Obavijesti

News

Komentari 0

Predsjednik SANU pozvao je HAZU na više odgovornosti

Predsjednik SANU pozvao je HAZU na više odgovornosti

Predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić pozvao je u srijedu kolege iz HAZU-a na više odmjerenosti, odgovornosti i poštovanja

VIDEO

Kostić je za beogradski list "Nova" rekao da SANU kao institucija pokušava djelovati konstruktivno i da na "ovim našim prostorima tragičnih iskustava" ponuditi drugačiji narativ, koji "ima perspektivu u miru i napretku".

"Nažalost, susrećemo se sa neskrivenim neprijateljstvom, izmišljotinama tipa Memoranduma 2 i uvjerenjem da aktualni geopolitički trenutak treba iskoristiti za reviziju povijesti", rekao je Kostić.

List podsjeća da je HAZU u dokumentu upućenom državnom vrhu RH, navodeći uvjete za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s BiH, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju, za Srbiju, među ostalim istaknuo obvezu plaćanje ratne odštete i odricanja od "velikosrpske propagande" i "jasenovačkog mita".

Izvršni odbor SANU-a u ponedjeljak je taj dokument nazvao "huškačkim političkim pamfletom".

SANU o dokumentu HAZU-a: To je huškački politički pamflet
SANU o dokumentu HAZU-a: To je huškački politički pamflet

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je prošlog tjedna dokument "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju", a koji je u veljači upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske i predsjedniku Sabora.

U priopćenju koje je u ponedjeljak potpisao Izvršni odbor SANU ističe se da su "unatoč iskustvu", članovi SANU-a "zatečeni primitivnim tonom mržnje" u dokumentu HAZU.

"Bez iluzija da će se itko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti u povodu ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama 'logora smrti', nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike s onima koji besramno koriste izraz 'jasenovački mit'. Ali je dobro i korisno da znamo šta misle", naveo je u kratkom priopćenju Izvršni odbor SANU-a.

Na pitanje novinara da prokomentira dokument HAZU-a, srbijanski predsjednik rekao je u subotu da se "Srbija neće odreći svojih predaka, borbe protiv nacizma i fašizma kako bi se dodvorila bilo kome".

S Hrvatima moramo imati najbolje moguće odnose, ali ne po cijenu odricanja naše povijesti, rekao je Vučić.

HAZU je objavio dokument o uvjetima Srbiji, BiH i Crnoj Gori za ulazak u Europsku uniju
HAZU je objavio dokument o uvjetima Srbiji, BiH i Crnoj Gori za ulazak u Europsku uniju

Pojedini srbijanski mediji ocijenili su u povodu dokumenta HAZU da hrvatski akademici "preporučuju Srbiji da se odrekne tobožnje velikosrpske propagande, pa kao primjer navode pitanja statusa Bunjevaca, hrvatskog jezika, jasenovačkog mita i odnosa prema kardinalu Alojziju Stepincu".

HAZU u dokumentu objavljenom prošli tjedan poziva Srbiju i da prestane poticati neprijateljstva prema Hrvatskoj i progon hrvatskih državljana, da se odrekne velikosrpske propagande i da poštuje obveze iz potpisanih sporazuma i dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, te osiguranje Hrvatima slobodno političko i kulturno organiziranje kao što Hrvatska osigurava srpskoj manjini. .

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu, aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske te definirati položaj Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Poziva nadalje Srbiju da prizna agresiju na Republiku Hrvatsku, da vrati dokumentaciju iz Vukovarske bolnice, otkrije sva mjesta pogubljenja za vrijeme agresije, vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o hrvatskom proljeću i drugo.

HAZU također poziva Srbiju da prizna hrvatski etnički integritet Bunjevcima i odrekne se proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici, da prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik te da prestane prisvajati povijesne dosege kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb