Obavijesti

News

Komentari 174

'Predsjednik je taj koji okuplja, bio sam kritičar kad je trebalo'

'Predsjednik je taj koji okuplja, bio sam kritičar kad je trebalo'
1

Predsjednik Ivo Josipović otkrio je kako planira inicirati nove ustavne promjene te potpuno reformirati izborni sustav ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović otkrio je RTL-u Danas kako planira inicirati nove ustavne promjene te potpuno reformirati izborni sustav ukoliko pobijedi na idućim predsjedničkim izborima.

Građanima je čestitao sutrašnji Dan nezavisnosti, a na pitanje obilježava li se on dovoljno, odgovorio je kako je uvijek moguće razmišljati o nekom atraktivnijem programu.

Istaknuo je kako će kao i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, i on biti u Koloni sjećanja u Vukovaru 18. studenog.

Prokomentirao je i ankete prema kojima i on i Grabar Kitarović gube na popularnosti: 

-To su statističke pogreške. Pogledajte jedan duži vremenski niz, rezultati su vrlo stabilni - rekao je.

'Izborni sustav moramo promijeniti'

Osvrnuo se i na ustavne promjene i kritike HDZ-a kako to nije pošteno učiniti uoči izbora:

- Čudio bih se kada bi se HDZ složio sa mnom. Naime, prošao sam jedan mandat, stekao sam određena iskustva, došlo je vrijeme da se iskustva sumiraju i razmišlja o budućnosti. Smatram da Hrvatska treba bolji temelj za svoj razvoj. Smatram da je taj temelj novi Ustav. Projekt novog Ustava nudi ozbiljne reforme hrvatskog društva. Riječ je o reformama koje je gotovo nemoguće provesti bez novog Ustava, ne samo zato da se slomi politički otpor, nego i zato što je priroda nekih promjena takva da moraju biti položeni u Ustavu. Smatram da izborni sustav moramo promijeniti. Vjerujem da građani žele više sudjelovati u donošenju političkih odluka, žele biti aktivniji, neposredniji, odlučujući u izboru svojih zastupnika u Sabor, kazao je Josipović.

Nudi novi model

Predsjednik je istaknuo kako nudi 'jedan novi model koji pretpostavlja da građani imenom i prezimenom biraju pola zastupnika po većinskom sistemu, a da drugu polovicu biraju sa stranačkih lista, ali uz preferencijalno glasovanje'.

 - Budući da je referendum jedan od oblika neposrednog odlučivanja građana, predlaže se jedna bolja profilacija referenduma s jasnijim pravilima i s određenim vrijednosnim jamstvima kako referendum ne bi otišao u neku krajnost kojom bi narušio demokratske temelje društva. Ali se polje referenduma širi. Isto tako, uvodi se novi institut, a to je stavljanje neke točke na dnevni red Sabora. Građani će s 10.000 potpisa moći staviti neku točku na dnevni red Sabora bez obzira na stav zastupnika -  kazao je Josipović.

'Predsjednik ne bi trebao biti oporba'

Na pitanje hoće li u eventualnom drugom mandatu biti žešći kritičar Vlade, predsjednik je rekao kako je bio kritičar kad je to trebalo.

-Uvijek upozoravam kako predsjednik ne bi trebao biti oporba. Vladu treba u prvom redu kritizirati oporba u Saboru i tu se vidi njena uspješnost. Predsjednik je tu da motivira i upozorava. Iako možete naći cijelu seriju naslova u novinama poput 'Vlada protiv predsjednika', 'Predsjednik protiv  Vlade', ali ne mislim da je to suština funkcije predsjednika. Suština funkcije predsjednika je da okuplja, da nudi dobra rješenja i da podržava Vladu u onom dobrom što čini - rekao je.

Jovićeva funkcija je bila da pomaže predsjedniku

O smjeni svog savjetnika Dejana Jovića rekao je kako bi 'nakon ove aktivnosti koju je poduzeo, bio razriješen.'

 - Ne zato što je nedopušteno otvarati bilo koju temu u demokratskom društvu. Dejan Jović je eminentni profesor s dobrim ugledom i radovima, ali netko tko je savjetnik ili analitičar u Uredu predsjednika i nije zaposlen ili angažiran na Sveučilištu ili na Akademiji znanosti, njegova funkcija je da pomaže predsjedniku, a ne da vodi paralelnu politiku ili nudi paralelne inicijative. Riječ je o jednom tekstu koji je imao implicite i ozbiljne političke konotacije koje ja nisam mogao dozvoliti - kazao je Josipović.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.