Obavijesti

News

Komentari 291

Premijer Plenković uvjerava: Sustav je reagirao kako treba

Premijer Plenković uvjerava: Sustav je reagirao kako treba
8

Mi smo razgovarali s načelnikom policije i policija provodi istrage. Nije jednostavno ih provoditi dok požari traju. Doći će do temeljite istrage, ali sada nitko ne može tvrditi koji je pravi uzrok požara, kaže premijer

VIDEO

Premijer Andrej Plenković je zahvalio vatrogascima, pripadnicima vojske, policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te svim građanima kao i Torcidi i pripadnicima 4. gardijske brigade  koji su se uključili u gašenje požara. Oko podneva krenuo je u obilazak opožarenih područja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Plenković komentira požare u Splitu. Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on 18. srpnja 2017

- 30-ak sati nakon njegovog izbijanja požar je u najvećoj mjeri pod kontrolom za razliku od vremena jučer na terenu je i potpora kanadera i air tractora. Požar se gasi i lokalizira. Ovo je jedan od 14 požara koji su izbili u Splitsko-dalmatinskoj županiji uslijed vrućina i vremena koje je tome pridonijelo da se širi. Na terenu je sad 159 vozila i više od 700 vatrogasaca i  pripadnika vojske. Stigle su i nove jedinice iz središnje Hrvatske to pokazuje solidarnost i kvalitetnu organizaciju. Vjerujem da ćemo iz ovog požar jer je interesantan jer je došao do Splita izvući određene pouke i naučiti o koordinaciji službi. U kontekstu nove usvojene strategije nacionalne sigurnosti, čiji je dio i vatrogastvo, imat ćemo na umu kad radimo sve planove da mislimo i o ljetnim mjesecima. Mi smo mediteranska zemlja i nismo jedina zemlja koja se bori s požarima. U požaru je izgorjelo 10-ak kuća objekata uglavnom nenaseljenih i prikupiti ćemo sve informacije i ako dođe do procjene proglasit će se elementarna nepogoda i država će naći sredstva da sanira tu štetu - rekao je premijer. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

02:25

O nekim navodima kako postoje informacije da je požar možda podmetnut Plenković kaže:

- Mi smo razgovarali s načelnikom policije i policija provodi istrage. Nije jednostavno ih provoditi dok požari traju. Doći će do temeljite istrage, ali sada nitko ne može tvrditi koji je pravi uzrok. 

Iako su se pojavile informacije s terena da je situacija bila kaotična i da je koordinacija bila loša, Plenković uvjerava da sustav funkcionira. Na pitanje zašto je vojska došla tek u ponedjeljak popodne, a gorjelo je još od nedjelje, Plenković kaže da je ministar čim je dobio informaciju da je potrebna pomoć vojske, angažirao vojsku i ona je brzo došla na teren.  

Plenković je, upitan da komentira izjavu splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji je rekao da sustav nije funkcionirao, nije ni stigao odgovoriti jer se javio sam Opara. Rekao je kako on to nije rekao.

O starim kamionima i cisternama, premijer je rekao da će se izdvojiti potreba sredstva ako treba dodatno obnavljati vatrogasne postrojbe.

Upitan o međunarodnoj pomoći koju je najavio kao mogućnost rekao je kako o tome odlučuju vatrogasci na terenu.

- Jučer sam rekao kako tu procjenu moraju donijeti vatrogasci na terenu. Procjena za lokaliziranje ovoga požara u ovom trenutku nije takva da rebamo zatražiti međunarodnu pomoć - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature