Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

'Premijer se neće dati ucijeniti, vjerujem da će se HNS pribrati'

Premijer Andrej Plenković neće ni slučajno dopustiti da padne proračun rekao je sugovornik iz vrha HDZ-a za 24sata. Ministar Kujundžić u utorak kaže kako vjeruje da će se u HNS-u pribrati

Zagreb: Rasparava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21 komentara

Ne znam što će biti u četvrtak na sjednici Vlade, no premijer se neće dati ucjenjivati, mi u HDZ-u smo spremni. Stvar je političke procjene, no vjerujem da će se HNS pribrati do četvrtka, rekao je u utorak ministar zdravstva Milan Kujundžić, piše N1. Komentirao je navode da u HNS-u planiraju glasovati protiv državnog proračuna, a što bi izazvalo njihovo izbacivanje iz Vlade.

DOMINO EFEKT: HNS će biti protiv proračuna, a Plenković će ih onda izbaciti?

- U cijeloj ovoj priči ništa o ovoj koaliciji ne možemo znati sa stopostotnom sigurnošću, pa ni to kako će sve završiti. No ono što sa stopostotnom sigurnošću znam jest da premijer Andrej Plenković neće ni slučajno dopustiti da padne proračun - govori sugovornik iz vrha HDZ-a za 24sata. Naime, kako detaljnije objašnjava, ako dva HNS-ova ministra glasuju protiv proračuna, istog trenutka ih Plenković, po modelu Mosta, izbacuje iz Vlade.

Na pitanje ima li novca za ispunjenje zahtjeva svima koji traže veće plaće, Kujundžić je rekao da rješenje treba tražiti u dijalogu i da ga uvijek ima. 

MINISTAR ALADROVIĆ TVRDI: 'Koliko ja imam informacije, proračun će biti u četvrtak...'

- Treba razumjeti ljude, plaće u Hrvatskoj su relativno male i za razumjeti je da ljudi žele veće plaće. No, trebamo biti realni, treba imati na umu koliki je BDP, koliko možemo izdvojiti za plaće, a koliko nam ostaje za drugi dio, lijekove i aparate. Kompromis je ključan - rekao je ministar.

Medved: Može se razgovarati o svemu, ali bez ucjena

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u utorak da treba pričekati sjednicu Vlade u četvrtak kad je u pitanju odnos s HNS-om i štrajkom prosvjetara, te istaknuo kako je stav Vlade jasan - može se razgovarati o svemu, ali bez ucjena.

"Stav Vlade je vrlo jasan - nema ucjena, možemo razgovarati o svemu, možemo razgovarati o dinamici. O samim koeficijentima predsjednik Vlade je u nekoliko navrata izvijestio da Vlada ima za cilj analizirati sve koeficijente i pronaći odgovarajući način kako uspostaviti odnos i definirati ih s obzirom na složenost svih resora", izjavio je Medved koji je na Agronomskom fakultetu prisustvovao otkrivanju spomen-ploče poginulim braniteljima.

"Vidjet ćemo sve. Vratimo se nekoliko mjeseci unazad. Sve komunikacije vezane uz zahtjeve prosvjetara, podsjetimo se kakav je bio njihov zahtjev, isto tako podsjetimo se odluke Vlade i jasno iskomuniciran stav predsjednika Vlade u Hrvatskom saboru, gdje je dao do znanja da će Vlada osigurati 6,12 posto za povećanje osnovice. Sve što se dešavalo nakon toga nije bilo ranije komunicirano i strpimo se do sjednice Vlade, odnosno do izglasavanja proračuna", rekao je Medved.

Kad je riječ o proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja za 2020. kaže kako će se konkretni iznos znati na sjednici u četvrtak.

Rekao je kako u ovoj godini nisu iskorištena planirana sredstva za početak izgradnje veteranskih centara. Njihova izgradnja zbog određenih administrativnih poteškoća neće započeti u prosincu već početkom 2020. pa su se stekli uvjeti da se dio sredstava kroz rebalans vrati u državni proračun, kaže Medved.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message