Obavijesti

News

Komentari 21

'Koliko ja imam informacije, proračun će biti u četvrtak...'

'Koliko ja imam informacije, proračun će biti u četvrtak...'
1

Nakon mnogih korigiranja i usuglašavanja proračun bi sada trebao biti spreman, tvrdi ministar rada. Ipak, izvori bliski HDZ-u govore kako ovaj tjedan gotov proračun ne treba očekivati...

VIDEO

Postoji mogućnost novih izbora ukoliko se proračun ne izglasa. Trenutno vlada ogromno neslaganje između HDZ-a i HNS-a zbog štrajka u školstvu.

Na današnjem sastanku u Ministarstvo rada na pregovore s Vladom stigli su  Sindikati javnih službi. Među njima i obrazovni sindikati koji su sastanak napustili nakon samo 10 minuta. Nastavljaju štrajk u školama sve dok Vlada ne ispuni njihov zahtjev za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto što Vlada odbija, a u tome i dalje imaju potporu Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

O tome se razgovaralo i u današnjoj emisiji Otvorenog.

Gosti emisije "Otvoreno" bili su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Boris Pleša te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar rada Josip Aladrović pozitivan je što se tiče proračuna te negira neke medije koji su tvrdili da proračun neće stići u Vladu u četvrtak.

HNS će biti protiv proračuna, a Plenković će ih onda izbaciti?
HNS će biti protiv proračuna, a Plenković će ih onda izbaciti?

- Proračun bi trebao biti na sjednici Vlade u četvrtak. Nekoliko smo ga puta usuglašavali, korigirali... Ono što bi trebalo biti ili u četvrtak ili do 15.11. do kada je rok, trebao bi biti rebalans za 2019. i proračun za 2020. godinu. Medijske špekulacije su se pojavila oko toga da proračun neće biti na Vladi u četvrtak, ali koliko ja imam informacije, proračun bi trebao biti u četvrtak. Nemamo rokove koji nas obvezuju u ovom trenutku, rekao je Aladrović.

Ako proračun do tada ne bude u Vladi ili ako ne bude izglasan, to će značiti samo jedno - izbori.

- To bi evidentno značilo izbore, ako Vlada neće naći potporu u parlamentu. Imamo i tu spekulaciju da bi parlamentarni bili zajedno s predsjedničkim izborima. Mislim da ima još vremena za pregovore, pretpostavljam da će se pokušati dogovoriti - rekao je Davor Huić te dodao kako će to povećanje plaća pasti na porezne obveznike u realnom sektoru. 

- Prema izračunu svaki od 1,5 milijun zaposlenih bi, ako dođe do rasta plaća, trebamo izdvojiti 2.400 kuna više. To je rast koji je brži od rasta ekonomije, mi sada već javni sektor plaćamo 44 milijarde kuna. Imamo i sustav u kojem ima 20-ak posto viška zaposlenih, - naglasi je Huić.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Stipe Mamić rekao je kako su primanja u obrazovanju porasla 20-ak posto u odnosu na prethodne tri godine.

- Mi imamo sada situaciju da imamo štrajk zato što je netko zamislio da se treba pregovarati o koeficijentima, a o čemu se nikada nije pregovaralo - rekao je Mamić.

Branimir Mihalinec tvrdi da Vlada ne želi razgovarati i da ignoriraju problem. Na to je ministar Aladrović reagirao i napomenuo kako je upravo on danas napustio pregovarački stol.

- Gospodine Mihalinec, vi ste danas vrlo teatralno napustili pregovarači stol. Na sastanku se vidjelo da vi ne želite konstruktivno razgovarati. Vi ste, usudio bih se reći, napravili performans da je nekima od vaših kolega bila i određena razina nelagode. Mi želimo sjesti i razgovarati, ali u okvirima u kojima to možemo financijski i da je najpravednije u ovom trenutku - rekao je ministar Aladrović.

- Masa plaća ne bi se trebala povećavati, a pogotovo ne brže od rasta ekonomije od tri posto. To je dugoročno neodrživo - kaže Huić.

Mihalinec je rekao da su njihovi zahtjevi i pravedni i moralni te da novca ima, ali nema volje, a Boris Pleša tvrdi da će javni sustav bolje funkcionirati kad oni dobiju veće plaće jer će onda biti zadovoljniji na poslu, a zadovoljni ljudi znače i bolju kvalitetu rada.

Ipak, visoki izvori HDZ-a tvrde kako će HNS glasovati protiv državnog proračuna, a premijer Andrej Plenković tad ga izbacuje iz Vlade.

Pravi je trenutak: Plenković ide na izbore, dosta mu je ucjene?
Pravi je trenutak: Plenković ide na izbore, dosta mu je ucjene?

- U cijeloj ovoj priči ništa o ovoj koaliciji ne možemo znati sa stopostotnom sigurnošću, pa ni to kako će sve završiti. No ono što sa stopostotnom sigurnošću znam jest da premijer Andrej Plenković neće ni slučajno dopustiti da padne proračun - govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a. Naime, kako detaljnije objašnjava, ako dva HNS-ova ministra glasuju protiv proračuna, istog trenutka ih Plenković, po modelu Mosta, izbacuje iz Vlade.

Kaže da ono što se govori u njegovoj stranci jest da će Plenković, ako izbaci HNS iz Vlade, sigurno ići na prijevremene izbore, a ne na preslagivanje.

- Nadajmo se samo da će na kraju ipak prevladati razum - govori nam naš sugovornik te dodaje da je čuo kako će Plenković odgoditi proračun ako treba i za još sedam dana. Zato, kaže, ne treba očekivati da će se proračun na Vladi naći ovaj tjedan što naravno ne odgovara onome što Aladrović naglašava u emisiji Otvoreno.

Za sada je sve neizvjesno te će trebati pričekati do četvrtka kako bi se otkrili daljnji planovi Vlade.

Naš sugovornik otkrio je i to da se Predrag Štromar, HNS-ov ministar graditeljstva, neće pojaviti na sjednici Vlade kad na programu bude proračun. Štromar se, naime, ne slaže sa svojim stranačkim kolegama, pa će tako pokušati pokazati što misli o svemu.

- Ne slaže vam se on s Divjakicom. Pola HNS-a se ne slaže jer ne žele izbore. Znamo gdje ćemo završiti i pitanje je hoćemo li uopće proći izborni prag. Ali najveći je problem što nitko više ne zna gdje je i u kojem trenutku to sve otišlo predaleko.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1