Obavijesti

News

Komentari 105

Tijekom rasprave o Plenkoviću sukobili se Jandroković i Vidović Krišto

Sabor o opozivu premijera, Jandroković ušutkavao Vidović Krišto: 'Klevetnice, prestanite...'

Domovinski pokret skupio je 33 potpisa za opoziv, prvi puta, direktno premijera Andreja Plenkovića. Tri sata trajale su replike Ivanu Penavi, kao predlagatelju, a gotovo četiri sata su "rešetali" Plenkovića

VIDEO

Ovaj prijedlog je još jedan loš uradak oporbe koji se zasniva na nizu neistina i netočnih tvrdnji. Jedina mu je svrha skrenuti pozornost na postojanje oporbe koja ne daje nikakav konstruktivan doprinos zaštiti građana i gospodarstva u isprepletenim krizama, niti ostvarivanju nacionalnih strateških ciljeva. Od 33 zastupnika koji su potpisali ovaj prijedlog, čak 29 njih je pokazalo svoje pravo lice u prosincu prošle godine kada je odbilo izglasati sudjelovanje Republike Hrvatske u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, istaknuo je premijer Andrej Plenković u vrlo opširnom pismenom obrazloženju odbijenice oporbene inicijative za njegovom smjenom. 

PRATITE UŽIVO:

A pokrenuo ju je Domovinski pokret na čelu s Ivanom Penavom skupivši potpise 33 oporbena zastupnika. Do sada su pokretali interpelacije o radu Vlade, a ovog puta su odlučili "udariti" direktno na premijera. Vrijeme je, poručuju, da ode s čela Vlade zbog brojnih afera - od pljačke INA-e, zatvaranja sisačke rafinerije, urušavanja zdravstvenog sustava, spore obnove, neprocesuiranja ratnih zločina, brojnih smjena ministara zbog korupcije, a koje je on birao pa i branio, do posljednje SMS afere u koju je i on sam upleten. Plenković poručuje da osnove za izglasavanje nepovjerenja nema, a cijelo očitovanje objavili smo prošlog tjedna. 

Vlada detaljno o prijedlogu opoziva Plenkovića: 'Loš uradak oporbe, zasniva se na nizu laži'
Vlada detaljno o prijedlogu opoziva Plenkovića: 'Loš uradak oporbe, zasniva se na nizu laži'

Premijer je stigao na "rešetanje" s potpredsjednicima Vlade - Tomom Medvedom, Anjom Šimpragom, Davorom Božinovićem, Olegom Butkovićem,  Brankom Bačićem te ministrom zdravstva Vilijem Berošem, obzirom na točke oporbene "optužnice", a prije same rasprave, šef SDP-a Peđa Grbin zatražio je stanku.

- Hrvatska je pri dnu EU, a pri vrhu po korupciju u koju je direktno upleten AP i njegova svita. AP, koji nas je uvjeravao da ima istančane radare, ali očito ne funkcioniraju kad se radi o njegovom Uredu. Sve afere vode prema famoznom AP-u - poručio je.

'Mislio sam da je nemoguće ponoviti vladavinu Sanadera, a kamoli nadmašiti je'

Fascinantna je koalicija ljevice i desnice, odgovorio mu je HDZ-ov Marko Pavić.

- Da, nas iz 12 oporbenih stranaka se našlo na istoj strani. Okupila nas je ideja da RH ne stoji dobro, da ne ide u dobrom smjeru - uzvratio je Penava u ime predlagatelja ove inicijative. 

Nabrajati sve afere, naglasio je, bilo bi suludo zbog njihova ogromnog broja. Ponovio je pet gore navedenih točaka zbog kojih traže opoziv premijera. 

- Stvorili ste u Hrvatskoj okruženje divljeg Zapada u kojem cvjeta korupcija i u kojem vi mislite, kako ste rekli, da možete što god hoćete, ali kad Europski javni tužitelj pokuca na vrata vidimo da to baš i nije tako. Stvorili ste koruptivno ozračje neviđenih razina, koje po zatrovanosti i štetnosti za hrvatsku državu i društvo nadmašuje period vladavine Ive Sanadera za kojeg sam mislio da ga je nemoguće ponoviti, a kamoli nadmašiti. Politika koju promovirate pogubna je za nacionalne interese i gospodarstvo, životni standard građana i sigurnost - poručio je Penava i pozvao 77 zastupnika parlamentarne većine da Plenkoviću kažu dosta. 

