Obavijesti

News

Komentari 2

Preminula je bivša prva dama i humanitarka Rosalynn Carter

Preminula je bivša prva dama i  humanitarka Rosalynn Carter
6

Bila je naširoko cijenjena zbog svoje političke oštroumnosti, a posebno je hvaljena zbog svojih oštrih izbornih instinkta, prizemne privlačnosti i rada u ime Bijele kuće, uključujući i službu izaslanice za Latinsku Ameriku

VIDEO

Rosalynn Carter, bivša prva dama i humanitarka rođena 18. kolovoza 1927. godine u Georgiji, umrla je u 96. godini života.

Bila je američka spisateljica i aktivistica koja je od 1977. do 1981. bila prva dama Sjedinjenih Država kao supruga predsjednika Jimmyja Cartera.

Desetljećima dok je bila u javnoj službi, zalagala se za brigu o mentalnom zdravlju.

Bila je naširoko cijenjena zbog svoje političke oštroumnosti, a posebno je hvaljena zbog svojih oštrih izbornih instinkta, prizemne privlačnosti i rada u ime Bijele kuće, uključujući i službu izaslanice za Latinsku Ameriku.

Washington: Rosalynn Carter i Michelle Obama na zajedni?kom primanju

Carter se tijekom svog javnog života posvetila nekoliko društvenih ciljeva, uključujući programe koji su podržavali zdravstvene resurse, ljudska prava, socijalnu pravdu i potrebe starijih ljudi.

- Prije dvadeset pet godina nismo ni sanjali da bi se ljudi jednog dana zaista mogli oporaviti od mentalnih bolesti. Danas je to vrlo realna mogućnost. Za onoga tko je radio na problemima mentalnog zdravlja koliko i ja, ovo je čudesan razvoj događaja i odgovor na moje molitve - rekla je na simpoziju o mentalnom zdravlju 2003.

Krajem svibnja 2023. Carter Center, grupa za ljudska prava para, objavila je da joj je dijagnosticirana demencija.

Bess Truman, supruga predsjednika Harryja Trumana, jedina je prva dama koja je nadživjela Rosalynn Carter, prema National First Ladies Library. (Truman je umro 1982., u 97. godini.) Jimmy i Rosalynn bili su predsjednički par s najdužim brakom u povijesti SAD-a.

Carterovi su stekli divljenje svojim humanitarnim projektima nakon što su napustili Bijelu kuću. Bili su usko povezani s Habitatom za čovječanstvo, koje dobrotvorna organizacija smatra "neumornim zagovornicima, aktivnim prikupljačima sredstava i nekima od naših najboljih volontera koji se bave gradnjom".

Eleanor Rosalynn Smith rođena je u Plainsu, Georgia, 18. kolovoza 1927., kao prvo od četvero djece koje su odgojili Allethea Murray Smith i Wilburn Edgar Smith. Rosalynnin otac umro je kad je imala 13 godina, a majka je postala krojačica kako bi prehranjivala svoju obitelj.

FILE PHOTO: Former U.S. President Jimmy Carter and his wife, former first lady Rosalynn Carter celebrate their 75th wedding anniversary in Plains, Georgia

Gubitak oca u tako mladoj dobi natjerao je Rosalynn da preuzme dodatne odgovornosti uz majku. Ali obiteljska jedinica uspjela je ostati na površini.

Rosalynn je završila srednju školu i upisala Georgia Southwestern College. Godine 1945., nakon prve godine, otišla je na spoj s Jimmyjem Carterom, prijateljem obitelji iz djetinjstva koji se vratio kući s Pomorske akademije SAD-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.