Obavijesti

News

Komentari 2

Preko 100 pripadnika Islamske države pobjeglo je iz zatvora

Preko 100 pripadnika Islamske države pobjeglo je iz zatvora
1

Mislimo da ih je pobjeglo više od 100. Ne znamo gdje se nalaze, rekao je James Jeffrey, američki izaslanik za Siriju, pred povjerenstvom vanjskih poslova američkog Zastupničkog doma

VIDEO

Više od stotinu zatvorenih pripadnika Islamske države (IS) pobjeglo je iz zatvora u Siriji od početka turske ofenzive na Kurde na sjeveru zemlje, rekao je u srijedu visoki američki dužnosnik. 

"Mislimo da ih je pobjeglo više od 100. Ne znamo gdje se nalaze", rekao je James Jeffrey, američki izaslanik za Siriju, pred povjerenstvom vanjskih poslova američkog Zastupničkog doma.

Turska je 9. listopada pokrenula ofenzivu na kurdske borce, saveznike Washingtona i zapadnih zemalja u borbi protiv IS zbog čega su brojne zemlje zabrinute za sudbinu tisuća stranih džihadista zatvorenih u logorima koje su kurdski borci nadzirali. 

Gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage (SDF) i dalje su pod kontrolom, izjavio je Jeffrey.

"Nadziremo ih najbolje što možemo. Imamo još ljudi u Siriji koji rade sa SDF-om i jedan od prioriteta su ti zatvori", objasnio je.

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije. Turska je najavila da neće nastaviti vojnu ofenzivu na kurdske snage na sjeveru Sirije jer su se one povukle iz pograničnih područja.

Američki predsjednik Donald Trump ranije u srijedu nazvao je uspostavu sigurnosne zone u Siriji "velikim uspjehom" i dodao da se  "Prekid vatre  poštuje, borbe su završene. Kurdi su sigurni i jako dobro su s nama surađivali. Zarobljenici IS-a (skupine Islamske države) su na sigurnom".

Kremlj je u srijedu ocijenio da je SAD izdao i napustio sirijske Kurde i savjetovao Kurde da se povuku sa sirijske granice ili će ih dokrajčiti turska vojska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"