Obavijesti

News

Komentari 409

Antonio Alvarez: Dobio sam ohrabrujuće pismo vjerovnika

Antonio Alvarez: Dobio sam ohrabrujuće pismo vjerovnika
19

Alvarez je jučer preuzeo funkciju upravitelja Agrokora i predstavio svoj tim s kojim će pokušati spasiti koncern, ali kaže, nema nikakvih jamstava da će u tome i uspjeti

VIDEO

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s glavnim direktorom za restrukturiranje Agrokora Antoniom Alvarezom III. u Banskim dvorima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi sastanak novog šefa Agrokora Alvareza i premijera Plenkovića! Reporterka: Maša Petranović

Posted by 24sata on Wednesday, 5 April 2017

 

- U isto vrijeme kada se u Saboru raspravlja prijedlog Zakon o izvanrednoj upravi primio sam gospodina Alvareza koji je angažiran od strane Agrokora kao osoba koja radi na tome kako pomoći i savjetovati kompaniju da se pronađe rješenje koje bi dovelo do stabilizacije, a time i omogućavanja daljnjeg normalnog funkcioniranja, plaćanja dobavljača, isplaćivanja plaća... Iskoristio sam ovu prigodu da gospodinu Alvarezu objasnim glavne ciljeve i načela Zakona koji je u proceduri i koji će, nadam se, sutra biti prihvaćen. Cilj je omogućiti stabilizaciju i kvalitetno funkcioniranje gospodarstva tako da se steknu uvjeti koji će omogućiti Agrokoru da se stekne novo povjerenje. Tijekom razgovora mi se učinilo da su naši planovi podudarni s onima gospodina Alvareza. Važna je strpljivost svih aktera, Vlada je spremna raditi i mislim da smo stupanj odgovornosti demonstrirali i danas u Saboru - rekao je Plenković.

 - Imao sam zaposlen dan. Najprije sam se obratio zaposlenicima i ohrabrio ih da nastave raditi ono u čemu su najbolji. Moj tim je u stalnom kontaktu s dobavljačima. Kontaktirali su me direktori najvećih dobavljača koji se žele sastati sa mnom i to je ohrabrujuće. Razgovarao sam i s kreditorima te Upravom. Premijeru sam objasnio naše aktivnosti i nastojanja. Mi želimo da Agrokor ne samo preživi, nego i napreduje - kazao je Alvarez.

- Premijer mi je objasnio pojedinosti iz Sabora, ja sam razgovarao sa svojim pravnim stručnjacima koji su mi pokušali objasniti ključna načela. Znam da Zakon nije detaljno razrađen i treba razraditi operativne stvari, ali ključne su stvari u njega uključene. Cilj je da u vrijeme nesigurnosti ostanemo fokusirani i nastavimo raditi - dodao je.

- U kontaktu smo sa svim vjerovnicima, prije sastanka s premijerom sam dobio ohrabrujuće pismo od ključnog vjerovnika koji je izrazio spremnost na potpunu suradnju - odgovorio je Alvarez na pitanje o vjerovnicima i standstill aranžmanu, ali nije htio komentirati detalje sastanka. 

Plenković je govorio o dva moguća scenarija koja čekaju Agrokor, standstill aranžmanu i lex Agrokoru

- Moguća su oba. Svi akteri imaju mogućnost da iskoriste vrijeme za postizanje dogovora. Ukoliko bi došlo do svježe likvidnosti generiralo bi se povjerenje, želim naglasiti tu riječ - povjerenje. Tada naravno uz odgovarajuće restrukturiranje da to plana B ne bi ni trebalo doći. Ali ponavljam da smo kao odgovorna Vlada posegnuli za ovim pravnim režimom. Koraci u scenariju A i u scenariju B bili bi vrlo, vrlo slični. Sve što radimo je u cilju hrvatskog gospodarstva - rekao je premijer.

Na pitanje tko je sada glavni u koncernu on ili Todorić, Alvarez je odgovorio:

"U smislu restrukturiranja ja. Surađujemo s upravom tvrtke, ali nemam nikakva ograničenja imam slobodne ruke".

Alvarez je dobio komentirati srozavanje rejtinga Agrokora od agencije Standard and Poor's te je kao jedan od najvećih problema koncerna istaknuo gubitak povjerenja.

 

Osim Plenkovića na sastanku su bili i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te šef premijerova kabineta Davor Božinović.

 

16
| Foto: Žarko Basic/PIXSELL

Istovremeno, u Erste banci večeras se odvijao sastanak između bankara i Agrokorovoh dobavljača.

13
| Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, ilustracija

Alvarez je jučer preuzeo funkciju upravitelja Agrokora i predstavio svoj tim s kojim će pokušati spasiti koncern, ali kaže, nema nikakvih jamstava da će u tome i uspjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 409
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"