Obavijesti

News

Komentari 0

Predložene dopune zakona koje će omogućiti reprezentativnost liječničkog sindikata

Predložene dopune zakona koje će omogućiti reprezentativnost liječničkog sindikata

HLS proteklih devet godina nije mogao sudjelovati u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaćama liječnika jer nije imao dovoljan broj članova,

VIDEO

Ministarstvo zdravstva uputilo je u e-savjetovanje prijedlog dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti člankom koji bi trebao omogućiti Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) sudjelovanje u kolektivnim pregovorima.

HLS proteklih devet godina nije mogao sudjelovati u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaćama liječnika jer nije imao dovoljan broj članova, koji je propisan Zakonom o reprezentativnosti.

Na temelju tog zakona u pregovorima za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja mogli su sudjelovati samo sindikati koji su imali "najmanje 20 posto članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u zdravstvu".

Beroševo ministarstvo to sada mijenja i kroz dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti definira da će se "reprezentativnim sindikatom smatrati sindikat koji ima najmanje dvadeset posto članova liječnika od ukupnog broja liječnika zaposlenih u ustanovama u području pregovora".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ovim bi trebalo riješiti pravo liječnika na pregovaranje za svoje plaće i uvjete rada, što im je oduzeto prije devet godina", rekla je Hini predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Podsjeća kako su ta prava liječnicima ukinuta izmjenama Zakona o reprezentativnosti u vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

Problem treba riješiti do početka pregovora o granskom kolektivnom ugovoru

HLS, koji ima 3500 članova, po Zakonu o reprezentativnosti nije mogao sudjelovati u kolektivnim pregovorima jer nisu zadovoljavali uvjet o 20 posto članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u zdravstvu. Sada Beroševo ministarstvo preko drugog zakona vraća HLS "u igru".

Svejedno je, kaže Čulinović Čaić, po kojem zakonu, uredbi ili pravilniku će se riješiti problem reprezentativnosti liječnika, važno je samo da se riješi do početka pregovora o granskom kolektivnom ugovoru, koji počinju 31. listopada.

"Ovako dalje ne ide, zato je sada kroz poseban članak Zakona o zdravstvenoj zaštiti pokrenuto rješavanje pitanja reprezentativnosti liječnika i prava pregovaranja za radne uvjete i plaću", istaknula je.

Javna rasprava traje do 14. rujna. U prijedlogu Ministarstvo predlaže hitnu proceduru kako bi se što je prije osiguralo da liječnici ostvare reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1