Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
124 komentara

Kolinda nadgledala granicu po noći: Vidjela je samo životinje

Predsjednica se sastala s pripadnicima policije te s brda Buhača termovizijskim kamerama pregledala teren. Postaja Cetingrad dio je PU Karlovačke koja pokriva 55 km državne granice s BiH

kolinda
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
124 komentara

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu navečer u 23 sata posjetila je Postaju granične policije Cetingrad u kojoj je s čelnicima policije predvođenim zamjenikom Ravnateljem policije Josipom Ćelićem, te načelnikom postaje Damirom Butinom održala sastanak o stanju situacije na zaštiti granice Hrvatske od ilegalnih prijelaza sa područja BiH. Nakon sastanka predsjednica je posjetila noćnu patrolu na terenu, te je na brdu Buhača termokamerom gledala granično područje, inače ilegalan prijelaz, te zaključila da je vidjela samo dvije životinje. Nakon obilaska patrole predsjednica je obišla i Granični prijelaz Maljevac, te pozdravila njene djelatnike, a na pitanje kavi su dojmovi je kazala.

- Uvjerila sam se da je naša policija vrlo profesionalna, iznimno su dobro opremljeni, kako raznim letjelicama, tako i termovizijskim kamerama. Pokrivaju cijelu zelenu granicu i u toj reakciji, suradnji s bosanskohercegovačkom policijom se vrlo brzo reagira na bilo kakav ilegalni pokušaj prelaska granice - rekla je predsjednica, te dodala da je namjerno došla u obilazak noćni patrole da vidi kako rade u otežanim uvjetima, pogotovu sada u kasnom ljetu i ranim jesenskim uvjetima, kada će vremenski uvjeti biti sve složeniji.

- Dojam je izvrstan, svi su vrlo profesionalni, svi naši policajci, policijski službenici i službenici iznimno dobro obučeni. Dobra je i oprema. Drago mi je EU dosta sudjeluje sa svojim sredstvima, kako u nabavci opreme tako i u izgradnji graničnih prijelaza. U ovoj zgradi je nekoć radilo 170 ljudi, uvjeti su dans puno bolji nego što su bili. Jedan od razloga dolaska je isto tako bilo provjeriti kakvo je stanje i vidjeti konkretno sa policijskim službenicima obzirom na brojne pritužbe koje dobijem od građana Republike Hrvatske o povećanom broju ilegalnih migracija na ovim prostorima i s time povezanim kriminalnim radnjama, a sada sam isto tako dobila i pritužbu i zamolbu iz Velike Kladuše, dakle s druge strane granice, da se uključim koliko god je to u okviru mojih mogućnosti i proslijedili su mi svoje pismeno europskoj komisiji obzirom na njihovu zabrinutost i stanje s druge strane granice, prije svega stanje sigurnosti i sigurnosti ljudi, imovine i slično. Drago mi je čuti da naša hrvatska  policija i bosanskohercegovačka policija jako dobro surađuju, da se dobro i brzo reagira pri bilo kakvom ilegalnom pokušaju prelaska granice  - rekla je predsjednica, a upitana da li ima informacije o intenzitetu migrantskog vala je rekla da vjeruje da će trend biti sezonski koji ovisi o vremenskim uvjetima, te da su migracije trend koji će ostati u narednim godinama.

- Ovo je vanjska granica Europske unije, nadam se uskoro i Schengenska granica i upravo kvalitetnom nadzora granice moramo pokazati da smo spremni za ulazak u Schengen i braniti, odnosno čuvati vanjske granice EU. Pritisak prema EU biti će što veći ukoliko se ne budu rješavali korijenski uzroci migracija - rekla je predsjednica, a upitana na koji način može pomoći Bosni i Hercegovini je kazala da su uputili zahtjev da se centar za migrante koji se planira graditi u Velikoj Kladuši da ne bude samo jedan centar već više centara na većem području, zbog bojazni za sigurnost lokalnog stanovništva, da se na jednom mjestu koncentrira veliki broj migranata.

- I u pismu kojeg su mi proslijedili i uputili europskoj komisiji stoji da su primijećeni jako veliki porast kriminala, napada protiv osoba, imovine, pa čak i ubojstava. - zaključila je predsjednica.

Zamjenik Ravnatelja policije Josip Ćelić je rekao da u ljetnom periodu puno veći broj pokušaja ilegala u odnosu na zimi. Upitan da komentira to što je  Slovenija najavila postavljanje dodatnu žičane ograde na svoje granice sa Hrvatskom, te hoće li to pomoći da se smanji broje ilegalni prelazaka, odgovara: 'Mi smo samo jedna zemlja u nizu, Hrvatska se brani na najbolji mogući način, Slovenija ima jednu drugu taktiku. Mi u svom dijelu imamo potpuno dovoljno ljudi i tehnike da kvalitetno odgovorimo na zaštitu državne granice'. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message