Obavijesti

News

Komentari 12

Pravo ljeto još je dosta daleko, na Jadranu će biti grmljavinskih pljuskova, ali i nevera...

Pravo ljeto još je dosta daleko, na Jadranu će biti grmljavinskih pljuskova, ali i nevera...
1

Ne tako davne dugoročne prognoze sugerirale su kako nas čeka sušno i toplo, usijano ljeto. No RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar sada napominje kako vrućine neće doći tako brzo

VIDEO

Sveti Medard (ili: Medardo) bio je francuski biskup koji je na razmeđi između 5. i 6. stoljeća proživio za to doba podugačkih 89 godina. Vitalni biskup je - zaštitnik meteorologa. I uz to, naravno, jedan od onih uz koje se vežu poslovice vezane uz vremenske (ne)prilike.

POGLEDAJTE VIDEO: DUNJA MAZZOCCO DRVAR

Pokretanje videa...

00:40

Na dan Sveca zaštitnika svoje profesije za RTL je o ljetu koje se nedavno najavljivalo kao raritetno sušno i usijano, govorila meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

- Vjerovanje je da će kiša na današnji dan, na Medardovo (Sv. Medardo, francuski biskup iz 6. stoljeća), potrajati još 40 dana - kaže Mazzocco Drvar.

- Lipanj doista jest najkišovitiji mjesec u kopnenoj Hrvatskoj pa bi se moglo pomisliti da ova lijepa priča doista (i doslovno) drži vodu. Srećom, iskustvo nam pokazuje da tome nije tako - ističe RTL-ova meteorologinja.

'Ovo još nisam vidjela': Čeka nas sušno i usijano toplo ljeto
'Ovo još nisam vidjela': Čeka nas sušno i usijano toplo ljeto

- Prošle je godine, primjerice, Medardovo prošlo bez kiše, a druga je polovina lipnja bila izrazito kišovita. Slično se dogodilo i dvije godine prije. I onu godinu prije toga...

Dakle, riječ ipak tek o poslovici.

- "Medardovo pranje" u trajanju 40 dana nije pravilo, nego iznimka. Stoga ni ovu današnju kišu ne treba doživljavati kao kap koja je prelila čašu ionako prepunu sumnje u izdane prognoze za vruće i sušno ljeto.

"Mogu prognozirati točno u minutu kakvo će vrijeme biti"
"Mogu prognozirati točno u minutu kakvo će vrijeme biti"

Štoviše, najnovije prognoze sugeriraju kako ćemo se na ono istinsko ljeto još načekati:

- Pravo je ljeto još dosta daleko! A Medardovo promjenjivo vrijeme sigurno neće trajati do sredine srpnja - rekla je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

U utorak će prijepodne biti kiše

- U utorak će, doduše, kiše opet biti, i to više prijepodne. U velikom dijelu zemlje bit će čak i pretežno oblačno, a u Gorskom kotaru i Lici oblaci će biti niski i smanjivati vidljivost ispod kilometra. Jači grmljavinski pljuskovi očekuju se na moru, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu te u Slavoniji. Poslijepodne već više suhih i sunčanih razdoblja, no pljuskovi se i dalje očekuju, osobito na istoku. Osim uz grmljavinske pljuskove, vjetra gotovo i neće biti. Temperatura za nijansu niža od današnje, ali će zbog više sunčana vremena i nedostatka vjetra biti čak i malo toplije.

A ostatak tjedna?

- U srijedu će pljuskovi biti još rjeđi i kratkotrajni, a bit će i znatno više sunca. I temperatura će stoga biti viša, u velikom dijelu unutrašnjosti već će biti toplo. Od četvrtka do subote većinom suho, a mala vjerojatnost za pljuskove postoji prije svega u unutrašnjosti Dalmacije. Za razliku od velikog dijela proljeća, pred nama je i niz od nekoliko tihih dana bez spomena vrijednog vjetra pa će poslijepodneva biti vruća. Nedjelja ponovno nestabilnija, ali o tome koliko će kiše biti i gdje svakako ćemo vas još obavijestiti idućih dana, piše Mazzocco Drvar za RTL

Na moru nevere, ali sve kraće

Na moru se povremene nevere očekuju i u srijedu i četvrtak, ali sve rjeđe i kratkotrajnije. Vrijeme po jugu, ali bez zamjetnoga vjetra i bez veće promjene temperature. U petak i subotu uglavnom sunčano i većinom suho uz vjetar stabilnoga vremena, burin i maestral, izraženiji na srednjem Jadranu. Za nedjelju i ovdje imamo signal za novu destabilizaciju, no zasad se ne vidi koliki će dio obale zahvatiti i koliko će trajati.

O svemu ćemo vas, kao i uvijek, informirati u našim televizijskim emisijama, na društvenim mrežama, ali i na portalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je