Obavijesti

News

Komentari 496

Ostojić izbjeglicama: "Salaam alaykum! My name is Ranko..."

Ostojić izbjeglicama: "Salaam alaykum! My name is Ranko..."
9

Ministar Ranko Ostojić i u ponedjeljak ujutro dočekao je osobno svaki autobus s izbjeglicama iz Tovarnika te im se obratio umirujućim riječima i objasnio im sve

VIDEO

U novom prihvatnom centru u Opatovcu , prema riječima Katarine Zorić , glasnogovornice Crvenog križa, nalazi se tek nešto više od tisuću izbjeglica. Za razliku od ranijih dana, kada je u Tovarniku situacija bila kaotična i na trenutke u rasulu, u Opatovcu je bitno smanjena razina napetosti, tvrde u Crvenom križu.

- Sad su im dostupne informacije o svemu što ih zanima. Uvjeti su daleko bolji. Imaju sklonište od kiše i znaju da će ovdje biti privremeno. Organizirali smo im prevoditelje s engleskog, arapskog i farsija - kaže Katarina Zorić .

Ministar Ranko Ostojić i u ponedjeljak ujutro dočekao je osobno svaki autobus s izbjeglicama iz Tovarnika te im se obratio umirujućim riječima. U autobusu je pozdravio sa 'Salaam alaykum' i na engleskom se predstavio. Objasnio je izbjeglicama da će u prihvatištu biti najviše 36 sati, te da će dobiti hranu, vodu i ostale potrepštine. Rekao je i da izbjeglicama ne uzimaju otiske prstiju jer ih to plaši.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VIDEO

Prema posljednjim informacijama, na graničnom prijelazu između Šida i Tovarnika ulazak u Hrvatsku čeka nekoliko stotina izbjeglica . Po njih dolaze autobusi, prevoze ih u novi prihvatni centar u Opatovcu gdje ih se registrira i, kad dođu na red, odvozi dalje prema graničnim prijelazima s Mađarskom i Slovenijom.

- Ako bilo tko bude tražio azil u Hrvatskoj, on će ga ovdje i dobiti - poručio je Ostojić.

'Predlažem HDZ-u da prihvate bar dva autobusa izbjeglica'

Ostojić je komentirao sastanak "Domoljubne koalicije" koja se u 11 sati sastala u Vukovaru i tamo potpisala predizborni savez.

- S obzirom na jučer javno izraženu empatiju prema izbjeglicama, predlažem im i bilo bi jako lijepo da na tom gospodarstvu prihvate i preuzmu brigu nad barem dva autobusa izbjeglica, pogotovo što čujem da će tamo biti i zabava - rekao je Ostojić.

- Njihova "empatija" kazuje koliki su kršćani i koliko su zapravo spremni pomoći - dodao je.

'Ponovno bi poslao vlak u Mađarsku'

- Bilo je najava iz Mađarske da će zbog dovoženja izbjeglica vlakom tamo biti podizanja kaznenih prijava. Ministar Hajdaš Dončić i ja u cjelini preuzimamo odgovornost za to što se dogodilo i ponovno bi isto postupili , kao što bi isto napravili strojovođa te policajci koji su bili u pratnji vlaka - rekao je ministar Ranko Ostojić u prihvatnom centru Opatovac te dodao da još traju pregovori o propuštanju vlaka natrag u Hrvatsku .

- Možda traže eksploziv pa im zato treba četiri dana. Ako im treba pomoć za takav pregled neka pozovu hrvatsku policiju, rado ćemo im pomoći. I još nešto, ako misle da Hrvatska ima samo jedan vlak te će njegovim zadržavanjem nešto postići onda se varaju - rekao je.

'Pomaganje izbjeglicama važnije je od pobjede na izborima'

- Pozvao sam ih, dok mi ovdje skrbimo o 30.000 izbjeglica, da prihvate barem dva autobusa te ih nahrane, ali šute. Ako mene pitate, ovo je priča o humanosti i nehumanosti. Pomaganje izbjeglicama je puno važnije nego pobjeda na izborima. Ako ćemo mi na ovaj način, kao što dosad radimo, riješiti izbjegličku krizu i ako je cijena koju ćemo platiti poraz na izborima, onda mi nije krivo. Ponovno bi isto napravio - rekao je Ostojić.

U velikom šatorskom naselju u Opatovcu nalazi se 2500 izbjeglica. S graničnih prijelaza pristiže još dvije tisuće, a od jutros je iz Opatovca na granične prijelaze poslano 500 izbjeglica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 496
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!