Obavijesti

News

Komentari 12

Pravo istospolnim zajednicama na posvajanje djece podijelilo oporbu u Hrvatskom saboru

Pravo istospolnim zajednicama na posvajanje djece podijelilo oporbu u Hrvatskom saboru

Odluka Visokog upravnog suda kojom se omogućava posvajanje djece istospolnim zajednicama u petak je podijelila oporbu

Pri čemu desni tvrde da dijete treba rasti u heteroseksualnoj zajednici dok s lijevog spektra poručuju da se time dodatno povećavaju prava djece i homoseksualnih osoba.

Arsen Bauk (SDP) kazao je da je ta odluka za njega očekivana te da vjeruje da će je nadležno Ministarstvo provesti kao što je bio slučaj sa Zakonom o udomiteljstvu. Vladajući HDZ po Baukovim riječima slično kao u pitanju pobačaja želi da umjesto njih te stvari odrade sudovi. Kao što, bez obzira na presude Ustavnog suda u dva slučaja nisu promijenili zakon nego ga primjenjuju otežano očekuje da će ga primjenjivati i po ovom pitanju.

Visoki upravni sud otvorio vrata gay parovima da posvajaju djecu, presuda je presedan
Visoki upravni sud otvorio vrata gay parovima da posvajaju djecu, presuda je presedan

Za Bauka presuda predstavlja dodatno povećanje i prava djece i onih osoba na koje se ta presuda odnosi.

Hajduković za hrvatsko društvo koje se raduje različitosti

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) ističe da je veliki Vlado Gotovac, kojeg rado citira, rekao je da želi hrvatsko društvo koje, ne samo da tolerira različitosti nego im se i raduje. "To je san koji dijelim s njim i ova je presuda jedan korak bliže tome da svi naši građani budu tretirani jednako, bez diskriminacije", poručio je Hajduković.

Božo Petrov (Most) napominje da je njegov stav identičan stavu "većine" hrvatskih građana, a to je da dijete u pravilu nastaje, odgaja se i raste u zajednici muškarca i žene. Na takav način Hrvatski sabor, kada se raspravlja o udomiteljstvu i posvojenju, treba donijeti zakonodavni okvir, poručio je.

Petrov ocjenjuje sve 'jednom finom igricom' između ministarstva , Vlade i sudova. "Oni bi kao htjeli biti fini i dobri prema većini građana, a s druge strane ne bi se htjeli nikome zamjeriti, a to ne ide. Trebaju zauzeti jasan stav", ustvrdio je, ocijenivši 'tragikomičnim' da se Ministarstvo koje treba definirati zakonodavni okvir po kojem trebaju postupati sudovi buni protiv odluke suda.

"Peru ruke kao Pilat", kazao je Petrov i poručio Vladi i ministarstvu da pošalju u proceduru jasan zakonodavni okvir po kojem će sudovi postupati.

Pavliček: Presuda umjesto interesima djece pogoduje jednoj skupini

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da je riječ o lošoj odluci jer se njome pogoduje jednoj skupini i donesena je u interesu odraslih, jedne specifične skupine ljudi a ne u interesu djece. "Jasno je da istospolne zajednice ni prirodnim putem ni uz zdravstveni i medicinski put ne mogu stvoriti novi život i ne bi trebali imati mogućnost posvajanja djece, treba jedanput reći sad je dosta", kazao je.

Smatra da je jedino zdravo okruženje za djecu odrastanje u bračnom okruženju ili zajednici muškarca i žene. "Bojimo se da pojedinci tu djecu koriste kao neki modni dodatak, žele si priskrbiti nešto što im ne pripada, a pripada nekim drugim skupinama i žele na taj način imitirati te druge skupine", ustvrdio je Pavliček.

Ističe da se prvenstveno treba posvetiti interesima djece, ali i da na stotine heteroseksualnih parova čeka na posvajanje djece pa je taj proces potrebno ubrzati. Strahuje također da će zbog odluke suda i pozitivne diskriminacije prednost kod posvajanja imati homoseksualni parovi.