Najprije su zastupnici replike upućivali njemu kao predlagatelju opoziva, a za to vrijeme je premijer sjedio, čekao svoj red i za usmenim odgovorom na inicijativu te slušao raspravu. Mostova Marija Selak Raspudić pita se jesu li ministri koji sjede sada preko puta njih uz Plenkovića idući koji će otići.

- Nikada u povijesti nismo imali tako autoritarnog cenzora koji je odnarođen od problema s kojima se suočava narod - istaknula je Selak Raspudić, a HDZ-ov Željko Reiner poručio da ova inicijativa pokazuje da su maske pale, kao u slučaju glasanja o vojnoj pomoći Ukrajini, te i on još jednom stavio naglasak na suradnju desnice i ljevice. 

Okršaj Jandrokovića i Vidović Krišto: HDZ-ovci uigrano skreću fokus s premijera

Nezavisna Karolina Vidović Krišto i predsjednik Sabora Gordan Jandroković opet su ušli u sukob jer je zastupnica oplela po Jandrokoviću ističući njegovu upletenost u kriminal, a on ju optužio za klevetu.

- Vi ste lažljivica i klevetnica - kazao joj je Jandroković, a Vidović Krišto uzvratila da je on nepogoda za Hrvatsku. 

- Ajde, klevetnice, prestanite govoriti - poručio je i pozvao je da podastre dokaze o tome što govori.

Opoziv Plenkovića nije 'rušenje Hrvatske'. Možda bi to čak moglo biti i njezino spašavanje
Opoziv Plenkovića nije 'rušenje Hrvatske'. Možda bi to čak moglo biti i njezino spašavanje

- Jesam, podnijela sam DORH-u dokaze, ali ne procesuiraju - kazala je, a kako je Jandroković sa svoje pozicije odgovarao, a ona mu uzvraćala, udijelio joj je tri opomene. Oporbeni zastupnici pozvali su ga da opomenu da sam sebi jer nije jasno na temelju čega on može koristiti predsjedavajuću poziciju i odgovarati svima. 

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zatražila je stanku kako bi se strasti smirile i fokus vratio na bitno, a to je premijer. Jandroković se složio i stanku odobrio.

Kad su se vratili u klupe, HDZ-ovci su preuzeli raspravu, jedan za drugim su se javljali za repliku i taktikom naglašavanja suradnje desnice i ljevice, kao i govoreći o Penavi i njegovoj stranci, skretali fokus s premijera. HDZ-ov Josip Borić pitao je Penavu hoće li podnijeti ostavku na mjestu predsjednika DP-a nakon uvjetnog mišljenja državne revizije o poslovanju stranke ili će i dalje raditi na tome da glasove desnice donosi SDP-ovom Peđi Grbinu

- Otišli ste iz HDZ-a, nismo vam bili dovoljni Hrvati, ali su vam OK Benčić i Beljak s kojima ste išli u ovu inicijativu, vaši birači će to cijeniti - dodao je HDZ-ov Pavić istaknuvši kako može vizualizirati njega, generala Sačića, Hasanbegovića ruku pod ruku s Uršom Raukar Gamulin i ostalima s ljevice na prosvjedu za ženska prava.

- Ovi svi koje ste nabrojali, da i stanu ruku pod ruku, obnovili bi barem sedam kuća na Baniji i bili uspješniji od vas koji ste ih obnovili samo šest - uzvratio je SDP-ov Arsen Bauk, a Penava poručio kako je zanimljivo prozivanje od strane HDZ-a dok je u isto vrijeme u koaliciji sa strankom koja je nasljednik velikosrpskog agresora.

'Za sve koje smo tražili opoziv na kraju su otišli. Otići će i mecena i pokrovitelj korupcije'

Hajduković pokreće inicijativu za opoziv Hrvoj Šipek: Izgubila je i ono malo autoriteta...
Hajduković pokreće inicijativu za opoziv Hrvoj Šipek: Izgubila je i ono malo autoriteta...

