Obavijesti

News

Komentari 66

Precizni iznosi: Evo koliko je milijuna kuna više isplaćeno tvrtki Bilić-Erić iz proračuna

Precizni iznosi: Evo koliko je milijuna kuna više isplaćeno tvrtki Bilić-Erić iz proračuna

Tvrtka je navode Tomaševića da je grad trošio milijune na čuvanje praznih stanova nazvala netočnim i neprovjerenim. Dobili smo točne iznose koji su plaćeni za stanove, poslovne prostore i komplekse

VIDEO

"Informacije kojima se insinuira da je trgovačko društvo BILIĆ-ERIĆ d.o.o. Sesvete od Grada Zagreba “dobivalo milijune za čuvanje praznih gradskih stanova“, netočne su, neprovjerene i neosnovane. Bitnim ističemo, suprotno navodima gosp. Tomislava Tomaševića, da je trgovačko društvo BILIĆ-ERIĆ sve usluge izvršilo sukladno Ugovoru, Nalogu Naručitelja, te sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Napominjemo da je predmet istog Ugovora čuvanje cjelokupne imovine koja je u vlasništvu Grada Zagreba, a ne samo nekakvih praznih stanova i poslovnih prostora, na što je maliciozno stavljen naglasak. Nadalje, vezano za naznačeni period o kojem je iskazivao gosp. Tomašević, napominjemo kako trgovačkom društvu BILIĆ-ERIĆ d.o.o. Sesvete nije isplaćeno 26,5 milijuna kuna kako se pogrešno tvrdi, nego 17.566.164 kuna, i to za čuvanje svih objekata u Gradu Zagrebu, a ne za čuvanje nekakvih „napuštenih“ stanova kako je to gosp. Tomašević zlonamjerno i senzacionalistički predstavio na istoj tiskovnoj konferenciji."

Glavni je dio to žestoke reakcije zaštitarske tvrtke Bilić-Erić na informacije koje je javno iznio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je rekao da je umjesto 6,9 milijuna kuna, za čuvanje praznih stanova i poslovnih prostora potrošeno 26,5 milijuna kuna.

'Nije normalno da zaštitari 24 sata dnevno čuvaju prazne stanove. To je neka alkemija'
'Nije normalno da zaštitari 24 sata dnevno čuvaju prazne stanove. To je neka alkemija'

'Za taj novac kroz dvije godine novi stan'

Rekao je da su prazni stanovi čuvani "kao Fort Knox", odnosno naplaćena je od grada tjelesna zaštita 85 stanova i poslovnih prostora 24 sata dnevno.

-  Pojedinačni trošak čuvanja jednog stana je dnevno bio 924 kune ili  27.720 kuna mjesečno bez PDV-a, godišnje oko 323 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. Za te novce kroz dvije godine možemo kupiti novi stan od 50 kvadrata - rekao je Tomašević. 

USKOK je već uzeo dokumentaciju vezanu za slučaj.

Suvlasnik i jedan od direktora tvrtke Bilić-Erić je i Matija Jozić, suprug bivše pročelnice Ureda za gospodarstvo Mirke Jozić. Oboje su nam opovrgnuli bilo kakvu mogućnost pogodovanja i naglasili da je posao dobiven na javnom natječaju, a da pročelnica nije o tome odlučivala. Kako smo jučer objavili, iz zaštitarske tvrtke nevezane za ovu priču su nam rekli da je potpuno neobično da se prazni stanovi čuvaju 24 sata dnevno s tjelesnom zaštitom, te da se to čini kada postoje problemi na lokaciji poput deložacije.

Tomašević o ugovoru s tvrtkom Bilić Erić: 'Prazne stanove su čuvali kao da su Fort Knox!'
Tomašević o ugovoru s tvrtkom Bilić Erić: 'Prazne stanove su čuvali kao da su Fort Knox!'

Dobili smo precizne podatke

Inače se postavi alarm i stan se obilazi.

Kako očito postoje različite interpretacije, iz Grada smo dobili i preciznije podatke. Po njima je Bilić-Erić za razdoblje od početka godine do 31. srpnja zaista ispostavio oko 26,5 milijuna kuna računa za čuvanje prostora.

Zaključno s današnjim danom, Bilić-Erić je ispostavio 28,2 milijuna kuna faktura, a Grad je podmirio 18,774 milijuna kuna jer plaća s odgodom. Po ugovoru je Gradski ured za upravljanje imovinom, mogao potrošiti za tu svrhu najviše 25 milijuna kuna, a taj iznos je premašen u pola godine. Dokument koji smo dobili otkriva i za koliko su premašene planirane proračunske stavke. Bivši pročelnik Zlatko Makar nam se nije javljao i nije odgovorio zašto je naručivao usluge toliko iznad predviđenog novca u proračunu.

Suvlasnik Bilić-Erića: Nije bilo pogodovanja zbog supruge, a čuvanje stanova je naručio Grad
Suvlasnik Bilić-Erića: Nije bilo pogodovanja zbog supruge, a čuvanje stanova je naručio Grad

Novac za čuvanje na tri pozicije

U dokumentu stoji da je novac za čuvanje bio na tri pozicije: čuvanje stanova, poslovnih prostora i čuvanje objekata/kompleksa. Evo koliko je više naručeno za svaku od tih stavki. Sve poslove je obavio Bilić-Erić.

Na stavci stanovi je planirano tri milijuna kuna, a do 31.7.2021. godine su zaprimljeni računi u iznosu 18,665 milijuna kuna. Godišnji plan je u sedam mjeseci premašen za 15,665 milijuna kuna. 

Na stavci objekti/kompleksi je planirano za čuvanje potrošiti 1,9 milijuna kuna, a zaprimljeni su do istog datuma računi od 4,39 milijuna kuna, što znači da je potrošeno 2,49 milijuna kuna više u samo sedam mjeseci.

Godišnji plan za poslovne prostore je bio dva milijuna kuna, a u sedam mjeseci su zaprimljeni računi od 3,45 milijuna kuna, što je 1,45 milijuna kuna više.  Ako se na ove iznose pridodaju i računi koji su iz proračuna Grada isplaćeni ove godine, a Bilić-Erić je uslugu čuvanja obavio lani, iznos koji su fakturirali je 38,95 milijuna kuna, dok im je i plaćeno 29,48 milijuna kuna, stoji u dokumentu.

Nakon srpnja je Grad promjenio politiku čuvanja. Tomašević je rekao da su postavili protuprovalna vrata na stanove i dogovorili da se oni samo obilaze:

- Trošak je 12 puta manji - rekao je Tomašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u