News

Komentari 104

Pregazio glumca Bogdanovića, dobio 7 i pol godina, sad se žali na presudu Vrhovnom sudu...

Pregazio glumca  Bogdanovića, dobio 7 i pol godina, sad se žali na presudu Vrhovnom sudu...

Osuđeni Branislav Smiljanić (22) i njegov odvjetnik Krešimir Arambašić žalili su se Vrhovnom sudu RH. Smatraju da izrečena presuda treba biti ukinuta jer traže ponovno provođenje prometnog vještačenja

Nakon što je u svibnju ove godine nepravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Aleksandar Bogdanović (45), glumac osječkog HNK, osuđeni Branislav Smiljanić (22) i njegov odvjetnik Krešimir Arambašić žalili su se Vrhovnom sudu RH.

POGLEDAJTE VIDEO

Oni smatraju da izrečena presuda treba biti ukinuta jer traže ponovno provođenje prometnog vještačenja.

Naime, obrana tvrdi da je u trenutku prelaska ceste nastradali Bogdanović trčao preko označenog pješkačkog prijelaza, iako vještak saslušan na sudu nije tako nešto izjavio. Vrhovni sud je održao sjednicu povodom žalbe pa je i videolinkom saslušao Smiljanića koji je u kaznionici u Glini.

Ponovio je kako mu je žao zbog nesreće i smatra se krivim, ali misli da nije jedini krivac u događaju. "Žalba Branislava Smiljanića i njegovog odvjetnika Vrhovnom sudu sa zahtjevom sa smanjenjem kazne pokazuje da on ne razumije kakvo je zlo učinio. Pokazuje i da je njegovo priznanje krivnje bilo isključivo u svrhu stjecanja olakotne okolnosti deklaratornog pokazanja za počinjeno teško kazneno djelo kako bi dobio manju kaznu.

Sedam i pol godina za ubojstvo na pješačkom prijelazu, bez vozačke dozvole i vozačkog ispita, sa poviješću bahatog, neodgovornog i ubojitog ponašanja u prometu i izazvanim teškim prometnim nesrećama je minimum koji ni jedan civilizirani sud ne bi smio dovoditi u pitanje.

Počinitelj je već 2017. godine, bez vozačke dozvole i sa istom bahatošću u prometu izazvao još jednu prometnu nesreću u kojoj samo pukom srećom nije bilo mrtvih. Smiljanić sada traži nova prometna vještaćenja ne bi li sprao odgovornost sa sebe. Njegov odvjetnik Arambašić iznosi lažne teze da je Aleksandar trčao. Sam je Smiljanić na saslušanju, a tako je zavedeno i u zapisnik, naveo da Aleksandar nije trčao.

U prvostupanjskom postupku nije utvrđeno ono što je vidljivo iz sve dokumentacije i vještačenja, a to je da je Aleksandar već prešao stranu kolnika u kojoj se počinitelj trebao nalaziti, odnosno da ga je udario u suprotnoj traci, kada je Aleksandar već bio siguran" prokomentirala je žalbu na presudu Sena Krupić, nevjenčana supruga Aleksandra Bogdanovića.

Na suđenju Smiljaniću prometni je vještak izjavio kako je Bogdanović u trenutku nesreće hodao brzinom od oko 7 kilometara na sat, što je uobičajena brzina hoda osobe koja je 1,96 cm visine.

"Bilo je oko 23 sata, Aco se vraćao sa predstave, već umoran, imao je na sebi cipele i kaput, pješačio je cijelim putem od centra grada, i tu zapravo nema govora o ikakvom trčanju" dodaje Sena koja je sa malenim sinom Lavom otišla na Aleksandrov grob u Novi Sad kako bi mu zapalili svijeću i donijeli cvijeće povodom godišnjice njegove smrti.

Najčitaniji članci