Obavijesti

News

Komentari 1

'Predlažemo smanjenje broja zastupnika manjina s 8 na 6'

Građanska udruga Narod odlučuje zatražila je sukladno zakonu demantij na vijest "Od 18 prijavljenih potpisnika dviju referendumskih inicijativa samo dvoje prvog dana došlo na uvid u APIS"

VIDEO

Građanska udruga Narod odlučuje  zatražila je sukladno odredbama Zakona o medijima ispravak Hinine vijesti od 19. studenoga, objavljene pod naslovom "Od 18 prijavljenih potpisnika dviju referendumskih inicijativa samo dvoje prvog dana došlo na uvid u APIS".

Hina demanti, sukladno zakonskim odredbama, objavljuje u cijelosti:

"Hina u vijesti 'Od 18 prijavljenih potpisnika dviju referendumskih inicijativa samo dvoje prvog dana došlo na uvid u APIS' donosi neistinu da se građanska inicijativa Narod odlučuje u prvom referendumskom pitanju ‘zalagala da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini’. Građanska inicijativa Narod odlučuje u prvom referendumskom pitanju, o kojem je raspisivanje referenduma zatražilo 405 342 birača, predlaže smanjenje, a ne "ukidanje" broja saborskih zastupnika nacionalnih manjina s 8 na 6, u sklopu općeg smanjenja broja svih saborskih zastupnika na maksimalno 120 od postojećih 151. Referendumsko pitanje GI Narod odlučuje nigdje ne navodi da će se smanjiti broj zastupnika srpske nacionalne manjine, niti može biti riječ o ukidanja mandata "srpskoj manjini" s obzirom da referendumski prijedlog nije etnički motiviran, već je motiviran ostvarenjem veće društvene pravednosti i većeg utjecaja birača na izbor saborskih zastupnika, kako je i objašnjeno i u Zahtjevu za raspisivanje referenduma.

Nadalje, Hina donosi da je građanska inicijativa Narod odlučuje u prvom referendumskom pitanju tražila da se ‘prekrajaju izborne jedinice’, što je neistina. GI Narod odlučuje nije tražila "prekrajanje" izbornih jedinica, već da izborne jedinice ne smiju dijeliti granice županija, što je i preporuka Venecijanske komisije, te da se glasovi birača po izbornim jedinicama ujednače, što je i nalog Ustavnog suda Hrvatskom saboru još od 2010.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na koncu Hina donosi da je građanska inicijativa Narod odlučuje u drugom referendumskom pitanju ‘tražila da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu’, što je neistina. GI Narod odlučuje u drugom referendumskom pitanju, o kojem je raspisivanje referenduma zatražilo 407 469 birača, predlaže da zastupnici nacionalnih manjina, ne mogu odlučivati o Vladi i donošenju državnog proračuna (čije neusvajanje znači pad Vlade) s obzirom da su izabrani po posebnim propisima, u posebnoj izbornoj jedinici i nemaju jednak legitimitet kao i ostali saborski zastupnici te stoga na njima ne bi trebala biti odgovornost sastavljanja Vlade, već samo na zastupnicima izabranih po općem biračkom pravu.

Hinina vijest lažno prikazuje da je prijedlog GI Narod odlučuje usmjeren protiv nacionalnih manjina, čime nanosi štetu ugledu GI Narod odlučuje. Prijedlog GI Narod odlučuje nije usmjeren protiv pripadnika nacionalnih manjina, već protiv političke oligarhije, pa i one koje navodno predstavlja nacionalne manjine, i protiv nepravednog izbornog sustava, a za taj prijedlog je prikupljeno više od 812 000 za raspisivanje referenduma, među kojima su i brojni pripadnici nacionalnih manjina koji žele promjenu u načinu upravljanja Hrvatskom."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1