Obavijesti

News

Komentari 72

'Premijer nije tražio Vlahušića da mu zaposli suprugu u HZJZ'

'Premijer nije tražio Vlahušića da mu zaposli suprugu u HZJZ'
1

Iz Ureda premijera kažu da nemaju običaj komentirati kolumne, no u priopćenju žele ispraviti, kako kažu, netočne tvrdnje koje je iznio naš kolumnist Tomislav Klauški

VIDEO

Služba za odnose s javnoću Ureda premijera reagirala je na medijske napise da je sadašnji gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić zaposlio suprugu premijera Milanovića u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

Reagiraju i na tekst našeg kolumnista Tomislava Klauškog koji je pisao o tome Podrška za podršku: Zašto se Vlahušić ljuti na Milanovića?.   

Premijer nije imenovao suprugu u Povjerenstvo 

 - Netočna je tvrdnja da Zoran Milanović kao predsjednik Vlade ima bilo kakve veze s imenovanjem dr. sc. Sanje Musić Milanović u Povjerenstvo za izradu Prvog modula Zdravstvenog odgoja. Naime, Sanja Musić Milanović u to je povjerenstvo imenovana u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), jer se od 2004. godine nalazi na mjestu voditeljice Službe za promicanje zdravlja u HZJZ-u. Imenovana je, dakle, na prijedlog ravnateljice HZJZ-a, i to stoga što se, jednostavno, radi o poslu iz djelokruga njezinih profesionalnih kompetencija i radnog mjesta. Uzgred napominjemo i da se gospođa Musić Milanović odrekla naknade za rad u spomenutom povjerenstvu - stoji u priopćenju Ureda premijera i nastavljaju: 

Musić Milanović ima niz znanstvenih radova 

Inače, titulu magistrice medicinskih znanosti, Sanja Musić Milanović stekla je 1999. godine na Université Libre de Bruxelles, Faculté de Medeciné, Ecole de Santé Publique, upravo iz područja javnoga zdravstva, odnosno promicanja zdravlja, a doktorirala je 2010. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu disertacijom o demografskim, bihevioralnim i socioekonomskim odrednicama debljine odraslih u Hrvatskoj. Naglašavamo također da je prije dolaska u HZJZ, Musić Milanović bila prva voditeljica Jedinice za promicanje zdravlja u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, a 2003. imenovana je predsjednicom Povjerenstva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za promicanje pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Doktorica Musić Milanović objavila je niz znanstvenih radova iz područja javnog zdravstva, a od 2011. godine asistentica je na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Milanović i Vlahušić se nisu poznavali 2003. godine

Netočna je, nadalje, tvrdnja da je Zoran Milanović, kao pomoćnik ministra vanjskih poslova, 2003. godine imao ikakve veze sa zapošljavanjem svoje supruge Sanje Musić Milanović u HZJZ-u posredujući kod Andre Vlahušića, tadašnjeg ministra zdravstva. Razlog je opet dosta jednostavan: Zoran Milanović i Andro Vlahušić u to se vrijeme uopće nisu poznavali, pa logično, nisu ni mogli biti kućni prijatelji, kako se insinuira. 

Sanja Musić nije odlučivala o logotipu HZZO-a

Netočna je i tvrdnja da je na bilo koji način dr. sc. Sanja Musić Milanović sudjelovala u odlučivanju o dizajnu logotipa HZZO-a. Naime, niti su HZJZ i HZZO ista institucija (premda imaju tri ista slova u skraćenici), niti su Sanja Musić Milanović iz HZJZ-a i Sanja Milanović iz HZZO-a iste osobe. Potonja je, inače, djelatnica HZZO-a u Požegi.

Sanja Musić Milanović nije lobirala kod farmaceutskih tvrtki

Netočno je, također, da je Sanja Musić Milanović ikada i igdje lobirala „kod farmaceutskih tvrtki za svoje projekte“. Potpuna je enigma na temelju čega autor iznosi te tvrdnje, jer se Musić Milanović, u svojoj profesionalnoj karijeri bavila i bavi isključivo promicanjem, odnosno očuvanjem zdravlja, a ne liječenjem bolesti. A promicanje zdravlja, opet logično i jednostavno, nije baš zanimljivo farmaceutskim kompanijama, budući da one ostvaruju profit na posljedicama loših navika, to jest na bolesti.

Premijer nije pomagao Klisoviću

Predsjednik Vlade Zoran Milanović bio je vjenčani kum gospodinu Jošku Klisoviću 1994. godine. Zajedno su radili u Ministarstvu vanjskih poslova do 2003. godine, kad je Milanović napustio ministarstvo. Danas je Joško Klisović zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Na to mjesto imenovala ga je Vlada kao izbor ministrice vanjskih i europskih poslova, a ne Zorana Milanovića. Prije toga gospodin Klisović bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike. Na to mjesto imenovao ga je predsjednik Ivo Josipović, a ne Zoran Milanović. Dakle, Jošku Klisoviću u njegovoj profesionalnoj karijeri, baš kao ni gospođi Musić Milanović, Zoran Milanović nije mogao ni trebao pomagati ni na koji način, budući da su svoju karijeru gradili na znanju, upornom radu, iskustvu i profesionalnim referencijama.

Krešimir Kučko restrukturira duboko zaduženu kompaniju

Ured premijera brani izbor Krešimira Kučka, predsjednika uprave Croatia Airlinesa i kažu da se potpuno zanemaruje i zaboravlja činjenica da je današnji predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko svoju profesionalnu karijeru gradio u toj kompaniji od 1992. godine. 

 - Da je recimo s 29 godina pokrenuo predstavništvo hrvatske zrakoplovne kompanije u Švicarskoj i povećao prihode na tom tržištu za pet puta. Osim svega, Kučko nije došao na čelo Croatia Airlinesa na izlet ili ubrati postizborni plijen, već upravljati procesom restrukturiranja duboko zadužene kompanije u većinskom vlasništvu države. Bez bonusa i otpremnina kakve su široke ruke dijeljene prethodnim menadžerima koji su tvrtke u vlasništvu države doveli na prosjački štap. 

Vlada se bori protiv nepotizma i klijentelizma

Zaključno, nepotizam i klijentelizam najgore su odlike politike i protiv njih će se ova Vlada ustrajno boriti.  Nadamo se da će i autora teksta, inače vanjskog predavača na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, sukladno pravilima novinarske struke ubuduće više zanimati provjera točnosti činjenica koje komentira za što mu Ured predsjednika Vlade RH stoji na raspolaganju - piše u priopćenju Ureda premijera.

Pročitajte što je Tomislav Klauški odgovorio Uredu premijera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)