- Nemamo većinu, ali za sve koje smo tražili opoziv na kraju su otišli. Otići će i mecena i pokrovitelj korupcije - naglasio je Mostov Nikola Grmoja, a HDZ-ov Josip Đakić ga upitao "je li završio s promjenama poslovnika u Hrvatskim vodama kako bi zaposlili kuma predsjednika Mosta."

Očitovanje Vlade na ovu inicijativu, koje je, naglašava Mostov Nino Raspudić, ispod svake razine, bi bio dovoljan razlog za smjenu premijera. Taktici HDZ-a o skretanju priče suradnje lijevih i desnih pridružio se i Hrvoje Zekanović.

- Vi za ovo dižete ruku, vi koji ste autor sintagme hrvatsko-srpske trgovačke koalicije - odgovorio mu je Penava pokazujući naslovnicu Novosti, a HDZ-ovci su jedan po jedan nastavili uigrano govoriti o njemu, njegovoj imovinskoj kartici, Vukovaru na čijem je čelu, koliko je njihova Vlada uložila u Vukovar, članovima DP-a...

- Predsjednik imovinskog pokreta - nazvao je Penavu HDZ-ov Ante Deur, a njegova stranačka kolegica Grozdana Perić ocijenila ovu inicijativu "u duhu narikače." 

- Govorite o prodaji INA-e, a tko ju je prodao? SDP s kojima vi sada surađujete, kako vas nije sram - poručila je.

Da nitko iz parlamentarne većine nije dao kontra argument na ovu inicijativu već skreću priču, ukazao je Socijaldemokrat Željko Pavić.

- Premijeru, ovo je dokaz da vam je kadrovska politika katastrofa, ni temu nisu savladali - kazao je.

Plenković: 'Dva puta smo pobijedili na izborima, iz toga slijedi ova erupcija nezadovoljstva pa čak i mržnje prema HDZ-u i meni osobno'

Nakon tri sata konačno je na red došao i premijer. Za govornicu je stao dobro raspoložen pa ukratko, obzirom da je imao samo 10 minuta na raspolaganju, obrazložio zašto za njegov odlazak nema osnove i pobrojao uspjehe svoje Vlade. Odmah se za repliku javilo preko 50 zastupnika.

- Da li se osjećamo odgovornima? Da. Da li smo izdajnici? Ne - kazao je i podsjetio kako je njegova Vlada dva puta izborila pobjedu na izborima. 

- Iz toga slijedi ova erupcija nezadovoljstva pa čak i mržnje prema HDZ-u i meni osobno - dodao je pa naveo izgradnju Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, očuvana radna mjesta tijekom pandemije, mjere u ovoj energetskoj krizi, nabavu vojnih aviona Rafalea, na ulazak u Schengen i eurozonu...

- Ostat će toliko postignuća da mi ne bi bilo dovoljno ni 100 minuta - naglasio je poručivši oporbenjacima da će u oporbi i ostati za godinu i pol dana obzirom kako se ponašaju. 

- Mi smo s jedne strane, vi s druge i tako će i ostati - rekao je.

Grmoja: 'Otići će mecena nakon ovih izbora', Plenković: 'Morate popapati još puno žganaca da dobijete izbore'

Nije pitanje hoće li premijer otići, poručuje Grmoja i naglašava da hoće nakon idućih izbora.

Oporba je više puta pokretala inicijative za smjenu ministara, ali prvi put testiraju Plenkovića
Oporba je više puta pokretala inicijative za smjenu ministara, ali prvi put testiraju Plenkovića

- Gledam vas u oči i podsjećam na vašu najavu kada ste poručili da ćete HDZ i Hrvatsku mijenjati. Promijenili ste ih na gore, korumpirane ostavljate na pozicijama, nisam zlonamjeran da vam želim da završite u zatvoru, ali možda vam se i to dogodi - kazao je, a premijer mu odgovorio da još puno žganaca mora popapati da dobije izbore. 

