Obavijesti

News

Komentari 13

Prema Eurostatu: Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom industrijske proizvodnje

Prema Eurostatu: Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU porasla je u prosincu 2023. godine, prema sezonski prilagođenim podacima, za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda

VIDEO

Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU porasla je u prosincu, a Hrvatska je uz Sloveniju bilježila najveći pad, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU porasla je u prosincu 2023. godine, prema sezonski prilagođenim podacima, za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. 

U studenom je porasla za 0,4 posto u eurozoni i za 0,5 posto na razini Unije, prema revidiranim podacima. Prve procjene pokazivale su pad proizvodnje u eurozoni za 0,3 posto i za 0,2 posto u EU.

Od jedne prodane košulje 15 posto novca ode na marketing, a krojačima tek 1,8 posto...
Od jedne prodane košulje 15 posto novca ode na marketing, a krojačima tek 1,8 posto...

Najviše je na oba područja skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda, i to za 20,5 posto u eurozoni i za 18 posto u EU.

Sa velikim odmakom slijede trajni proizvodi za široku potrošnju, čija je proizvodnja u eurozoni porasla za 0,5 posto. Blizu su i proizvodnja energije i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, s rastom od 0,3 odnosno za 0,2 posto.

Slična kretanja zabilježena su i na razini EU-a u cjelini, gdje je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 0,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju i energije za po 0,4 posto.

Na oba područja smanjena je samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 1,2 posto u eurozoni i za 0,7 posto u Uniji u odnosu na studeni.

Kratka povijest ‘Sljemena’: Od svega je ostala samo Grlićeva firma za zbrinjavanje lešina
Kratka povijest ‘Sljemena’: Od svega je ostala samo Grlićeva firma za zbrinjavanje lešina

Irska s najvećim rastom

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u prosincu na mjesečnoj razini skočila industrijska proizvodnja u Irskoj, za 23,5 posto. Sa znatnim odmakom slijede Nizozemska i Danska s rastom od 6,6 odnosno 5,6 posto.

Najviše je na kraju godine pala proizvodnja u Sloveniji, za 7,4 posto u odnosu na studeni.

Slijedi Hrvatska s padom industrijske proizvodnja u prosincu za 4,3 posto u odnosu na studeni, kada je prema revidiranom podatku bila uvećana za dva posto. Prva procjena za studeni bila je pokazivala rast od 2,6 posto u odnosu na listopad.

U skupini je i Finska gdje se proizvodnja smanjila za 2,6 posto u odnosu na studeni, navodi Eurostat.

Eurostat nije raspolagao jedino podacima za Cipar i Rumunjsku.

Stabilizacija

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u eurozoni i EU porasla u prosincu za 1,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U studenom smanjila se za 5,4 posto u eurozoni i za 4,6 posto u Uniji, prema revidiranom podatku, blaže no što je pokazivala prva procjena.

Na godišnjoj je razini na oba područja porasla samo proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 9,4 posto u eurozoni i za 8,6 posto u EU.

Najviše se pak smanjila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,4 posto u eurozoni i za 6,4 posto u Uniji.

Slijede intermedijarni proizvodi s padom proizvodnje za približno četiri posto na oba područja.

Radna odjeća: Temelj sigurnosti u svijetu dinamičnih industrija
Radna odjeća: Temelj sigurnosti u svijetu dinamičnih industrija

Blizu su i netrajni proizvodi za široku potrošnju, s padom od 3,7 posto u eurozoni i 1,7 posto u Uniji. Smanjena je i proizvodnja energije, za 1,7 odnosno za 1,3 posto u odnosu na prosinac 2022. godine, pokazuju tablice statističkog ureda.

U cijeloj prošloj godini proizvodnja se u prosjeku smanjila za 2,4 posto u eurozoni i za dva posto na razini Unije, izračunali su statističari.

Hrvatska uz Češku

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao Irska je zabilježila daleko najsnažniji rast proizvodnje i na godišnjoj razini, za 44,7 posto.

Slijede s ogromnim odmakom Danska i Malta, s rastom od 6,7 odnosno pet posto u odnosu na prosinac 2022. godine.

Kriza u Crvenom moru otežala opskrbu njemačkih kompanija
Kriza u Crvenom moru otežala opskrbu njemačkih kompanija

Proizvodnja je pak daleko najviše pala u Sloveniji, za 10,2 posto. Blizu su Mađarska i Bugarska, s padom proizvodnje za 8,7 odnosno 6,9 posto.

Proizvodnja je smanjena i u hrvatskoj industriji, za jedan posto u odnosu na prosinac 2022. godine. U studenom bila je veća na godišnjoj razini za 4,7 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Najbliža je Hrvatskoj na kraju prošle godine bila Češka gdje se proizvodnja smanjila za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...