News

Komentari 1

Premijer o Maroeviću: 'Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi...'

Premijer o Maroeviću: 'Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi...'

Tonko Maroević bio je osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije, napisao je Andrej Plenković u izrazima sućuti obitelji u povodu smrti akademika Tonka Maroevića.

"Sa žalošću sam primio vijest o odlasku akademika Tonka Maroevića, hrvatskoga književnika, prevoditelja i vrsnoga povjesničara umjetnosti. Uglednoga znalca hrvatske književnosti i likovne umjetnosti pamtit ćemo po desetljećima minucioznog i predanog rada u interpretiranju i prožimanju dviju umjetnosti generacijama studenata, te široj kulturnoj javnosti. Činio je to brojnim monografijama, nadahnutim prijevodima, kao i autorskim djelima.

Tonko Maroević bio je osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije. 

Pamtit ćemo ga i kao promotora mnogih knjiga i izložbi, osobu prisutnu u javnom životu, po njegovim nadahnutim interpretacijama umjetnika i umjetničkih djela, ali i kao angažiranog intelektualca koji je kroz svoj rad neizmjerno pridonio upoznavanju šire javnosti s bogatstvom hrvatske kulture i baštine. Nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Bio sam posebno počašćen kada se u travnju  2016. odazvao mom pozivu da u Europskom parlamentu obilježimo veliki jubilej, 2400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru, gdje je sudjelujući na skupu ,,Otoci Faros & Paros – Milenijske mediteranske veze”, nadahnuto govorio o svome otoku Hvaru i privrženosti Mediteranu.

Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi, upravo one koje za njim ostavljaju neizbrisiv trag. 

Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i poštovanja."

Jandroković uputio izraze sućuti

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio izraze sućuti u povodu odlaska akademika Tonka Maroevića.

Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest da nas je iznenada napustio akademik Tonko Maroević, naš istaknuti književnik, povjesničar umjetnosti te likovni i književni kritičar i publicist. Akademika Maroevića trajno ćemo pamtiti kao iznimnog i vrsnog autora, književnog znanstvenika i istraživača suvremene hrvatske umjetnosti, pjesnika i prevoditelja, a njegov bogati književni i znanstveni opus ostat će nam vrijedno nasljeđe. Zauvijek ćemo ga se sjećati i kao sjajnog i inspirativnog govornika na brojnim likovnim i književnim promocijama diljem Hrvatske.

Akademik Tonko Maroević svojim je cjelokupnim radom, za koji je zaslužio brojna priznanja i nagrade, ostavio neizbrisivi trag i dao veliki doprinos hrvatskoj kulturi, na čemu smo mu iznimno zahvalni.

U ime Hrvatskoga sabora i osobno, poštovana obitelji, upućujem Vam izraze duboke i iskrene sućuti", stoji u brzojavu sućuti predsjednika Hrvatskog sabora.

Najčitaniji članci