Obavijesti

News

Komentari 31

Šeparović: Studenti ne moraju više pokazivati Covid potvrde

Šeparović: Studenti ne moraju više pokazivati Covid potvrde
2

Predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović, nakon završene Sjednice Ustavnog suda komentirao je odluku i rješenje o COVID potvrdama u javnom sektoru

VIDEO

Predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović, nakon završene Sjednice Ustavnog suda komentirao je odluku i rješenje da su COVID potvrde u javnom sektoru ustavne i zakonite.

PRATITE UŽIVO:

- Ustavni sud u pretežnom dijelu nije prihvatio zahtjeve 35 oporbenih zastupnika te 28 fizičkih i pravnih osoba, ali je dijelom prihvatio i ukinuo odluku Stožera koja se odnosi na studente - poručio je Šeparović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglasio je kako Covid potvrde uvedene u javni sektor, po mišljenju Ustavnog suda, imaju legitimni cilj - a to je zaštita zdravlja građana, tj zaštita zdravlja zaposlenika, ali i posjetitelja, a u svrhu normalnog funkcioniranja države.

- Ocijenili smo da je mjera prikladna za ostvarenje cilja. Podaci samo za prosinac govore da je bilo preko 800.000 testiranja, od čega je otkriveno 11.000 zaraženih. Dakle, ta mjera je bila nužna, nismo vidjeli manje restriktivne mjere koji bi se mogle poduzeti i po našem mišljenju ta mjera nije nametnula prekomjerni teret građanima jer uvijek imaju izbor hoće li se cijepiti ili testirati - dodao je.

Objasnio je zašto su ukinuli odluku Stožera vezano za studente. Naglasio je da ne mogu pojedini fakulteti tražiti potvrdu od svojih studenata, a pojedini ne te da odluke o epidemiološkim mjerama nisu u autonomiji Sveučilišta. 

- Stožer je propisao iznimke od te odluke, a dio se odnosi i na studente, prema kojoj oni nisu bili u obvezi prilikom ulaska u prostore učilišta predočiti Covid potvrde, osim ako pojedino učilište drugačije ne odluči. To je pravdano autonomijom Sveučilišta, međutim mi smatramo da je to protuustavno i da to nema veze s autonomijom Sveučilišta. Epidemiološke mjere su epidemiološke mjere i one se moraju primjenjivati na sve, a utvrdili smo da pojedini fakulteti traže Covid potvrde, a pojedini ne. Čak u okviru istih Sveučilišta pojedini fakulteti traže, a pojedini ne - objasnio je. 

Nakon što Ustavni sud odluku objavi u roku osam dana, naglasio je, Sveučilišta više neće moći tražiti od studenata Covid potvrde za sudjelovanje na predavanjima. Dodao je kako nisu bili zadovoljni Vladinim očitovanjem oko tih iznimaka pa su ih tražili da se ponovno očituju, zbog čega je i donošenje ove konačne odluke potrajalo malo duže.

- Donijeli smo odluku u roku dva mjeseca, mislim da je to razuman rok - rekao je. 

Šeparović je istaknuo da je devet sudaca podržalo ovakav zaključak, dok ih je četvero bilo protiv.

- Sudac Šumanović smatra da je testiranje pritisak na cijepljenje, dok Abramović, Kušan i Selanec iz svojih razloga drugačije gledaju na načelo razmjernosti - kazao je. 

Zabranili su neprijavljene prosvjede protiv covid potvrda kod Europskog parlamenta
Zabranili su neprijavljene prosvjede protiv covid potvrda kod Europskog parlamenta

- Studenti neće više morati pokazivati Covid potvrde jer Ustavni sud smatra da odluka o tome ne može biti prepuštena pojedinom Sveučilištu nego odluka mora biti jednaka za sve. Odlučivanje o upotrebi Covid potvrda nije u autonomiji Sveučilišta - kaže Šeparović.

Šeparović je istaknuo da više nemaju zahtjeve za ocjenu ustavnosti vezane uz Covid potvrde, ali da je ostala još jedan zahtjev za ocjenu ustavnosti koja je vezana uz odluku o ograničenju broja ljudi na okupljanjima. 

- Oko stotinjak građana je podnijelo zahtjeve za to pa ćemo i to raspraviti - dodao je.

Pozitivan je na koronu već 14 mjeseci: 'Ovo je ženska verzija COVID-a, opsjednuta sa mnom'
Pozitivan je na koronu već 14 mjeseci: 'Ovo je ženska verzija COVID-a, opsjednuta sa mnom'

Dodao je i da ova odluka nema veze s pitanjem referendumske inicijative o ukidanju Covid potvrda.

- Ako ono i dođe na Ustavni sud, onda se to odnosi na odluku o ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja . Ustavni sud ima rok od 30 dana za donijeti odluku u pogledu suglasnosti s Ustavom referendumskih pitanja i uvijek se do sada držao tog roka pa ako taj zahtjev dođe od Sabora, ja mogu obećati da ćemo u tom roku i odgovoriti - rekao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag