Obavijesti

News

Komentari 282

Lozančić je izgubio povjerenje, o razlozima ne mogu govoriti

Lozančić je izgubio povjerenje, o razlozima ne mogu govoriti
4

Ništa neće promijeniti moj stav. Nisam razočarana što premijer još nije donio odluku. Ima pravo raspitati se, informirati, razmisliti i donijeti svoju odluku, rekla je predsjednica

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je poručila da neće promijeniti stav o čelniku Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Draganu Lozančiću, za kojeg je pokrenula postupak razrješenja jer je u njega izgubila povjerenje, kazavši kako o razlozima svoje odluke ne može govoriti zbog nacionalne sigurnosti.

- Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić jednostavno izgubio moje povjerenje. O razlozima ne mogu govoriti zbog razloga nacionalne sigurnosti ali, kao što znate, još i prije izbora isticala sam svoje nezadovoljstvo radom i politizacijom naših službi - rekla je predsjednica u izjavi novinarima po završetku 8. Better Building Bruncha  u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednica o smjeni Lozančića

Pokretanje videa...

00:33

Svoju je odluku, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu predsjednica donijela u petak, a temeljem tog zakona potreban je i supotpis premijera Tihomira Orešković koji to još nije učinio.

Predsjednica kaže kako je odluka na premijeru te da nije razočarana što odluku još nije donio. "Premijer ima pravo raspitati se, informirati, razmisliti i donijeti svoju odluku", rekla je.

'Ako bi premijer izrazio nezadovoljstvo, ja bih razrješenje potpisala'

Upitana što bi učinila da je premijer pokrenuo takvu inicijativu odgovarila je kako bi ona potpisala razrješenje. "Naravno da bih razmislila i raspitala se. Međutim, ako bi mi premijer izrazio nezadovoljstvo, odnosno činjenicu da osoba koju zajedno imenujemo ili razriješevamo uživa njegovo nepovjerenje, ja bih to razrješenje potpisala", kazala je. 

Premijer Orešković jutros je za Hrvatski radio izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta bussinesa ni jednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa SOA-e, a ne smatra da ga je svojom odlukom predsjednica "dovela pred zid".

O SOA-i i Lozančiću raspravlja se u Hrvatskome saboru, u kojem su predstavnici Mosta izjavili da smjenu ne podržavaju dok se o tome ne provede rasprava na nadležnom saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji još uvijek nije formiran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 282
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa