Plenković o rastu BDP - a: 'U plusu smo 50 milijardi kuna' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 102

Plenković o rastu BDP - a: 'U plusu smo 50 milijardi kuna'

Plenković o rastu BDP - a: 'U plusu smo 50 milijardi kuna'

Dok u Saboru traje rasprava o opozivu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, premijer Plenović i nekoliko ministara u Banskim dvorima govorit će o rastu BDP -a

VIDEO

Premijer Plenković i ministri Zdravko Marić, Tomislav Ćorić, Josip Aladrović i Darko Horvat sazvali su konferenciju za medije o rastu BDP - a za 15, 8 posto.

DZS je, naime, danas objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom.

U isto vrijeme u Saboru se priča o smjeni glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, a ostavku na mjesto šefa Fonda za obnovu dao je Damir Vanđelić. 

Ovakav rast nismo imali nikada. Možemo reći da to pokazuje zaista brz, snažan i sveobuhvatan oporavak gospodarstva. Mi smo uspjeli u kontekstu koronakrize sačuvati radna mjesta. Mi smo rekli: ima načina da očuvamo radna mjesta, spriječimo stečaje, da ne dođe do socijalne frakture. Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21. članicom EU-a za koje zasad znamo detalje. Rast u Hrvatskoj je tri puta veći nego što je to prosjek članica Europske unije. Kada gledamo, u prvih deset mjeseci imamo 10,7 posto rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan i, ja bih rekao, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva - kaže premijer. 

Komentirao je i turističku sezonu koja je bila dobra, po jegovim riječima.

- Mi ćemo svi zajedno učiniti maksimalne napore da rast gospodarstva bude i 9 posto. Doprinos rastu dao je izvoz usluga, čak 40 posto. Udjel industrijske proizvodnje bio je veći za 3,3 posto, broj dolazaka stranih turista za 91, 6 posto. Kada sve ovo ocijenimo, možemo reći da je rast odličan - rekao je i dodao: 

- Bit ćemo među članicama EU s najvišim rastom gospodarstva u 2020. godini. To će nam osigurati ulazak u Eurozonu. Ako se ovako nastavi, vidjet ćemo se i kroz koji mjesec za četvrti kvartal i rast u tom kvartalu - zaključio je. 

- U plusu smo 50 milijardi kuna. Na nama je da potaknemo rast gospodarskih grana koje će pridonijeti - dodao je. 

Komentirao je inicijativu oporbe da se razrješi glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. 

- Čuo sam jutros da je ta inicijativa, mi ćemo ju glatko odbiti - rekao je kratko. 

Što se tiče ostavke šefa Fonda Vanđelića rekao je da su primili tu informaciju na znanje. 

Plenković se osvrnuo i na kritike da je novac s kojim će se kupiti borbeni zrakoplovi Rafalei trebao biti potrošen na bitnije stvari, prvenstveno zdravstveni sustav.

- Zdravstveni sustav funkcionira, nikad ga korona nije dovela na rub funkcionalnosti. Kod nas su zdravstvene usluge dostupne i u usproedbi s nekim drugim sustavima gotovo pa besplatne. Generalni komentar ‘mogli smo dati pare na nešto drugo’ – dajemo -  kazao je.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je porast cijene – skandal.

- Kad je ovaj to rekao? Ne znam… Ako je učer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira? Malo mi je to smiješno - komentirao je Plenković i dodao: Nijeme briga što on sad ima konferenciju za medije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 102

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.