Obavijesti

News

Komentari 7

Premijer, Tomašević i Stefančuk otvorili Ukrajinski dom: 'Vaša borba je pravedna i ispravna'

Premijer, Tomašević i Stefančuk otvorili Ukrajinski dom: 'Vaša borba je pravedna i ispravna'
5

U Hrvatsku je stigao predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk sa svojom potpredsjednicom na samit krimske platforme koji se održava sutra. Prije toga je posjetio Ukrajinski dom u Tomićevoj

VIDEO

Dragi  Ruslane, dobrodošao u Hrvatsku. Drago mi je da vas mogu pozdraviti ovdje u Ukrajinskom domu, zahvaljujem Gradu Zagrebu koji je dodijelio ovaj prostor ukrajinskoj manjini, poručio je premijer Andrej Plenković na otvaranju Ukrajinskog doma u Tomićevoj ulici u Zagrebu, a uoči sutrašnjeg parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme. 

Prvi je to samit otkako je ova platforma krenula s radom u kolovozu prošle godine na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodímira Zelenskog. Tom prigodom u Zagreb danas stižu delegacije iz 32 zemlje, predsjednici i potpredsjednici parlamenata Europe, ali i svijeta, čelnici međunarodnih organizacija, među kojima i predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, s kojom će se premijer i predsjednik Sabora Gordan Jandroković sastati. Tu su i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk te potpredsjednica Olena Kondratiuk, koji su s premijerom i gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem otvorili ovaj Ukrajinski dom. 

'Vaša borba je pravedna i ispravna, vjerujemo da će dobro pobijediti zlo'

- Prvi samit parlamentarne dimenzije u Zagrebu simboličan je signal svesrdne podrške Hrvatske Ukrajini u okolnostima kada je Ukrajina žrtva ruske agresije. Ako ima jedna zemlja u EU koja može razumjeti ovo što Ukrajina prolazi danas, onda je to Hrvatska. I zbog toga je naša politička, diplomatska, ekonomska, financijska, humanitarna i vojna potpora Ukrajini snažna, solidarna i neupitna. Situacija u kojoj Putinov režim već punih devet mjeseci svakodnevno razara ukrajinske gradove, sela, ubija i protjeruje ljude, okupira teritorij i onda organizira lažne referendume je takva da Hrvatska, koja je bila u takvim okolnostima, nije niti neutralna niti nesvrstana - poručio je Plenković naglasivši kako će Hrvatska i dalje pružati pomoć i podršku Ukrajini kao odgovorna članica međunarodne zajednice, EU i NATO-a, ali i zbog uvjerenja da je borba Ukrajinaca pravedna, ispravna i da će dobro pobijediti zlo. 

- I svojim će djelima i aktivnostima biti na pravoj strani povijesti i morala, a to znači čvrsto i dugo uz Ukrajinu jer današnji međunarodni odnosi i globalno upravljanje nam govore da imamo dvije vrste država u svijetu - demokracije koje favoriziraju suradni pristup suradnje i poštuju međunarodno pravo i načela globalnog upravljanja modernog svijeta u miru, socijalnom i ekonomskom napretku te, s druge strane, autoritarne režime čiji je pristup međunarodnim odnosima konfliktan i koji svoje ciljeve i interese ostvaraju drugim metodama od demokracije. Tu je ruska agresija na Ukrajinu eklatantan primjer - istaknuo je premijer. 

Nancy Pelosi stiže u Zagreb na prvi samit Krimske platforme. NSK će biti zatvorena dva dana
Nancy Pelosi stiže u Zagreb na prvi samit Krimske platforme. NSK će biti zatvorena dva dana

U takvim okolnostima svatko od nas sukladno odgovornostima, znanju i informacijama koje ima, dodao je, zauzima stav.

- Hrvatska vlada ima znanja, informacije i zdrav razum, osjećaj srdačnog prijateljstva i solidarnosti s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, koja je bila među prvima koja je Hrvatsku priznala prije 31 godinu. Naša Vlada to ne zaboravlja, to cijeni i u ovim teškim trenucima čvrsto podupire Ukrajinu. Slava Ukrajini - rekao je premijer zahvalivši svim Ukrajincima koji žive u Hrvatskoj na aktivnostima i održavanju prijateljskih odnosa naše dvije zemlje. 

'Ponosan sam što su građani Zagreba otvorenog srca prihvatili sve Ukrajince koji su morali pobjeći'

Gradonačelnik Tomašević je iskazao ponos svojim sugrađanima koji su otvorenog srca prihvatili sve Ukrajince i Ukrajinke koji su morali pobjeći iz svoje zemlje zbog rata. 

- Mi smo imali veliku čast da povodom Dana neovisnosti Ukrajine ustupimo ovaj prostor koji je bio u vlasništvu Grada Zagreba upravo za potrebe Ukrajinaca koji su, ne samo dugo vremena zajednica ključnog dijela života Zagreba nego i zbog nemilih okolnosti ruske agresije na Ukrajinu. Sve više i više Ukrajinaca dolazi u Zagreb pronaći utočište od ovog rata i Grad Zagreb im pomaže kako god može - rekao je dodavši kako je ponosan i što se prvi parlamentarni samit krimske platforme održava baš u Zagrebu.

FOTO Policija po cijelom gradu: U Zagrebu se očekuju velike gužve, stiže Pelosi i strani lideri
FOTO Policija po cijelom gradu: U Zagrebu se očekuju velike gužve, stiže Pelosi i strani lideri

- Želim izraziti dobrodošlicu sudionicima tog samita, vjerujem da će zaključci biti pozitivni upravo za Ukrajinu, ali i za cijelu Europu i svijet. Nadam se da ćemo se opet sresti, ali u okolnostima mira i da će se konačno zaustaviti ova ruska agresija na Ukrajinu. Grad Zagreb će i dalje, kako god možemo, pomagati, bit ćemo partner, ovdje su svi dobrodošli i doista želim da se osjećate kao doma u ovom svom Ukrajinskom domu u Zagrebu - poručio je. 

'Moja najveća želja je da svi prisustvujete onome što što svi najviše želimo, Danu pobjede'

Stefančuk je iskazao iznimnu zahvalnost zbog svega što Hrvatska čini za Ukrajinu i njezin narod.

- Danas imam čast boraviti u Zagrebu gdje se održava jedan specijalan samit kakav do sada nismo imali.  Ja sam ovdje upravo zato da zahvalim svakome od vas koji podupirete našu zemlju. Zahvalio bih svima koji su pridonijeli tome da Ukrajinci imaju danas svoj dom, posebno vama, gradonačelniče i predsjedniče Vlade - rekao je pa se obratio svojim sunarodnjacima.

- Kuća je to mjesto gdje imamo svoju obitelj i emocije, vjerujem da ćete se okupljati ovdje povodom svih blagdana, pjevati pjesme i plesati, ali moja najveća želja je da prisustvujete onome što svi želimo, a to je Dan pobjede - poručio je predsjednik Vrhovne rade Ukrajine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.