako, ali odlučnog koraka primiču se Kotar šumi. Nenad pogledava uokolo, naprijed su dva izviđača iz 2. gardijske brigade i jedan njegov specijalac.

Podižu ruku da se što brže uvuku u šumu.

– Shvatili smo da smo se našli između dvije topničke vatre i da najmanja pogreška naših arteljeraca može biti pogubna za nas, ali tješimo se, štoviše, sigurni smo da naši znaju svoj posao. Vodim dvojicu suboraca i rukom pokazujem da se i drugi približe. U tom trenutku zatrpa nas takva kanonada minobacačkih mina s njihove strane. Otkriveni smo i sad slijedi puščana paljba, a nama koji smo istureni prema njima predstoji žestok fajt – svjedoči Gavranović. Svjestan situacije u kojoj su se našli, Nenada je zabrinjavalo nešto drugo. Naime, svi su se morali poravnati u jednoj liniji, a svi njegovi dečki još nisu stigli. Glavom mu grozničavo prolaze misli kako će upasti u dvije vatre, ovaj put puščane, koje su pogubne.

Uvijek zajedno

Nenad sa suborcima na bojišnici

Zbogom, prijatelju Gero

– Izvlačim se nazad i Miri pokazujem da se lijevo od nas pridruže nama prema napred, on me zbunjeno gleda, tad opsujem i kažem: ‘Svi naprijed ili ćemo izginuti’. Skužio je i tada u nekoliko sekundi poravnati ulazimo prema neprijatelju te tad preuzimamo inicijativu i izbijamo na cilj (bijela cesta). Nažalost, izgubili smo našeg Božu koji je smrtno stradao – prisjeća se Nenad.

- Tog jutra svuda oko sebe vidio sam smrt. Na rukama mi je umro Božo, čovjek koji je imao svoju obitelj, djecu i suprugu, koja je strepila za njega i željno ga iščekivala. To jutro čuo sam i da je moj prijatelj Predrag Matanović Gero smrtno ranjen nadomak Petrinje za koju je uvijek govorio: ‘E da mi je samo ući u nju’ - pripovijeda Gavranović. Akciju na pravcu Petrinja opisuje iznimno teškom zbog dobro ukopanih i fortifikacijskih položaja neprijatelja, konfiguracije terena i minskih polja koja su, nasreću, uspjeli obići te nisu imali žrtava.

‘Majke su ostajale bez sinova, djeca bez očeva, to mi je uvijek bilo najteže’

Nenad priznaje da mu je najteže bilo u trenucima kad su mu ginuli prijatelji i suborci.

- Koliko je samo majki plakalo, koliko je djece ostalo bez oca ili majke. U tim trenucima prisilio sam se ne razmišljati o najbližima i najmilijima jer sam bio svjestan da i najmanji trenutak dekoncentracije može dovesti do onog najgoreg - ispričao nam je hrabri branitelj iz Petrinje.

Dani ponosa i slave

Nenad je ponosan na sve što je kao branitelj učinio za domovinu.

Svjedočanstva, tijek Oluje i pravci napada

Drugo, prošireno izdanje knjige 'Moja Oluja' na kisocima možete kupiti po cijeni od 49,90 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 408
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag