Obavijesti

News

Komentari 3

Trump na predizborima u Iowi ostvario povijesni rezultat. Borba za drugo mjesto napeta

Trump na predizborima u Iowi ostvario povijesni rezultat. Borba za drugo mjesto napeta

Trenutačno nema naznaka da će utrka biti drugačija nego 2020. godine, kada su snage odmjerili republikanac Trump i demokrat Joe Biden, koji također nema ozbiljne konkurencije u svojoj stranci

VIDEO

Bivši američki predsjednik Donald Trump na republikanskim je stranačkim zborovima u Iowi osvojio 51 posto glasova i daleko iza sebe ostavio floridskog guvernera Rona DeSantisa, pokazuju podaci nakon 96 posto obrađenih glasova. 

DeSantis je osvojio je 21 posto glasova i time ostao u utrci. Njemu je osvajanje drugog mjesta u Iowi bilo izuzetno važno jer je u toj saveznoj državi potrošio mnogo vremena i novca na kampanju.

Donald se vraća: Trump odnio pobjedu na predizborima u Iowi
Donald se vraća: Trump odnio pobjedu na predizborima u Iowi

Treća je bila bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley s 19 posto glasova. Ankete joj predviđaju znatno bolji rezultat već sljedećeg utorka na stranačkim izborima u New Hampshireu. Zatim dolazi Južna Karolina, gdje se i Haley i DeSantis nadaju puno boljim rezultatima.

Trump je ovim povijesnim rezultatom, jer nitko dosad nije osvojio Iowu s tolikom razlikom, dobio 20 delegata za nacionalnu konvenciju, DeSantis osam, a Haley sedam. 

Manje od osam posto glasova dobio je četvrti kandidat, biznismen Vivek Ramaswamy, koji je odmah nakon utrke dao ostavku i podržao Trumpa. Svi ostali kandidati dobili su manje od jedan posto glasova.

Donald Trump i protukandidati suprotstavljaju se u Iowi
Donald Trump i protukandidati suprotstavljaju se u Iowi

Velike američke televizijske mreže proglasile su Trumpa sigurnim pobjednikom gotovo odmah nakon sinoćnjeg biračkih skupova, a to se nije promijenilo s pristizanjem rezultata. Posljednja anketa prije konvencije, provedena za televiziju NBC, Trumpu je davala 48 posto, Haley 20 posto i DeSantisu 16 posto.

Predizbore u Iowi obilježila je velika hladnoća, a slavio je kandidat s najvatrenijim pristašama. "Morate doći na skupove, čak i ako se onesvijestite od iscrpljenosti", pozvao ih je Trump u nedjelju.

Trump je u Iowi srušio i rekord u potpori kandidatu koji trenutno nije u Bijeloj kući. Do sada je rekord držao republikanac Bob Dole, koji je 1988. pobijedio na predizborima u Iowi s 12 posto prednosti u odnosu na najbližeg suparnika. Trump je osigurao prednost od oko 30 postotnih bodova.

Demokrati sa svojim predizborima kreću 23. siječnja u New Hampshireu.

Donald Trump opet nije došao na debatu, DeSantis i Nikki Haley se međusobno vrijeđali
Donald Trump opet nije došao na debatu, DeSantis i Nikki Haley se međusobno vrijeđali

Iowa je mala, ruralna država koja čini jedan posto ukupnog stanovništva SAD-a, ali simbolički važna jer ondje tradicionalno počinju predizbori.  

Stranački izbori i konvencije nastavit će se idućih tjedana i mjeseci, do srpnja kada se održava Republikanska nacionalna konvencija u Milwaukeeju, odnosno kolovoza, kada se održava Demokratska konvencija u Chicagu. Tamo će izaslanici obiju stranaka potvrditi pobjednike koji će se natjecati na predsjedničkim izborima 5. studenoga.

DeSantis stavio veliki ulog na Iowu, ali je izgubio

Stožer Rona DeSantisa u velikim problemima u vezi s daljnjim financiranjem kampanje nakon poraza u Iowi u ponedjeljak na republikanskim predizborima, rekli su analitičari i ljudi bliski njegovom stožeru, piše Reuters.

Unatoč tome što je mnogo vremena i resursa  posvetio Iowi, prvoj državi koja je održala izbore za republikansku predsjedničku nominaciju, DeSantis je završio drugi s gotovo 30 postotnih bodova iza bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a jedva je ostvario više glasova od bivše američke veleposlanice pri UN-u Nikki Haley.

Prije godinu dana činilo se da DeSantis predstavlja ozbiljnu prijetnju Trumpovoj ulozi u Republikanskoj stranci.

No, popularnost guvernera Floride od tada pada, a posebno je slab u nekim ključnim državama nakon što je donio stratešku odluku da većinu svog vremena i resursa posveti Iowi.

Sada će voditi kampanju u New Hampshireu, gdje je proveo relativno malo vremena posljednjih mjeseci, a po anketama je treći iza Trumpa i Haley.

Izbori za republikanskog predsjedničkog kandidata održavaju se u New Hampshireu 23. siječnja.

DeSantis također zaostaje za Trumpom i Haley sa značajnom razlikom u Južnoj Karolini gdje se izbori održavaju krajem veljače.

Kirk Jowers, veteran pet republikanskih predsjedničkih kampanja koji savjetuje više velikih DeSantisovih donatora u ovom izbornom ciklusu, sugerirao je da je igra gotova.

"Rezultati u Iowi potvrđuju uvjerljiv konsenzus da će Trump biti nominiran", rekao je Jowers.

"Sukladno tome, nema iznosa financiranja ili volonterskog rada koji će uzdići DeSantisa ili Haley u odnosu na Trumpa", dodao je.

Jedan izvor koji radi za DeSantisov stožer je na upit o daljnjim koracima, rekao da će se guverner vjerojatno suočiti s problemima financiranja svoje kampanje, iako nije rekao da će doći do krize po tom pitanju. Trump je dobio potporu više od pola birača, što je dominantan rezultat koji onemogućava Haley i DeSantisu proglašenje bilo kakve pobjede.

DeSantis je u značajnoj mjeri koncentrirao svoju kampanju na Iowu. Prema izračunu ABC-a, u Iowi je DeSantis do 11. siječnja održao 154 politička skupa, naspram samo 32 u New Hampshireu. Haley je pak u New Hampshireu održala 54 skupa, a u Iowi 77.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.