News

Komentari 21

Seksistički je zastupnice nazvati 'samodopadnim narikačama'...

Seksistički je zastupnice nazvati 'samodopadnim narikačama'...

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u priopćenju je upozorila sve koji obavljaju javne funkcije da paze što govore u javnom prostoru jer njihove riječi nose posebnu odgovornost

Predsjedniik Zoran Milanović uzrokovao je buru reakcija kritikama koje je uputio na račun saborskih zastupnica Dalije Orešković i Marijane Puljak, koje su na zgradu Kovačevićevog kluba u Slovenskoj ulici 9, postavile tablu "Ured predsjednika RH". U obranu političarki stala je i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica je na web stranici svojeg Ureda objavila priopćenje potaknuta brojnim pritužbama građana koji su u Milanovićevim izjavama prepoznali seksizam i šovinizam.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale. Sagledavajući predsjednikove izjave isključivo iz aspekta načela ravnopravnosti spolova, smatram da je neophodno, što sam već desetke puta naglašavala u svojim priopćenjima, da osobe koje obavljaju javne funkcije, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima. Na političkoj sceni često svjedočimo zaoštrenoj komunikaciji u kojoj najčešće muškarci koriste i seksističku retoriku. Nazvati političarke, saborske zastupnice, „samodopadnim narikačama“ jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe).

Insinuirati da je jedna od njih bila premlada da bi kvalitetno obavljala posao te da je izabrana zahvaljujući „infrastrukturi“ svog supruga, a drugu omalovažavati kao prestaru da se angažira politički, također je seksistički jer dob nikada ne postavlja problem ili kriterij vrednovanja za obavljanje posla kada su u pitanju muškarci. Seksizam je i patronizirajuće nazivanje dvije saborske zastupnice „malim ometačima“. Primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci. Stoga ponovo pozivam sve javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, a dio takvih standarda je svakako i poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca što znači odsustvo bilo kakvog seksizma i spolnih stereotipa."

Najčitaniji članci