Obavijesti

News

Komentari 21

Seksistički je zastupnice nazvati 'samodopadnim narikačama'...

Seksistički je zastupnice nazvati 'samodopadnim narikačama'...
1

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u priopćenju je upozorila sve koji obavljaju javne funkcije da paze što govore u javnom prostoru jer njihove riječi nose posebnu odgovornost

Predsjedniik Zoran Milanović uzrokovao je buru reakcija kritikama koje je uputio na račun saborskih zastupnica Dalije Orešković i Marijane Puljak, koje su na zgradu Kovačevićevog kluba u Slovenskoj ulici 9, postavile tablu "Ured predsjednika RH". U obranu političarki stala je i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Trump iz našeg sokaka: Osobne uvrede i vrijeđanje žena odlike su političkog nasilnika i slabića
Trump iz našeg sokaka: Osobne uvrede i vrijeđanje žena odlike su političkog nasilnika i slabića

Pravobraniteljica je na web stranici svojeg Ureda objavila priopćenje potaknuta brojnim pritužbama građana koji su u Milanovićevim izjavama prepoznali seksizam i šovinizam.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale. Sagledavajući predsjednikove izjave isključivo iz aspekta načela ravnopravnosti spolova, smatram da je neophodno, što sam već desetke puta naglašavala u svojim priopćenjima, da osobe koje obavljaju javne funkcije, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima. Na političkoj sceni često svjedočimo zaoštrenoj komunikaciji u kojoj najčešće muškarci koriste i seksističku retoriku. Nazvati političarke, saborske zastupnice, „samodopadnim narikačama“ jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe).

Predsjednik van kontrole: Sad će me čuti one dvije narikače, što misle da su Thelma i Louise?
Predsjednik van kontrole: Sad će me čuti one dvije narikače, što misle da su Thelma i Louise?

Insinuirati da je jedna od njih bila premlada da bi kvalitetno obavljala posao te da je izabrana zahvaljujući „infrastrukturi“ svog supruga, a drugu omalovažavati kao prestaru da se angažira politički, također je seksistički jer dob nikada ne postavlja problem ili kriterij vrednovanja za obavljanje posla kada su u pitanju muškarci. Seksizam je i patronizirajuće nazivanje dvije saborske zastupnice „malim ometačima“. Primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci. Stoga ponovo pozivam sve javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, a dio takvih standarda je svakako i poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca što znači odsustvo bilo kakvog seksizma i spolnih stereotipa."