- I vi i vaša strančica. Iznimno sam zadovoljan što sam vas se riješio, dobar savjet onima koji s vama supotpisuju dokumente - ekipa, bilo s kime samo s njima ne - poručio je pa naglasio kako borba protiv korupcije za vrijeme mandata njegove Vlade daje rezultate.

HDZ-ovci su zaurlali od smijeha nakon što je njihov Anton Kliman odgovorio SDP-ovoj Sanji Radolović poručivši kako ju je posljednja dva mjeseca vukao po raznim ministarstvima kako bi se pomoglo oko osnivanja Medicinskog fakulteta u Puli.

- Aha, aha - uzvikivali su HDZ-ovci i smijali se, a Radolović poručila kako to nije istina.

Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček pitao je premijera može li imenom i prezimenom nabrojati sve oni koji su protutnjali kroz dvije njegove Vlade i otišli zbog sumnje u korupciju.

- Nakon izbora ste dolazili u HDZ i tražili kako surađivati s HDZ-om, ucjenjivali. Ne sekirajte se, ostat će Most. Ali morate znati da su četiri bivša ministra kojih sam se riješio bolja od ovih koji su ostali u Mostu - odgovorio je Plenković.

Plenković: 'Podići ćemo standard građana, obitelji će vagati isplati li se uopće otići'
Plenković: 'Podići ćemo standard građana, obitelji će vagati isplati li se uopće otići'

Jandroković zbog Grbina sazvao stanku: 'Poštovani AP..."

Grbin se premijeru obratio s "poštovani AP", što Jandroković nije dozvolio. 

- Te fore ostavite za izvan sabornice - kazao je predsjednik Sabora pa dao riječ Grbinu da krene ispočetka. 

- Poštovani AP - ponovio je predsjednik SDP-a i "bacio" Jandrokovića u nevjericu.

- To je cirkus što radite i nepristojno. Ne činite to - rekao je, a Mostov Miro Bulj podsjetio kako je njega premijer svojedobno  mogao nazvati panjem.

- Tebi je to bilo u prilog, to ti je citat iz "Čovika i po", samo nisi znao, što ti je na sramotu - poručio je veselo Plenković, a Jandroković ga opomenuo jer je govorio bez njegova dopuštenja. Kako je došlo do žamora i dobacivanja iz klupa, odredio je 10-minutnu stanku.

- Imat ćemo uskoro zakon o zaštiti lika i djela AP-a - dobacio je Grmoja.

Stanka je istekla i Grbin je nastavio.

- Poštovani predsjedniče Sabora, Gordane Jandrokoviću, da su vaši inicijali izašli iz prepiska u optužnici, i vas bi oslovljavao s GJ. Poštovani AP... - ponovio je pa dobio opomenu. 

Kako je nastavio oslovljavati premijera inicijalima, dobio je još jednu. Ali Grbin nije odustajao. 

- Poštovani AP, možete se vi hvaliti uspjesima, ali građani ove zemlje znaju što je istina - kazao je, a HDZ-ovci se zaredali s povredama Poslovnika naglašavajući Grbinovu nepristojnost.

- Pozivam ga kad bude izlazio neka pogleda kako svijetli Vlada u korist Ukrajine, a to što ste vi ostali na krivoj strani povijesti obilježit će vas za cijeli život - poručila mu je Maja Grba Bujević, a Jandroković još jednom pozvao da se u Saboru ne komunicira kako je Grbin sada komunicirao.

- Ima 30-ak zemalja koje ne dopuštaju curenje informacija iz istraga i kažnjavaju se - odgovorio je premijer, a Grbin ga ponovno oslovio s AP, ali kad je shvatio da će mu Jandroković oduzeti riječ, odustao je od nastavka govora. 

- Kako ste hrabri - uzvratio je predsjednik Sabora, a Plenković podsjetio kako je Grbin primao naknadu za odvojeni život iako na nju imao pravo jer je živio s obiteljima. 

SDP-ova Sabina Glasovac pitala je što je Vlada dala bankama da odustanu od arbitraže u slučaju Franak.

- Spriječili smo negativne posljedice, ništa od onoga što je predmet tog memoranduma nije na uštrb štediša i nacionalnih interesa - odgovorio je premijer.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...