Obavijesti

News

Komentari 12

Predsjednik uprave Raiffeisen banke podnio je ostavku

Predsjednik uprave Raiffeisen banke podnio je ostavku
1

Ostavka je došla nakon negativnih komentara zbog natječaja za PR agenciju kada je među uvjetima navedeno "vršenje pritiska na Ustavni sud i druge sudove u Hrvatskoj"

Michael Müller u srijedu je na vlastiti zahtjev podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Uprave Raiffeisen banke (RBA), vezano uz negativnu percepciju javnosti oko pozivnog natječaja za odabir PR agencije, izvijestili su iz RBA.

"Svjestan sam snažnog negativnog dojma koji je nastao oko Raiffeisen banke i njezinog menadžmenta te naglašavam kako predmetni dokument ni na koji način ne odražava namjeru menadžmenta Banke. Kao profesionalni menadžer, odlučio sam odstupiti sa svoje pozicije kako bih spriječio daljnju reputacijsku štetu banci", zaključio je Müller. 

U priopćenju se prenosi da je predsjednik Nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. i član Uprave matične banke Raiffeisen Bank International (RBI) Andreas Gschwenter prihvatio Müllerovu osttavku.

"Prihvatio sam ostavku Michaela Müllera kao znak njegovog odgovornog stava, te mu se zahvaljujem na dugogodišnjem radu i doprinosu Raiffeisen banci i RBI grupaciji. Naglasio bih kako se RBI i Raiffeisen banka zalažu za zakonitost, visoke etičke standarde i povjerenje", izjavio je u priopćenju Gschwenter. 

U ovom prijelaznom razdoblju, Liana Keserić, iskusna članica tima Uprave Raiffeisen banke biti vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave Banke, po odobrenju Hrvatske narodne banke, zaključuje se u priopćenju RBA.

Müllerova ostavka na mjesto predsjednika Uprave RBA uslijedila je nakon što je otkriveno kako RBA traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. Naime, kako je u nedjelju objavio portal Index u pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

Iz RBA-a su objašnjavali kako su natječaj za PR agenciju raspisali s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka te da su "tražena isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti".

No, taj je natječaj izazvao je niz negativnih reakcija. Tako je Udruga Franak u ponedjeljak priopćila da je svaki utjecaj na pravosuđe po svim zakonima zabranjen, a u utorak su politička stranka Snaga i Udruga Franak zatražili od DORH-a da istraži takav pokušaj angažiranja PR agencije za pritisak na sudove u sporu oko kredita u 'švicarcima', ocijenivši takav postupak nastavkom kriminalnog djelovanja.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) su u ponedjeljak poručili kako su iznimno neugodni iznenađeni postupkom RBA oko natječaja za PR agenciju te najavili da će  u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u toj banci i poduzeti potrebne mjere.