News

Komentari 7

Preko osam milijuna slučajeva zaraze koronom: 'Zabrinuti smo za Latinsku Ameriku, ali i Kinu'

Preko osam milijuna slučajeva zaraze koronom: 'Zabrinuti smo za Latinsku Ameriku, ali i Kinu'

Kina je prošli tjedan prijavila novo izbijanje u Pekingu, nakon više od 50 dana bez ikakvih slučajeva u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije

Broj slučajeva koronavirusa u svijetu prešao je osam milijuna, s velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi, pokazuju podaci agencije Reuters.

Prvi je slučaj prijavljen u Kini početkom siječnja i do početka svibnja broj zaraženih je skočio na četiri milijuna. Međutim, trebalo je samo pet tjedana da se brojka udvostruči na osam milijuna slučajeva.

POGLEDAJTE VIDEO: Brazil teško pogođen korona virusom 

Globalni smrtni slučajevi iznose preko 434.000, a udvostručili su se u sedam tjedana.

Sjedinjene Države i dalje vode u svijetu s najvećim brojem infekcija, oko dva milijuna ili 25% svih prijavljenih slučajeva, te sa 116.000 smrtnih slučajeva.

Međutim, epidemija najbrže raste u Latinskoj Americi, koja sada čini 21% svih slučajeva.

Broj umrlih u Brazilu od koronavirusa porastao je na gotovo 44.000, prema podacima ministarstva zdravstva, čime je Brazil skočio na drugo mjesto, dok je zaraženih oko 900.000. Međutim, vjeruje se kako su brojke u najvećoj zemlju Južne Amerike daleko veće zbog nedostatka široko rasprostranjenog ispitivanja.

Unatoč ozbiljnosti epidemije, mnoge brazilske države i gradovi započeli su ublažavanje pravila socijalne distancije posljednjih tjedana uslijed sve jačeg umora javnosti i opetovanih zahtjeva predsjednika Jaira Bolsonara da se ekonomija pokrene.

U ponedjeljak je Mike Ryan, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije, rekao da Latinska Amerika ostaje razlog za zabrinutost.

- Brazil se ne može izdvojiti u Americi. Postoje mnoge druge države poput Meksika, Čilea i drugih, koje su imale značajan broj slučajeva i nastavljaju s porastom epidemije - rekao je.

- Opisao bih situaciju u Srednjoj i Južnoj Americi kao zabrinjavajuću.

Meksiko je prešao preko 150.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 17.580 smrtnih slučajeva.

Kina se također, bori sa ponovnom pojavom virusa. Nakon gotovo dva mjeseca bez novih infekcija, u glavnom gradu Pekingu otkriveno je više od 100 novih slučajeva.

- Kina je prošli tjedan prijavila novo izbijanje u Pekingu, nakon više od 50 dana bez ikakvih slučajeva u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva - rekao je generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Najčitaniji članci