Obavijesti

News

Komentari 51

Milanović na Kosovu: 'Ovdje se osjećam sigurno. U BiH nisam išao jer sam tako odlučio'

Milanović na Kosovu: 'Ovdje se osjećam sigurno. U BiH nisam išao jer sam tako odlučio'

Predsjednik Milanović posjetio je Republiku Kosovo na poziv predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani-Sadriu

VIDEO

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će 23. i 24. prosinca u službenom posjetu Republici Kosovo te će tijekom boravka posjetiti i pripadnike Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR. 

Milanović: Put u BiH nije otkazan zbog moje sigurnosti

Milanović se osvrnuo na otkazivanje posjeta Srednjoj Bosni gdje je trebao prisustvovati 28. obljetnici dolaska humanitarnog konvoja za Novu Bilu. Ranije je kazao kako bi njegov dolazak uključivao „nevjerojatno sigurnosne mjere koje bi taj događaj ogadile i lokalnim Hrvatima – od pretresanja svih koji dolaze u crkvu na misu do još nekih mjera“, zbog čega im nije htio priuštiti „takvu vrstu bijede“.

- U BiH nisam otišao iz sigurnosnih razloga, bez preciziranja. Mogu reći da nisam otišao iz sigurnosno-organizacijskih razloga - rekao je i dodao da se radi o nizu stvari koje su se poklopile i koje su govorile zdravom razumu da treba otkazati put, s obzirom na etnički sastav tog prostora pa je donio odluku da neće putovati. Da se radilo o nekom drugom dijelu BiH, otišao bi, kaže.

- Ovdje se osjećam sigurno - rekao je Milanović i dodao kako je sigurnost u Hrvatskoj na visokoj razini, a Zagreb je među najsigurnijim gradovima u Europi. 

- Radi se o cijelom nizu stvari koje su se poklopile i koje su govorile zdravom razumu da treba otkazati - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović na Kosovu

Pokretanje videa...

Zoran Milanović VIDEO

Za Kosovo kaže da je predvidiva država jer se zna što se od politike može očekivati.

- Država s kojom znaš na čemu si - rekao je Milanović i dodao kako se nada da se će problem na sjeveru Kosova što prije riješiti.

Milanović je komentirao procijepljenost na Kosovu i rekao da je impresioniran jer je veća nego u Hrvatskoj. "I to pokazuje da ovdje postoje vrline koje Europa uopće ne razumije", rekao je.

Tijekom službenog boravka u Prištini predsjednik Milanović će, osim tete-a-tete sastanka s predsjednicom Osmani-Sadriu, sudjelovati i na sastanku izaslanstava dviju država, a dogovoren je i sastanak s predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem.  Posjet predsjednika Republike pripadnicima Hrvatske vojske predviđen je drugog dana boravka na Kosovu jer će predsjednik Milanović s hrvatskim vojnicima provesti Badnjak.

U Republici Kosovo nalazi se 36. hrvatski kontingent, u kojemu je 141 pripadnik HV-a. Predsjednik Milanović ispratio ih je 22. studenoga 2021. kada su pripadnici Hrvatske vojske otputovali u šestomjesečnu rotaciju na Kosovo. Posjet Kosovu prigoda je da se predsjednik Milanović osobno ponovno susretne i razgovara s hrvatskim vojnicima koji će se u blagdansko vrijeme nalaziti daleko od svojih obitelji. Isto tako, u planu je sastanak predsjednika Republike sa zapovjednikom NATO operacije KFOR general-bojnikom Ferencom Kajarijem. Svoj boravak na Kosovu predsjednik Milanović iskoristit će i za posjet Janjevu u kojemu žive većinom Hrvati. U Janjevu će razgovarati s don Matom Palićem, hrvatskim svećenikom i župnikom u Janjevu i potom se susresti s pripadnicima hrvatske manjine kako bi s njima razgovarao o uvjetima života na Kosovu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.