Obavijesti

News

Komentari 130

Predviđanja za 2017. godinu: Što spremaju Trump i Putin?

Predviđanja za 2017. godinu: Što spremaju Trump i Putin?
1

Analitičari vanjske politike prognoziraju: Rusija će povući više provokativnih poteza protiv baltičkih država, Asad ostaje na vlasti u Siriji, SAD će 'pritisnuti' Kinu, Trump neće poništiti iranski dogovor...

VIDEO

Turbulentna 2016. bliži se kraju, a sudeći pod događajima u međunarodnim odnosima očekuje nas i 'zanimljiva' 2017.

Portal Business Insider napravio je listu od 10 mogućih geopolitičkih događaja koji nas očekuju u 2017.

Krenimo redom:

1. Rusija će povući više provokativnih poteza protiv baltičkih država

Očekuje se veće angažiranje Moskve u međunarodne poslove, posebno na Baltiku. Rusija je još u kolovozu svoje rakete pomaknula vrlo blizu Poljske i Litve, na što je NATO odgovorio postavljanjem trupa i tenkova u baltičkim zemljama.

2. Jake kopnene snage će direktno napasti Raqqu

Trenutna moć ISIL-a je u padu i to se očekuje i naredne godine. Američki vojni lideri napominju da će trebati još dva do četiri mjeseca dok Mosul bude potpuno siguran. Ako grad skroz "padne", napad na Raqqu je vjerojatniji.

3. Novi napadi bombaša samoubojica iz redova ISIL-a

Teroristička skupina Islamska država svakako neće mirovati iako su dosta uzdrmani. Pojačat će svoje propagandne napore kako bi nove regrute inspirirali za pojedinačne napade širom svijeta.

Syria

4. Asad ostaje na vlasti u Siriji

Nakon pada Alepa, Asad i njegove iranske i ruske pristalice su zacementirale svoju poziciju u kontroli većine istočne Sirije.

5. SAD će provjeravati Kinu

Nedavna kineska zapljena podvodnog američkog drona u vodama Južnog kineskog mora zahtjeva odgovarajući odgovor. Etiketiranje Kine kao manipulatore valute, započinjanje trgovinskog rata sa Pekingom, podržavanje Tajvana, ili čak pojačanje morskih patrola oko kineskih vojnih "kompleksa" u Južnom kineskom moru, samo su neki od "alata" kojima Trumpov tim može više kontrolirati Kinu.

6. Trump neće poništiti iranski dogovor

Umjesto toga Trump će stvoriti gotovo 'otrovno' okruženje oko ulaganja u Iran i koristit će "meku moć" da odvrati američke kompanije kao i saveznike od obogaćivanje Irana.

Donald Trump Presidential Announcement - New York

7. ISIL će se u potpunosti posvetiti društveno-medijskom prisustvu

Do kraja 2017. godine džihadisti će povećati svoje prisustvo na društvenim mrežama i održavati kalifat u "on-line životu".

8. Trump će spriječiti Obamino otvaranje prema Kubi, ali ga ipak neće skroz poništiti

Tramp je osudio Obamin dogovor sa Havanom, prijeteći da će ga poništiti ako Kuba ne pristane na bolji "dogovor". Nakon smrti Castra rekao je da se nada da će "nakon dugogodišnjeg užasa, divan kubanski narod konačno živjeti slobodno što su i zaslužili".

People watch the cortege carrying the ashes of Cuba

9. Ograda na američko-meksičkoj granici neće puno učiniti protiv zaustavljanja protoka droge u SAD

10. FARC pobunjenička grupa u Kolumbiji prestaje postojati, ali će se pojaviti neki stari problemi

Kolumbija je uspjela postići mirovni sporazum nakon pola stoljeća sukoba, a članovi pobunjeničke grupe su već počeli mijenjati FARC u isključivo političku stranku. U međuvremenu, kolumbijske kriminalne grupe se šire na područjima koje su pobunjenici napustili, negdje surađujući s FARC-ovim disidentima. Druga gerilska grupa ljevičarska Nacional-oslobodilačka vojska, pojačala je svoje napade želeći preuzeti teritorije koje FARC napušta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke